Qeveria duhet të miratojë dhe të dorëzojë në Kuvend propozim-iniciativën për ndryshime kushtetuese

Kushtetuta e RS të Maqedonisë / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Qeveria duhet të miratojë propozim-iniciativën për ndryshime kushtetuese, të përgatitur nga grupi punues, e cila më pas duhet t'i propozohet Kuvendit. Për të hapur Kushtetutën, Propozimi - nisma duhet të marrë dy të tretat e mbështetjes në Parlament.

Presidenti Stevo Pendarovski dje konfirmoi se është i njohur me përmbajtjen e amendamenteve kushtetuese të cilat, siç tha, Qeveria duhet t'i miratojë dhe t'i propozojë sot në Kuvend. Amendamentet, shtoi ai, janë formuar sipas marrëveshjes me BE-në dhe sipas konkluzioneve të Kuvendit. Ndryshe nga qëndrimi i mëparshëm, kreu i shtetit tani thotë se procedura në Kuvend duhet të fillojë edhe nëse nuk sigurohet shumica e nevojshme.

- Sot jam më i prirur të besoj se është e nevojshme të hysh në Parlament, edhe duke supozuar që të mos kesh 80 vota më parë, sepse qartë në atë mënyrë dhe me votën e parë që kërkon dy të tretat, dy kryesoret. do të identifikoheshin blloqet në shtet - bllok pro-evropian dhe anti-evropian, thotë Pendarovski, duke kujtuar vitin 2015 kur, para se të hynte në votim të parë për Marrëveshjen e Prespës, struktura e atëhershme qeveritare nuk kishte siguruar 80 vota në atë moment.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski dje edhe një herë ka dërguar mesazh se pret që të gjitha partitë politike dhe deputetët të votojnë për ndryshimet kushtetuese në emër të popullit për një jetë më të mirë dhe një të ardhme më të sigurt.

“Do të propozoj të gjitha vendimet e nevojshme që Maqedonia e Veriut të vazhdojë rrugën e saj në arritjen e qëllimit të dytë strategjik – anëtarësimin në Bashkimin Evropian. Shpresoj se të gjitha partitë politike në vend, të gjithë përfaqësuesit e popullit, të gjithë deputetët do ta kuptojnë rëndësinë e këtij vendimi dhe do ta japin votën e tyre për popullin, e jo për karrierën personale të ndonjë politikani në vend, tha Kovaçevski. .

Në fundjavë, kryeministri Kovaçevski i dërgoi ftesë për takim liderit të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, i cili do të mbahej në dhjetë ditët e ardhshme, ku do të diskutohej për dy tema: nxjerrja e mësimeve për integrimin e veriut. Maqedonia dhe harmonizimi i pikëpamjeve për marrëdhëniet me vendet fqinje.

Mickoski, ndërkaq, dje edhe një herë konfirmoi se e pranon ftesën për takimin e lidershipit, por edhe se kryeministri është dashur të jetë në dijeni të periudhës pas dështimit të ndryshimeve kushtetuese, sepse, sipas tij, nuk ka arritur të miratimi i amendamenteve do të thotë rënie e qeverisë.

– Këto ditë paralajmëruan mbledhje lidershipi. Të them të drejtën, nuk kam shumë shpresë, megjithëse do të marr pjesë në takim, sepse sa herë që diskutohet për të ardhmen e Maqedonisë, mendoj se është e nevojshme të marr pjesë. Në të njëjtën kohë, në atë takim dëshiroj që kryeministri të jetë i vetëdijshëm se kur do të dështojnë ndryshimet kushtetuese, tha Mickoski nga tribuna partiake në Dellçevë.

Sipas tij, më shumë se 80 për qind e popullit maqedonas janë kundër pranimit, siç thotë ai, diktatit bullgar dhe VMRO-DPMNE, tha ai, nuk do të pajtohet me ndryshimin e Kushtetutës në këto rrethana dhe të diktojë as tani e as në të ardhmen. .

Grupi punues në seancën e së premtes ka miratuar Propozim-iniciativën për nevojën e ndryshimit të Kushtetutës me udhëzime për amendamente dhe plotësime. Propozimi i është dorëzuar Qeverisë, e cila më pas do të duhet ta përcjellë iniciativën në Kuvend, ku do t'i kalojë të gjitha trupat punuese.

Ndryshimet janë në seksionin Preambulë duke shtuar disa kombe. Pas popullit boshnjak shtohen fjalët: populli bullgar, populli kroat, populli malazez, populli slloven, populli hebre, populli egjiptian, tha pas takimit kryetarja e grupit punues Margarira Tsatsa Nikolovska. Amendamenti i dytë, siç shtoi ajo, është në pjesën për diasporën dhe në amendamentin 34, i cili zëvendësohet me nenin 49 dhe amendamentin 2. Në këtë amendament të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë së Veriut, i cili zëvendëson nenin 49 dhe amendamentin 2. , pas popullit boshnjak shtoni fjalët popull bullgar, kroat, malazez, popull slloven, popull hebre, popull egjiptian.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës