Ndikimi i kafesë në shëndet është i ndërlikuar: Nuk do të bëjë asgjë për zemrën, por…

kafene
Foto: Pexels

Sipas një studimi të ri, pirja e kafesë nuk rrit rrahjet jonormale të zemrës që lidhen me një rrezik në rritje të çrregullimit më të zakonshëm të ritmit të zemrës.

Kardiologët kanë besuar prej kohësh se pacientët me zemër nuk duhet të pinë kafe, sepse ajo përmban kafeinë, një stimulues që përshpejton punën e zemrës.

Megjithatë, adhuruesit e kafesë mund të marrin frymë të lehtësuar. Stimuluesi që gëzojnë miliona njerëz mund të mos jetë aq i rrezikshëm për zemrën, por ndikon në shëndetin e njerëzve në mënyra të tjera, shkruan The Wall Street Journal.

Sipas një studimi të ri të botuar sot në New England Journal of Medicine, pirja e kafesë nuk rrit rrahjet jonormale të zemrës që lidhen me një rrezik në rritje të çrregullimit më të zakonshëm të ritmit të zemrës. Shkencëtarët arritën në këtë përfundim pas dy javësh studimi të zemrës, aktivitetit dhe gjumit të 100 personave që nuk vuajnë nga sëmundjet e zemrës. Ata zbuluan se një shënues kyç i lidhur me rrezikun e sëmundjeve të zemrës ishte i njëjtë si tek ata që pinë kafe ashtu edhe tek ata që nuk pinë kafe.

Ky ritëm i parregullt i zemrës, i njohur gjithashtu si fibrilacion atrial, mund të çojë në formimin e mpiksjeve të rrezikshme të gjakut që mund të shkaktojnë goditje në tru dhe arrest kardiak.

“Kafeina nuk shkakton apo përkeqëson fibrilacionin arterial”, tha Deepak Bhatt, drejtor i Klinikës së Zemrës Mount Sinai në Nju Jork, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Një studim i vitit 2022 i botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës zbuloi se konsumimi i dy ose më shumë filxhanëve kafe në ditë tek njerëzit me hipertension të rëndë dyfishonte rrezikun e vdekjes kardiake. Megjithatë, studime të tjera kanë treguar se konsumimi i moderuar i kafesë në popullatën e përgjithshme mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes. Shkencëtarët ende po përpiqen të kuptojnë këto veprime të kafesë.

Njëqind vullnetarët që morën pjesë në studimin që rezultoi në artikullin në revistën "New England Journal of Medicine" (New England Journal of Medicine) ishin të moshës midis 20 dhe 70 vjeç, dhe shkencëtarët gjatë hulumtimit e ndoqën rreptësisht atë. Ata mbanin vazhdimisht elektrokardiograme dhe pajisje për matjen e hapave dhe niveleve të glukozës në gjak. Pjesëmarrësit kishin gjithashtu një aplikacion në telefonat e tyre që regjistronte të gjitha vendet që do të vizitonin gjatë ditës, në mënyrë që shkencëtarët të dinin nëse ishin në kafene dhe kafene. Shkencëtarët i informonin çdo natë nëse mund të pinin kafe të nesërmen ose nëse duhej të shmangnin kafeinën atë ditë.

Pjesëmarrësit e hulumtimit, të cilëve iu tha se duhej të pinin kafe atë ditë, morën 10 për qind më shumë hapa sesa ata që u thanë të shmangnin kafeinën, dhe numri i hapave të ndërmarrë nga konsumuesit e kafesë u rrit pasi sasia e kafesë rriti atë që pinin.

Në të njëjtën kohë, ata që pinin kafe flinin 35 minuta më pak çdo natë. Studimet tregojnë se mungesa e gjumit rrit ndjeshëm rrezikun e vdekjes.

Studimi tregoi se pjesëmarrësit në hulumtim që pinin kafe kishin një numër të shtuar të kontraktimeve të parakohshme të ventrikujve (dhomat e zemrës): në ditët kur pinin kafe kishin 154 kontraktime të parakohshme dhe 102 në ditët kur nuk e pinin atë. Tkurrjet e parakohshme të barkusheve mund të dobësojnë zemrën. Muhammad Afzal, asistent profesor i mjekësisë së brendshme në Qendrën Mjekësore Wexner të Universitetit Shtetëror të Ohajos, tha se njerëzit me kontraktime simptomatike të parakohshme ventrikulare duhet të shmangin ose reduktojnë marrjen e kafesë.

Më në fund, pjesëmarrësit e studimit me metabolizëm më të ngadaltë humbën një orë gjumë çdo natë dhe ata me metabolizëm më të shpejtë përjetuan kontraktime më të parakohshme ventrikulare kur pinin kafe.

"Ndikimi i vërtetë i kafesë në shëndet është i komplikuar," tha autori kryesor i studimit Gregory Marcus, një profesor i mjekësisë dhe një ekspert për fibrilacionin atrial (rrahjet e parregullta të zemrës).

Një studim i publikuar në maj 2022 në revistën Annals of Internal Medicine, i cili përdori të dhëna nga 171.616 njerëz, zbuloi se konsumuesit e moderuar të kafesë kishin një rrezik 30 për qind më të ulët të vdekjes, edhe kur faktorë të tjerë si statusi i tyre socio-ekonomik ose stili i jetesës. Përfitimet humbën kur marrja e kafesë u rrit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës