VMRO-DPMNE zbuloi aferën “Broilo”: Kovaçevski i dha kumbarit biznese që dolën me miliona euro

VMRO-DPMNE akuzoi kryeministrin Dimitar Kovaçevski se së bashku me kumbarin e tij në atë që ai e quajti kartel diellor kanë përvetësuar 26 milionë euro. Deputeti Mile Lefkov sot në një konferencë për media ka akuzuar se afera “Broilo” do të thotë tregti e influencës, përmes bashkimit kriminal.

- Kompanitë e themeluara nga Dimitar Kovacevski dhe lidhjet e tij familjare kthejnë miliona në biznesin e energjisë, ndërsa Maqedonia është në gjunjë dhe njerëzit e varfër luftojnë për të mbijetuar çdo ditë. Çështja "Broilo" do të tregojë se si Kovaçevski dhe një klikë e ngushtë u bashkuan në një kartel që mashtron dhe merr përfitime personale. Ndiqni me kujdes. “Pixel Group”, kompani e themeluar nga Kovaçevski dhe kumbari i tij Goran Paunov, së bashku me kompaninë “KMG EOL Kvazar”, kompani vetëm në pronësi të kumbarit Paunov, janë përfshirë në biznese prej 26 milionë eurosh! Në kartelin diellor, Kovaçevski dhe kumbari i tij Paunov, pas themelimit të “Pixel Group”, në vitin 2018 po ndërtojnë një fabrikë për prodhimin e paneleve fotovoltaike në Koçan. Dëshmia për këtë është edhe një foto nga hapja e fabrikës, në të cilën shihet se si kumbarët Kovaçevski-Paunov e festojnë hapjen zyrtare të kompanisë me një tortë. Kompania bëhet qendrore në biznes, rreth të cilit sillen 26 milionë euro. Afera “Broilo” është një skemë që tregon sesi përmes “Pixel Group” dhe “KMG EOL Quasar” kanë devijuar paratë. Vetëm nga tenderët shtetërorë në vitet e fundit këto kompani kanë arkëtuar 1,8 milionë euro. Në vitin 2021, kur Dimitar Kovacevski është zëvendësministër i Financave, “KMG EOL Quasar” lidh marrëveshje me EVN-në, mbi të cilën Kovacevski si kryeministër tani ka mandatuar pronësinë përmes aksioneve shtetërore në EVN, përkatësisht kontratën për kryerjen e punimet dhe dorëzimi i paneleve fotovoltaike.në vlerë mbi 2 milionë euro - tha Lefkov.

Çështja e matësave, shtoi ai, merr përmasa dhjetëra milionë euro, kur një muaj e gjysmë më parë, “Pixel Group” njoftoi se po hynte në fazën e investimit në një fabrikë për prodhimin e paneleve diellore në zonën industriale në Tetovë me vlerë 54 milionë euro.

– Kjo është një zonë ku investitorët kanë përjashtime nga taksat dhe doganat dhe sipas shkrimeve në media pritet të nënshkruajnë një marrëveshje për ndihmën shtetërore. Kompania është e regjistruar me emrin "AE Solar AD Tetovo", si një ndërmarrje e përbashkët e "Pixel Group" e cila zotëron 40% dhe 60% është në pronësi të një kompanie nga Bullgaria. Goranço Paunov, kumbari i kryeministrit Dimitar Kovaçevski, tashmë është emëruar si njëri nga dy kryeshefat e “AE Solar AD Tetovo”. Investimi i “Pixel Group” duhet të jetë 21.6 milionë euro, sipas përqindjes së pjesëmarrjes. Me këtë Kovaçevski si kryeministër do të nënshkruajë kontratë për ndihmë shtetërore kumbarit Goranço Paunov si drejtor ekzekutiv i kompanisë, në të cilën 40 për qind e pronësisë i takon “Pixel Group”, e themeluar së bashku me Kovaçevskin! Dhe e gjithë kjo ndodh në një periudhë pasi një kompani tjetër bullgare njoftoi investimin në FEC Oslomej, ku shteti është partner me 18.5 për qind. Dhe për cilin investim u mburr kompania bullgare-partner i “Pixel Group” në faqen e tyre. Pra, shtrohet pyetja, a do të përfundojnë panelet e prodhuara në fabrikën në Tetovë në FEC Oslomej, ku shteti përfaqësohet me 18.5%? Dhe cili është roli i Kovaçevskit, i cili shfaqet si themelues i kompanisë që është në rrethin e interesave të biznesit nga kjo skemë, por tani edhe si kryeministër? A do ta monopolizojë tregun e prodhimit dhe shitjes së paneleve fotovoltaike fabrika në Tetovë, në të cilën është pronar “Pixel Group” i themeluar nga Kovaçevski? - pyeti Lefkov.

E gjithë kjo, shtoi ai, po ndodh në kushtet kur vazhdimisht paralajmërohen rritje të reja të energjisë elektrike për qytetarët, ndërsa bizneset në Maqedoni paguajnë dy herë më shumë rrymë sesa bizneset në rajon.

Deputeti dhe anëtari i KI-së së VMRO-DPMNE-së bëri të ditur se në periudhën e ardhshme do të zbulojmë plotësisht se si në aferën “Broilo” kompanitë e afërta me Kovaçevskin kanë arritur të xhirojnë 26 milionë euro. Ai i kërkoi Kovaçevskit të mos presë publikimin e detajeve, por menjëherë të deklarojë përfshirjen e tij në të gjitha bizneset e këtij të ashtuquajturi kartel diellor dhe të japë menjëherë dorëheqjen.

Video e ditës