Autoritetet thonë se nuk diskutohet asnjë çështje identiteti, opozita kërkon një non-paper me përgjigje për Sofjen

Qeveria siguron se identiteti dhe gjuha nuk negociohen me Bullgarinë, duke theksuar se në bisedime shkëmbehen vetëm dokumente pune dhe se kur të përcaktohet korniza përfundimtare për zgjidhjen, do të publikohet, ndërsa opozita kërkon që mos Ai është dërguar në Sofje në dhjetor, me vlerësimin se asaj i është mohuar e drejta për të bërë sugjerime.

kryeministri Kovaçevski Në një intervistë për transmetuesin kombëtar mbrëmë, ai theksoi se gjuha dhe identiteti as nuk diskutohen, as negociohen dhe as nuk do të negociohen në të ardhmen.

- Për momentin ka vetëm dokumente pune të shkëmbyera me Republikën e Bullgarisë, të cilat do të publikohen kur të jenë përfundimtare dhe kur të përcaktohet korniza përfundimtare, e cila do të jetë rruga për zgjidhjen përfundimtare të mosmarrëveshjes që kemi me fqinjët. vend, tha Kovaçevski.

Ai konfirmoi se në aspektin e bisedimeve, vendi ka vendosur qartë qëndrime në Kuvend, të mbështetur nga të gjitha partitë politike dhe ato qëndrime janë të qarta për Qeverinë dhe deputetët, partitë politike dhe të gjithë qytetarët.

Shefi i diplomacisë Bujar Osmani dje iu referua anëtarëve të Komisionit parlamentar për politikë të jashtme për rrjedhën e bisedimeve dhe marrëdhënieve mes Shkupit dhe Sofjes, të cilat, siç tha ai, janë në fazën e shkëmbimit non-paper dhe nuk ka propozime të dakorduara, duke siguruar se identiteti , gjuha nuk negociohet dhe atribute të tjera identiteti.

- Kur bëhet fjalë për çështje të ndjeshme, dua ta përsëris qartë dhe me zë të lartë - askush nuk negocion identitetin! Gjuha dhe atributet e tjera identitare janë çështje që lindin nga e drejta e vetëvendosjes së çdo personi, e çdo populli, e çdo bashkësie etnike, e çdo shteti dhe është një e drejtë e patjetërsueshme më e fortë se çdo e drejtë tjetër. “Ne nuk kemi negociuar për këto çështje, as nuk kemi të drejtë të negociojmë dhe as që do të negociojë dikush ndonjëherë”, tha Osmani.

Ai theksoi se me një qasje të mençur, racionale dhe të arsyetuar, Qeveria arriti të tregojë se tezat për mohimin e identitetit maqedonas janë dukuri retrograde, se nuk përputhen me vlerat moderne të qytetërimit dhe se ia ka dalë.

- Sot nuk po flasim më për identitet, por vetëm për qasjen ndaj përcaktimit të së drejtës për vetëvendosje të secilit - në përputhje me rendin ekzistues shtetëror në të dy vendet. Kjo na shpie në grupin e çështjeve politike që deri vonë quhej pakoja 5+1, tha Osmani.

Sipas tij, së fundmi, siç tha ai, ka filluar të përhapet “një histeri e lehtë se për çështje kaq të ndjeshme janë të mundshme zgjidhje ad-hoc” dhe se njeriu mund të sillet brenda natës pas perdeve, pa dijeninë e qytetarëve. çdo vendim apo marrëveshje në dëm të qëndrimeve tona shtetërore të përcaktuara me deklaratën e Kuvendit.

- Dua të them që ekipi shtetëror drejtohet tërësisht nga një pozicion shtetëror, se çdo çështje kalon nëpër disa filtra - së pari, në Ministrinë e Jashtme ka ekspertë dhe diplomatë, profesionistë që merren me këto çështje në diplomaci pavarësisht nga çfarëdo. pushtetit politik në vend. Këta janë personat me të cilët kanë punuar paraardhësit e mi, duke përfshirë edhe kryetarin aktual të Komisionit, Antonio Milososki, kur ishte ministër. Pastaj është Qeveria, ku ne marrim vendime së bashku, natyrisht në fund ky komision, Kuvendi në përgjithësi dhe në fund qytetarët, tha Osmani.

