Kujdes: peshkaqenë në Vardar!

Sasho Ordanoski / Foto: Free Press / Dragan Mitreski

Shumica e votuesve nuk kanë pikëpamje koherente për zhvillimet në politikë, madje i kushtojnë pak rëndësi asaj përditshmërie (e dini çfarë, tundja e përgjithshme e dorës: "Të gjithë janë njësoj!", ndaj vazhdojnë të konsumojnë turqishten. seri), dhe kur votojnë, që shpesh e bëjnë këtë për arsye kontradiktore, që nuk kanë lidhje me zgjedhjen racionale në ofertat zgjedhore.

E gjithë kjo dramë për ndryshimin e mundshëm të mazhorancës nga njëra anë apo tjetra në orarin e mandateve në bankat e opozitës dhe qeverisë në Kuvend është drejtpërdrejt zhvlerësim i parimeve të mirëqeverisjes dhe shpërdorim i besimit elektoral të votuesit për pazaret partiake më këmbëngulëse dhe mbizotërimin e kandidatëve. Prej dhjetë ditësh, çdo ditë, nga mëngjesi në mbrëmje, kushdo që del para disa kamerave të kryesisë së partisë, bën ofertë me maxhorancën “më të fundit” në parlament, sikur arena politike të jetë treg bagëtish dhe votuesit. jane mushka per rishitje.

Le të kemi disa (përsëri!) përvoja zgjedhore të njerëzve të tjerë…

Kur u regjistruan disa sulme vdekjeprurëse të peshkaqenëve në Gjirin e Xhersit në vitin 1916, Woodrow Wilson humbi zgjedhjet presidenciale në New Jersey (të tij) si rezultat i frikës së njerëzve të qyteteve bregdetare se ata do të goditeshin rëndë nga ekonomia kryesore. aktiviteti, turizmi - pa veçse Wilson nuk kishte asnjë përgjegjësi se kë donin të kafshonin peshkaqenët për një meze të lehtë.

Në një shkollë të teorisë politike, ky shembull përmendet edhe si një ilustrim se si votojnë votuesit: shumica e tyre nuk kanë pikëpamje koherente për zhvillimet politike, madje i kushtojnë pak vëmendje asaj përditshmërie (e dini çfarë, një valë e përgjithshme të dorës: “Të gjithë janë njësoj!”, ndaj vazhdojnë të konsumojnë serialet turke), dhe kur votojnë shpesh e bëjnë këtë për arsye kontradiktore, pavarësisht zgjedhjes racionale në ofertat zgjedhore. Si politikanët, ashtu edhe analistët politikë (unë!) Do të doja që të ishte ndryshe, pasi harxhon tonelata letre, qindra orë televizive dhe mijëra bajt hapësirë ​​dixhitale për të shpjeguar dhe analizuar në mënyrë racionale ofertat zgjedhore dhe cilësinë individuale të kandidatëve. Edhe për të parashikuar rezultatet e zgjedhjeve.

Dhe atëherë peshkaqenët do të notojnë dhe: kafshojnë, kafshojnë, kafshojnë…

Prandaj partitë tona aplikojnë një tjetër “metodë” korrigjuese të dëshmuar në funksionimin politik të shoqërisë, duke i promovuar partitë si garanci e fortë për një status social më të sigurt, duke lidhur fatin individual të qytetarëve me suksesin zgjedhor të vetë partive. . Siç dihet quhet “partizim” (apo politizim “negativ”) i administratës vendore e shtetërore dhe i gjithë atmosferës shoqërore, që nga Gjinekologjia e deri te Varrezat e Butelit. (Ky është një version i shkurtër i kritikës së këtij viti në Raportin e Komisionit Evropian për Maqedoninë e Veriut.)

Ndër të tjera, ngazëllimi me njoftimin e ndryshimit të mazhorancës politike në Kuvend vjen nga aty, sepse partitë duan t'u bëjnë kërcënime të qarta dhe premtime të paqarta votuesve se nëse humbin një qytet apo një fshat në vend. zgjedhjet, statusin social të mijëra votuesve që ata sigurojnë "uhlebi" e tyre përmes kanaleve partiake të qeverisë (dhe opozitës). Këto janë presionet përfundimtare për të “shtrydhur” çdo votë që mbetet në “tregun e bagëtive” në hartën zgjedhore në vend.

Por kuptimi i politikës nuk janë vetëm zgjedhjet, por edhe më shumë ajo që po ndodh në periudhën mes tyre. Kjo është arsyeja pse në demokraci zgjedhjet e parakohshme janë të rralla dhe në situata të jashtëzakonshme politike ose personale - midis amerikanëve (megjithëse në një sistem presidencial, jo parlamentar) edhe vdekja ose dorëheqja e një presidenti "në detyrë" nuk konsiderohet një arsye e mjaftueshme për të shkuar në votimi, pavarësisht se kush mban shumicën e ndryshueshme në të dyja dhomat e Kongresit.

Ne shkojmë në disa zgjedhje, fjalë për fjalë, çdo vit, ndaj në një paqëndrueshmëri të tillë të përhershme politike, shpëtimi kërkohet në anëtarësimin në parti, sepse vepron (dhe funksionon!) si një formë "institucionale" më tërheqëse e parashikueshmërisë, krahasuar me pasigurinë e slitë e përgjithshme shtetërore. Sot po krijohet një koalicion qeverisës, me vlera të supozuara afatgjata të dakorduara nga pjesëmarrësit në qeverisje, i cili nesër nuk vlen më, sepse dikush nuk është bërë (ose është bërë) kryetar bashkie.

Epo, kjo është edhe demokracia. Vetëm niveli i përgjithshëm është i ulët, sepse i redukton prioritetet kombëtare dhe strategjitë e zhvillimit në sipërfaqen katrore të një parkingu që duhet të zotërohet nga partia.

Një nga “ilaqet” e kësaj anomalie demokratike “partizane” është pjesëmarrja më e madhe, sepse “balancon” fuqinë e votimit rigoroz partiak me kaosin e zgjedhjeve të përgjithshme.

Ne nuk kemi det, por peshkaqenë partiakë-politikë notojnë në baltë sa të duash! Gërshërë, gërvishtje, grimca…

Video e ditës