Qeveria kërkon të blejë gaz rus më lirë përmes Serbisë, Bekteshi thotë: Nuk ka problem - nuk po negociojmë me Gazprom

Gazsjellësi / Arkivi i Fotografive të Shtypit të Lirë

Nëse nënshkruhet një marrëveshje me Serbinë, do të blejmë gaz me çmime të paktën tre deri në katër herë më të ulëta se çmimet në bursë, tha sonte ministri i ekonomisë. Kreshnik Bekteshi në paraqitjen e ftuar në “Top Theme” të “Thelma”.

Ai thotë se vendi është duke negociuar me “Srbijagas” e jo me “Gazprom” rus, me të cilin kompania serbe ka kontratë për furnizim me çmim të volitshëm përmes gazsjellësit “Turski Potok”.

“Kontratën për furnizim me gaz natyror e mban pala serbe dhe se si do të realizohet teknikisht është punë e tyre. Detyra e shtetit tonë është të mundësojë kushte ligjore dhe teknike, rregullore dhe rregullore të përshtatshme”, thotë Bekteshi.

Sipas ministrit, tani nuk bëhet fjalë për sasi dhe sigurim të lëndës së parë, por për çmim, se sa do t'u kushtojë qytetarëve furnizimi me gaz natyror.

“Negociatat janë duke u zhvilluar dhe janë afër fundit, ne kemi dorëzuar një ofertë, ekipet e ekspertëve janë duke punuar për të gjetur një zgjidhje - ne të takohemi me Serbinë për rrymën, e ata me ne për gazin natyror. Nëse ka një marrëveshje, për të cilën jam i bindur sepse është punuar për më shumë se një muaj dhe komunikoj çdo ditë me Ministrinë e Energjisë së tyre, çmimet do të jenë shumë më të ulëta se çmimi në bursë, të paktën tre deri në katër. herë më e ulët se çmimi i aksioneve. Në këmbim të kësaj, ne do ta furnizojmë Serbinë me energji elektrike me çmime më të arsyeshme”, tha Bektesi.

Ai tha se nuk duhet ta lexojë marrëveshjen mes Serbisë dhe Gazprom-it.

“Ne jemi duke negociuar me “Srbijagas”, jo me “Gazprom”. Nuk kam nevojë të lexoj marrëveshjen ndërmjet Serbisë dhe Gazpromit, dhe kjo është edhe sekret biznesi. Është detyrimi ynë si shtet që t'i sigurojmë Serbisë kërkesat teknike dhe kapacitetet për energji elektrike dhe obligim i Qeverisë së Serbisë është furnizimi i Maqedonisë së Veriut me gaz natyror”, tha ministri.

Bekteshi shtoi gjithashtu se “në Shkup do të ketë ngrohje këtë dimër, nuk do të jetë mazuti, por gazi dhe do të jetë i lirë”.

Video e ditës