Sipas tij, çështjet më të ndjeshme nuk i nënshtrohen negociatave politike, por janë objekt i bisedimeve ndërmjet ekspertëve në Komisionin e përbashkët për Çështje Historike dhe Arsimore, i cili, siç tha ai, është organ i pavarur dhe në punën e të cilit mund të as provoni dhe as përpiquni të përzieni.

- Për ne çështja më e rëndësishme në atë paketë është zbatimi i vendimit të Këshillit Evropian nga marsi i vitit 2020, me mbajtjen e Konferencës së parë Ndërqeveritare dhe qëndrimi ynë kyç është që në kornizën negociuese, gjuha maqedonase të trajtohet si gjuhë zyrtare e Bashkimit Evropian pa asnjë kualifikim dhe pyetje shtesë nga Bullgaria, tha Osmani.

Aty, vazhdoi ministri, janë pyetjet për parimin e vetëvendosjes në përputhje me rregulloret kushtetuese të shteteve, çështja e gjuhës së urrejtjes dhe rehabilitimit të viktimave të komunizmit, nuk ka asgjë më shumë ose më pak, as diçka spektakolare me të cilat, thotë ai, duhet t'i trembim qytetarët.

- Me vend në fazën në të cilën jemi në bisedime, është një fazë e shkëmbimit të ideve, non-papers, dokumenteve të punës, madje edhe bisedave të rëndomta, ende nuk kemi mundësi t'i paraqesim këtu sepse nuk janë propozime të dakorduara. “Nuk mund të paraqisni dokumente të pakompletuara të punës në mes të bisedave, sepse kjo i prish bisedat”, nënvizoi Osmani.

Ai theksoi se në momentin e parë kur versionet e punës të bëhen të pranueshme për të dyja palët, para se të miratohen apo të vihen në funksion, do t'i dërgohen me shkrim këtij Komisioni dhe deputetëve.

Kryetar i Komisionit Parlamentar të Politikës së Jashtme Antonio Milososki, pas fjalës së Osmanit, theksoi se mosdorëzimi i dokumentit të punës për negociatat me Sofjen shpreh mosbesim ndaj deputetëve dhe i pengon ata të japin kontributin e tyre.

- Osmani foli për ndërtimin e qëndrimeve të përbashkëta, foli për pjekurinë, respektin dhe besimin reciprok. Sikur ne kemi besim si deputetë të zgjedhur nga populli, deputetët zgjodhën Qeverinë dhe Qeveria nuk dëshiron të ndajë me ne një non-paper që është dërguar në Sofje në dhjetor. Si të ndërtohen ato qëndrime kur ju keni shkruar mendimin tuaj, një ekspert e ka plotësuar atë mendim dhe ju nuk na jepni as të drejtën dhe as besimin si deputetë të japim një sugjerim për atë non-paper, që ne duam të jetë në përputhje me Deklaratën të cilën e miratoi ky Kuvend, thotë Milloshoski.

Sipas tij, Osmani është duke bërë precedent, sepse konfirmon se ka një dokument që është joformal, se është version pune dhe mohon mundësinë që deputetët në atë version pune të japin kontributin e tyre.

Lidhur me ftesën e deputetëve që të vijnë në kabinetin e ministrit Osmani për të lexuar draft dokumentet, Milloshoski u përgjigj se Sistemi kushtetues në vend është “në Kuvend të vijnë ministrat, jo te ministrat të shkojnë deputetët”.

