Qeveria dhe opozita ranë dakord për formimin e një grupi pune

Seanca parlamentare / foto: Sloboden Pechat - Dragan Mitreski

Propozimi francez, ndonëse ishte paralajmëruar, nuk u miratua në seancën e djeshme të qeverisë, ndërsa grupi punues do ta zgjasë edhe debatin parlamentar për propozimin francez. Sipas burimeve tona, Qeveria nuk do të nxitojë për miratimin e dokumentit, sepse konsultimet janë ende në vazhdim dhe nuk janë ezauruar.

Pas dy ditësh konsultime intensive, qeveria dhe opozita ranë dakord të formonin një grup pune për propozimin francez. Ndonëse fillimisht ishte shpallur si grup parlamentar, është rënë dakord që përveç deputetëve të marrin pjesë edhe ministra dhe zyrtarë partiakë. Qëllimi është që, nëse është e mundur, që qeveria dhe opozita të përafrojnë pikëpamjet për propozimin francez dhe të arrijnë në Kuvend konkluzione konsensuale për dokumentin nga Parisi.

Për këtë, siç ka njoftuar tashmë “Sloboden Pechat”, propozimi francez, edhe pse ishte paralajmëruar, nuk është miratuar në seancën e djeshme të Qeverisë, ndërsa grupi punues do ta zgjasë edhe debatin parlamentar për propozimin francez. Sipas burimeve tona, Qeveria nuk do të nxitojë për miratimin e dokumentit, sepse konsultimet janë ende në vazhdim dhe nuk janë ezauruar. Qeveria rithekson se asgjë që ndërhyn apo ndërhyn potencialisht me identitetin, arsimin, historinë, nuk do të jetë pjesë e kuadrit të negociatave.

Propozimi është që në grupin punues të marrin pjesë dy përfaqësues nga VMRO-DPMNE dhe LSDM, një nga BDI dhe Aleanca për Shqiptarët dhe një tjetër nga partitë më të vogla parlamentare. Jozyrtarisht, si përfaqësues të LSDM-së në grup do të jenë zëvendëskryeministri për integrime evropiane Bijan Mariçiq dhe koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së Jovan Mitreski.

Formimin e grupit punues nga protesta e djeshme para Qeverisë e ka paralajmëruar si propozim i ri lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Micksoski, ndërsa më herët një grup të tillë e ka paralajmëruar edhe kryetari i DS Pavle Trajanov.

- Qëndrimet e VMRO-DPMNE-së dhe vërejtjet që do të bëhen në grupin punues do t'i pasqyrojnë qëndrimet që Mickoski i shpalli pas takimit me Kovaçevskin. Më pas deklarata e liderit ishte që të fshihen nenet 11 dhe 14 të protokollit dhe më pas në kuadrin e negociatave ku kemi parimet mbi të cilat zhvillohen negociatat, të fshihen nenet ku janë rishikimet vjetore dhe pjesa ku i referohen protokollit. të konferencës së parë të përkohshme të qeverisë. Propozimi i VMRO-DPMNE-së do të jetë në drejtim të mbrojtjes së identitetit, gjuhës, por edhe largimit nga kërkesat megallomane bullgare që kanë të bëjnë me mohimin e historisë, bëjnë të ditur VMRO-DPMNE.

Burime parlamentare thonë se rrjedha dhe rezultati i punës së grupit punues do të varet edhe se kur kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi do ta caktojë seancën për propozimin francez.

LSDM konfirmon takimin e sotëm, por mohon se grupi punues do të jetë për kornizën negociuese.

Sot pritet të jetë më e qartë se çfarë do të bëjë grupi i punës, pasi siç kanë thënë tashmë partnerët më të vegjël qeveritar DS, DOM dhe LDP presin ndryshim të propozimit francez, në të kundërtën nuk do ta mbështesin. Ata në takimin me kryeministrin Kovaçevski dhe kryetarin e shtetit Stevo Pendarovski thanë se për ta është e papranueshme nëse çështjet bilaterale lidhur me historinë dhe arsimin janë pjesë e procesit të negociatave. Të tre palët kërkojnë ndryshime në kuadrin e negociatave. Propozimi francez është i pranueshëm për LSDM dhe NSDP. Propozimi francez është i pranueshëm si për Aleancën për Shqiptarët ashtu edhe për Besën.

Zëvendëskryeministri Mariçiq dhe ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani, në një paraqitje të ftuar në Televizionin Kombëtar, theksuan se të katër vërejtjet e VMRO-DPMNE-së tashmë janë inkorporuar në propozim.

Sipas LSDM-së, propozimi është “bazë e mirë” dhe partia mbështet Qeverinë që të vazhdojë procesin e konsultimit për marrjen e vendimit përfundimtar.

Video e ditës