Për nder të Nënë Terezës, në vend të pemës së rënë do të mbillet një pemë e re

Në vend të pema e rënë, një nga tre të mbjellat nga Nënë Tereza, e cila ngrihej pranë pllakës së saj përkujtimore, do të mbillet një e re, e së njëjtës specie. Kështu ka bërë të ditur drejtori i NP “Parqe dhe gjelbërim” Angele Sotirovski, pasi ekipet e kompanisë dje prenë një bredh të argjendtë që ra gjatë stuhisë që goditi Shkupin këtë fundjavë.

 Pema është shkulur me dëmtime të dukshme në sistemin kryesor rrënjor si dhe dëmtime në tendë. Me gjithë dëmtimet, ishte e pamundur të rikthehej pema në gjendjen e saj origjinale dhe të ruhej. Prandaj, pema është hequr nga vendi. Na vjen keq për atë që ndodhi dhe sapo të lejojnë kushtet atmosferike do të mbjellim një të tillë në vendin e pemës së rënë në kujtim dhe respekt për jetën dhe veprën e Nënë Terezës. thotë Sotirovski.

Ai theksoi se kushtet atmosferike janë më të favorshme për mbjellje në periudhën nga tetori deri në fillim të nëntorit.

Më herët, pasi pema u hoq nga pllaja e gjelbër përballë QTQ-së, ku ra nën shpërthimin e erës dhe shiut, reagimi nga Gonca Boyadziu – Departamenti i Trashëgimisë Nënë Tereza. Ata bënë apel që kjo pemë të kthehej në vendin ku ishte, por siç thonë ata, në vend që të rregullohej situata dhe të kthehej në pozicionin e saj origjinal, ajo u pre në disa pjesë, u ngarkua në një kamion dhe u dërgua në një vend të panjohur. drejtim, ndaj kërkuan përgjegjësi për atë që është bërë.

Kompania që ka kryer këto veprime ka kryer një akt barbar ndaj një objekti që i përket trashëgimisë së Nënë Terezës, pasi është një bredh i mbjellë nga dora e saj në vitin 1980. Ndaj IDKNA - Departamenti i Trashëgimisë së Gonja Bojajiut - Nënë Tereza kërkon urgjentisht nga autoritetet komunale dhe qendrore që të nisin procedurën për të marrë përgjegjësi për autorët e këtij akti të shëmtuar - thuhet në reagimin e IDKNA-së.

Nga aty shtojnë se Departamenti i Trashëgimisë Gonja Bojajiu - Nënë Tereza ka kohë që kërkon në formë raporti që trashëgimia e Nënë Terezës të shpallet pasuri kombëtare në mbrojtje të shtetit dhe në kuadër të kësaj kërkese. , ata këmbëngulin që institucionet shtetërore të veprojnë sipas normave që parashikohen ndaj të gjithë atyre që dëmtojnë trashëgiminë kulturore dhe shpirtërore.

Kërkojmë nga autoritetet e Qytetit të Shkupit që sa më parë të mbjellin një bredh tjetër, por me përmasa më të mëdha, ku do të jetë e gdhendur shënimi se Nënë Tereza ka mbjellë një bredh në vendin ku ka qenë shtëpia e saj - thonë nga IDKNA – Departamenti i Trashëgimisë së Gonca Boyadziut – Nënë Tereza

Video e ditës