- Nëse doni të na paraqisni diçka në çdo kohë, ejani në Kuvend, do të organizojmë një seancë të mbyllur dhe nëse doni të lexoni - lexo, do të shkruajmë. Por nëse keni besim, duhet t'i ndani ato dokumente sepse Marrëveshja që nënshkruat na dha pesë të dhëna. Të pesë indikacionet ishin me qëllim të mirë, nuk u futën dhe të gjitha gjërat që nuk u futën sot lindin si probleme nga ajo marrëveshje dhe që nga nënshkrimi i marrëveshjes tensionet mes Maqedonisë dhe Bullgarisë janë rritur tre herë më shumë se sa kemi pasur si relativisht normale. marrëdhëniet në periudhën paraprake, theksoi Milloshoski.

Dhe kryeministri bullgar Kiril Petkov Ai dje raportoi në Kuvendin Popullor për marrëdhëniet me Shkupin, ku me kërkesë të partisë GERB iu përgjigj pyetjeve për takimet me kryeministrin Kovaçevski. Petkov tha se ministrat maqedonas që qëndrojnë në Bullgari janë në numër të madh dhe kanë bërë përparim të madh në shumicën e temave të bisedimeve me homologët e tyre bullgarë dhe janë nënshkruar tre memorandume, në fusha kyçe, përfshirë Korridorin 8.

Ai tha se të dyja palët diskutuan edhe për temat që janë të rëndësishme për Bullgarinë - të drejtat e bullgarëve në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe qëndrimin kornizë, duke theksuar se Kovacevski tha se nuk sheh problem me përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutën e Maqedonisë së Veriut. pa thënë kohë.afate. Ai sqaroi se nuk po flasim më për pesë plus një, por për katër plus një kërkesë dhe se kjo në vetvete është progres. Ai gjithashtu informoi se më 4 shkurt, Bullgaria dhe Maqedonia e Veriut po përgatisin festën e përbashkët të Goce Dellçevit me rastin e 150 vjetorit të lindjes së tij.

Ish-zëvendësministri bullgar i Jashtëm, i cili tani punon në Institutin joqeveritar për Marrëdhënie Ndërkombëtare, Ljubomir Kuçukov, tha se politikisht Bullgaria ra në izolim të plotë në BE për shkak të mosmarrëveshjes me Maqedoninë e Veriut, duke humbur të gjitha avantazhet e saj si anëtare e Unionit, duke ridrejtuar presionin nga kandidati për anëtarësim tek vetja. Sipas tij, çdo marrëveshje mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut duhet të mbështetet nga parlamenti dhe shoqëria.

- Mosmarrëveshja me Maqedoninë e Veriut është shndërruar në rivalitet në patriotizëm në Bullgari. Rezultati kryesor i negociatave bullgaro-maqedonase është se ka marrëveshje për arritjen e marrëveshjes, klima e marrëdhënieve dypalëshe po ndryshon dhe tashmë ka gatishmëri për dialog për çështjet e diskutueshme. E vetmja mënyrë për ta bërë këtë është përmes negociatave ndërqeveritare, thotë ish-diplomati i lartë bullgar.

President Stevo Pendarovski Dje ai priti përfaqësues të OMO "Ilinden" dhe përfaqësues të disa shoqatave të tjera të qytetarëve nga Republika e Bullgarisë të cilët e informuan për punën dhe aktivitetin e tyre në fushën e të drejtave të njeriut, promovimit të tolerancës dhe ndërtimit të shoqërisë civile. Lidhur me dialogun me Bullgarinë, Pendarovski vlerësoi se po fillon një fazë e re dhe të dyja palët shprehin vullnetin e tyre për përparimin e procesit.
"Presidenti Pendarovski konsideron se është e rëndësishme që çdo institucion politik në të dyja vendet të kontribuojë në zgjidhjen e çështjeve të hapura", njoftuan nga zyra e Pendarovskit, duke theksuar se në takim ai informoi se së shpejti do të qëndrojë për vizitë zyrtare në Bullgari, ku do të zhvillojë bisedime me Presidenti Rumen Radev.
Presidenti theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut synon zhvillimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe miqësore me Republikën e Bullgarisë, në frymën e Marrëveshjes së Miqësisë të vitit 2017.
Video e ditës