Në gusht: Rritja vjetore e kredive prej 6,4 për qind dhe e depozitave prej 10,1 për qind

Analizuar në bazë vjetore, totali i depozitave u rrit me 10,1%, si rezultat i rritjes së depozitave të të dy sektorëve, me një kontribut pak më të theksuar të sektorit të korporatave.

-Oferta monetare në gusht 2023 u ul me 0,2% në baza mujore, kryesisht si pasojë e rënies së parasë depozituese dhe parasë së gatshme në qarkullim, dhe në një masë më të vogël të depozitave afatgjata deri në dy vjet, në kushtet e rritjes së depozitat afatshkurtra. Analizuar në bazë vjetore, oferta monetare shënoi rritje prej 7,4%, e cila më së shumti vjen si pasojë e rritjes së parasë depozituese, si dhe depozitave afatshkurtra, me ndikim pozitiv edhe në komponentët e tjerë - thuhet në raportin e Bankës Popullore. . Sipas të njëjtës, në muajin gusht, gjithsej depozitat shënuan rritje mujore prej 0,2%. Rritja vjetore është 10,1%, si rezultat i rritjes së depozitave të të dy sektorëve, me një kontribut pak më të theksuar të sektorit të korporatave.

Foto: NBRSM

Rritja vjetore e kredisë prej 6,4% është rezultat i rritjes së kreditimit në të dy sektorët, me një kontribut më të madh nga sektori "familje". 

-Totali i kredisë, në muajin gusht, është më i lartë me 0,3% krahasuar me nivelin mujor në tërësi për shkak të rritjes së kreditimit për sektorin "familje". Rritja vjetore prej 6,4% është rezultat i rritjes së kreditimit në të dy sektorët, me një kontribut më të madh nga sektori "familje". Gjatë këtij muaji, gjithsej depozitat e sektorit të korporatave shënuan rritje mujore prej 3,1%, kryesisht nën ndikimin e rritjes së depozitave afatshkurtra në valutë dhe para depozituese, dhe në masë më të vogël të depozitave afatgjata në denarë, në kushtet e rënie të depozitave afatshkurtra në denarë dhe të depozitave afatgjata në valutë - thuhet në raport. 

Foto: NBRSM

Njoftimi i fundit mbi lëvizjet monetare është në dispozicion në:

https://www.nbrm.mk/content/statistika/Soopstenija/%D0%9CD/2023/Soopstenie_za_pecat_monetarni_dvizenja_2023_avgust_mk.pdf.

 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës