Të enjten, KOS-i dhe KOM-i do të kryejnë një liturgji të përbashkët në Beograd

spc
СПЦ / EPA-EFE / ANDREJ CUKIC

Patriarku serb Porfiri dhe kryepeshkopi maqedonas gg Stephen do të shërbejë liturgjinë e pajtimit më 19 maj në kishën e Shën Savës në Beograd, shkruajnë mediat serbe.

Liturgjia do të fillojë në orën nëntë dhe do të shërbejë nga të gjithë kryepeshkopët e dy kishave. Porfiri fton besimtarët të ndjekin në masë të madhe liturgjinë hierarkike.

Në Beograd, sipas mediave serbe, pas letrës, KOM-OA ka nisur takimet e fshehta me KOS-in dhe spekulohet se është kontaktuar edhe Patriarkana Ekumenike në Stamboll. Dokumentet e kishës për liturgjinë u mbajtën në një kriptë në kishën e Shën Savës, hyrjet e së cilës ishin të barrikaduara dhe të mbuluara me një mbulesë dyshemeje, dhe gjithashtu mbroheshin nga sigurimi privat, raportuan disa media në Beograd.

Pas vendimit të KOS-it, në opinionin maqedonas pati kritika se KOM-OA në fakt shkon shumë larg nga shpallja kyçe e autoqefalisë së KOS-it në vitin 1967 kur KOS hapi mosmarrëveshjen dhe sfidoi pavarësinë kishtare të Kishës Maqedonase.

VIDEO | Dr. Mojanoski: KOS nuk mund të vendosë për qytetarët dhe besimtarët e KOM-OA

Video e ditës