Qeveria mburret me "jeta ka ardhur", por sa investime të reja të huaja kanë ardhur?

Nga fillimi i mandatit të Qeverisë së udhëhequr nga LSDM-ja e deri më sot, në faza të ndryshme të realizimit janë 18 projekte të reja investuese të ndërmarrjeve të huaja me të cilat është lidhur marrëveshja për mbështetjen e shtetit (brenda dhe jashtë zonave TIDZ), ndërsa dy kompani të huaja janë në fazën përfundimtare për një vendim, informon "Free Press" nga zyra e Zëvendës Kryeministrit për Çështjet Ekonomike, Kocho Angjushev. Në anën tjetër, kryetari i Shoqatës së Odave Ekonomike të Maqedonisë, Daniela Arsovska, thotë se këto janë riinvestime të ndërmarrjeve që tashmë janë regjistruar në vend si investitorë të huaj, pjesë në zona, pjesë jashtë tyre.

Kompanitë e huaja, siç theksohet nga kabineti i Angjushev, njohin mundësitë e ofruara nga Qeveria përmes Ligjit për Mbështetjen Financiare të Investimeve dhe të gjitha ndërmarrjet e reja zbatojnë projektet e tyre të investimeve dhe nënshkruajnë marrëveshje të mbështetjes së shtetit në përputhje me Ligjin.

- Qeveria e Republikës së Maqedonisë Veriore është duke punuar në mënyrë aktive për të përmirësuar klimën e biznesit në vend. Shtë krijuar një program ekonomik që mbështet fuqimisht investimet e reja të kompanive vendase dhe të huaja në vend, i cili ngre konkurrencën e kompanive dhe mbështet pagesën e pagave më të larta për punonjësit. Si rezultat i punës së Qeverisë, në vitin 2018, u regjistrua niveli më i lartë i investimeve të huaja direkte në histori në vlerë prej 624,5 milion euro. 276shtë 8 për qind më e lartë se mesatarja në 82 vitet e mëparshme dhe 2011 për qind më e lartë se më e mira e mëparshme XNUMX - tha Zëvendës Kryeministri për Çështjet Ekonomike Dr. Kocho Angjushev, duke folur për efektin në investimet e huaja direkte me prezantimin e strategjisë së re ekonomike të qeverisë.

Ekziston një interes i madh nga kompanitë e huaja për investime në vendin tonë, thotë Angjushev, aktualisht një numër i kompanive të njohura nga Evropa Perëndimore dhe vendet e tjera të zhvilluara po konsiderojnë mundësitë e investimeve në Republikën e Maqedonisë Veriore dhe e njohin vendin tonë si një destinacion i shkëlqyeshëm i biznesit për projekte të ardhshme investimesh.

Për shkak të interesit të shtuar të kompanive të huaja dhe ngastrave të mbushura tashmë në dy zonat në Bunardzik, është paralajmëruar ndërtimi i zonës së re TIDZ "Shkupi 3" me një madhësi prej 48 hektarësh, po punohet aktivisht në rregullimin e plotë të zonave të tjera në të gjithë vendin: TIDZ Prilep, kryqëzimi në TIDZ Strugë / Ohër, po punon në gazifikimin e TIDZ Stip, ndërtimin e sistemit të furnizimit me ujë dhe terminalin doganor në TIDZ Strumica janë duke përfunduar.

Kjo është lista e kompanive që në të kaluarën kanë marrë një vendim dhe kanë filluar të investojnë në Republikën e Maqedonisë Veriore. Lista na u dërgua nga zyra e Angjushev.

1. 'Dura Automotive", një kompani nga SHBA, nga industria e automobilave që tashmë po ndërton fabrikën e saj në TIDZ Shkup 2. Janë planifikuar 500 vende pune.

2. Kompania turke 'Kabllo Chagatai" nga industria e automobilave që filloi të punojë në TIDZ Shkup 1 me planifikuar, në fazën e parë 100 vende pune.

3. Kompania turke 'Murat Tijaret", nga industria e automobilave që po ndërton fabrikën e saj në TIDZ Shkup 2. Janë planifikuar 300 vende pune.

4. Kompania 'Sagen" është kompania e parë shqiptare në zona, punon në industrinë farmaceutike dhe aktualisht po ndërton fabrikën e saj në TIDZ Shkup 1. Janë planifikuar 100 vende pune

5. Kessler, një kompani nga Republika Federale e Gjermanisë, e cila aktualisht operon në një objekt Brownfield në Shkup, dhe e cila prodhon motorë elektrikë dhe pjesë për motorë elektrikë duhet të fillojë me ndërtimin e një të ri në TIDZ Shkup 1. Janë planifikuar 150 vende pune.

6. Dogan Automotive, një kompani turke nga industria e automobilave, fabrika e së cilës është në ndërtim e sipër në TIDZ Shkup 1. Janë planifikuar 35 vende pune.

7. Kompania zvicerane 'Baumer" e cila prodhon sensorë, dekodera dhe komponentë të tjerë në fushën e elektronikës, tashmë është duke e përfunduar fabrikën e saj me ndërtim në TIDZ Shkup 1. Janë planifikuar 200 vende pune.

8. Kompania gjermane "VIK" e cila prodhon pajisje elektrike shtëpiake në TIDZ Prilep. Ajo tashmë punon dhe punëson 190 persona.

9. 'Thuaj dhe Suns", një kompani e mërgimtarëve maqedonas në Shtetet e Bashkuara, e cila duhet të prodhojë produkte pastrimi dhe higjienë personale. Beenshtë paralajmëruar ndërtimi i një fabrike në TIDZ Ohër / Strugë me 250 punë të planifikuara.

