Kujdes: Monedha të falsifikuara në rrugët e Maqedonisë

Ekrani i printimit të fotografisë

Prej disa kohësh punonjësit e taksave të Ndërmarrjes Publike për Rrugët Shtetërore paralajmërojnë për paraqitjen e monedhave të falsifikuara 2 euro, dënimin e të cilave vetë e paguajnë në fund. Mëson MKD.mk. Gjegjësisht, pasi banka kompetente i zbulon monedhat e falsifikuara, ato dërgohen në Bankën Popullore dhe në fund u hiqet nga paga punonjësve për një shkelje të tillë.

Një problem i tillë nuk është aktual vetëm këtu, por edhe në të gjithë Evropën. Operacione të mëdha policore u nisën këtë verë në vende si Italia dhe Irlanda për të zbuluar se kush i prodhon këto monedha.

Në një aksion të përbashkët të policisë bullgare dhe greke, të mbështetur nga Europoli, disa vite më parë u shpërbë një grup i organizuar kriminal dhe u zbulua një farkë në një fermë rurale pranë Selanikut. Më pas policia sekuestroi makineri të ndryshme, mjete dhe pajisje të ngjashme.

Këto monedha këtu në kabinat e pagesës vijnë kryesisht nga automjete të huaja. NBRSM tha për MKD.mk se për gjashtë muajt e parë të vitit kanë pranuar 259 monedha të dyshimta me prerje 1 euro dhe 11.579 monedha me vlerë 2 euro.

Në vendin tonë për çdo monedhë të konstatuar të falsifikuar përpilohet një procesverbal, i cili i dorëzohet mbajtësit të monedhës dhe Ministrisë së Brendshme, të cilat janë përgjegjëse për veprimet hetimore dhe operacionale në lidhje me luftën kundër falsifikimit të parave.

Bankat nuk kanë pajisje adekuate për të zbuluar monedhat e falsifikuara, siç ka për kartëmonedhat. Një nga metodat e mundshme të zbulimit është magnetizimi i monedhave, por së fundmi falsifikuesit e kanë zgjidhur edhe atë “problem”. Me përjashtim të pikave të pagesës, në banka shmanget përdorimi i monedhave

Video e ditës