10. Jemdag Lighting Europe, një kompani turke nga industria e makinerive, fabrika e së cilës do të fillojë ndërtimin në Tirz Shkupi 1 me 200 vende pune të planifikuara.

11. Kompania "Zenith" nga Emiratet e Bashkuara Arabe, pritet të fillojë ndërtimin e fabrikës së saj për prodhimin e ngrohësve të ujit në TIDZ Shkup 1. Janë planifikuar rreth 80 punë.

12. Kompania turke Ballkanik Plastikë, nga industria e makinerive duhet të fillojë me ndërtimin e fabrikës së saj në TIDZ Shkup 1. Janë planifikuar 80 vende pune.

13. Kompania indiane Malhotra nga industria e automobilave duhet të fillojë ndërtimi në TIDZ Shkup 2 me 80 punë të planifikuara. Malhotra është një kompani nga industria e automobilave që hyn në një konsorcium me një kompani japoneze në tregun maqedonas. Ata do të prodhojnë kabllo për industrinë e automobilave, dmth do të prodhojnë lëndën e parë për të gjitha fabrikat e tjera në Maqedoni që bëjnë kabllo për këtë industri.

14. Kompania e njohur gjermane Geresheimer, një kompani me famë botërore dhe udhëheqëse në prodhimin e paketimit për nevojat e industrisë mjekësore dhe farmaceutike, konfirmoi se do të bëjë një investim të rëndësishëm në një fabrikë të re në TIDZ Shkup 2, e cila do të krijojë 400 vende të reja pune për personel të arsimuar nga Republika e Maqedonisë Veriore.

Disa nga kompanitë që tashmë punojnë në zona, vendosën të zgjerojnë kapacitetet e tyre të prodhimit:

15. Kompania italiane Makdia e cila është e vendosur në TIDZ Shkup njoftoi fazën e saj të dytë. Aktiviteti kryesor i kësaj kompanie është prodhimi i produkteve plastike dhe përpunimi i letrës.

16. Kompania gjermane 'ODV" Electric, i cili operon në zonën teknologjike të zhvillimit industrial Strugë / Ohër, njoftoi fazën e dytë të ciklit të investimeve - një investim prej 4,2 milion euro dhe 90 vende të reja pune. Në fazën e parë, investimi është 5 milion euro me 320 të punësuar.

Në periudhën e kaluar, marrëveshjet u lidhën me dy kompani të huaja jashtë Zonave Teknologjike të Zhvillimit Industrial:

17. Telamon, një kompani amerikane nga industria e automobilave hap një prodhim të një strukture Brownfield në Indzikovo, në fazën e parë të planifikuar 300 vende pune. Deri në fund 830 njerëz.

18. Shkritore Cranfield nga Rusia po ndërton një objekt në Probishtip me 100 punë të planifikuara në fazën e parë. Një total prej 280 vendeve të punës janë planifikuar deri në fazën e fundit.

Dy kompani të tjera janë në fazën përfundimtare të marrjes së një vendimi për investime. Njëra është një kompani kanadeze e automobilave, një nga tre prodhuesit më të mëdhenj të pjesëve të automobilave në botë, ndërsa e dyta është një kompani farmaceutike nga Kosova fqinje. Pas forumit në Vjenë, Zëvendës Kryeministri Angjushev njoftoi një tjetër investitor të ri të huaj nga Austria, por nuk tregoi më shumë detaje.

Aktualisht, kompanitë që operojnë në zona punësojnë 13.200 njerëz, dhe numri i përgjithshëm i punonjësve të rinj shtesë në ndërmarrjet e reja në TIDZ dhe jashtë TIDZ do të jetë 5.000, sipas planeve të tyre të biznesit.

- importantshtë e rëndësishme të thuhet se këto janë kompani që punojnë me teknologji të lartë dhe prodhojnë produkte me vlerë të shtuar të lartë, që do të thotë se vendet e punës në këto kompani do të paguhen më mirë - thotë Angjushev.

Lidhur me shifrat dhe të dhënat e publikuara për investimet e huaja në vendin tonë, "Free Press" kërkoi një mendim nga Kryetari i Shoqatës së Dhomave të Tregtisë të Maqedonisë, Daniela Arsovska.

- Në përgjithësi, nga shifrat që u prezantuan, ato janë praktikisht riinvestime të kompanive që janë regjistruar tashmë në vend si investitorë të huaj, pjesë në zona, pjesë jashtë tyre. Ne bashkëpunojmë me të gjithë, por sa i përket kësaj në të njëjtën kohë kur ata regjistrojnë kompani këtu, ne i shohim ata si pjesë e ekonomisë maqedonase dhe i shohim ata si partner për bashkëpunimin e ndërmarrjeve vendase. Në një farë mënyre, ato i bëjnë kompanitë tona të kenë një vlerë të caktuar të shtuar në atë që bëjnë, sepse ekziston një transferim i caktuar i njohurive, teknologjive dhe të ngjashme. Kompanitë e huaja që vijnë zakonisht punojnë me procese më të larta teknologjike, ndryshe nga kompanitë tona që ende po zhvillojnë të njëjtat procese. Kështu që hyrja e tyre në vend ka shtuar vlerë nga ajo që bëjnë ata - thotë Arsovska.

Ajo tregon se nuk mund të thotë saktësisht se sa investitorë të huaj ka.

- Qeveria është ajo që duhet të shpallë numrat, për sa marrëveshje ka nënshkruar, dhe disa prej tyre sigurisht që janë konfidenciale derisa të finalizohen, kështu që nuk mund të kemi numra specifik. Sidoqoftë, ajo që ata thonë nga Qeveria është në llogari të investimeve të huaja, por shumica e tyre janë riinvestime nga viti paraprak - shton presidenti i MCC.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës