Qeveria ka ulur karantinën: Shtatë ditë janë të mjaftueshme, plus tre ditë masa të rrepta mbrojtjeje

Qeveria e RSM-së / foto: Dragan Mitreski - Free Press

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut në seancën e sotme të 7-të të rregullt ka miratuar vendim për duke reduktuar periudhën e izolimit për personat tek të cilët është përcaktuar laboratorikisht prania e KOVID-19 si dhe periudha e vetëizolimit/karantinës së personave që kanë qenë në kontakt të ngushtë me një rast të konfirmuar me KOVID-19.

Sipas këtyre rekomandimeve, personat të cilët janë konfirmuar laboratorikisht me KOVID-19 (me test PCR ose test të shpejtë antigjenik), dhe që nuk kanë shfaqur simptoma të sëmundjes, pra janë raste asimptomatike të KOVID-19, u jepet izolim në shtëpi për shtatë ditë. nga dita e testimit. Pas përfundimit të periudhës së izolimit, është e nevojshme që edhe për tre ditë të tjera të respektohen me përpikëri masat e mbrojtjes personale (mbajtja e maskës mbrojtëse N95/FFP2 kur qëndron në ambiente të mbyllura me persona të tjerë ose jashtë kur nuk mund të mbahet një distancë prej dy metrash, e shpeshtë. dezinfektimi i duarve, duke shmangur grupimin).

Për individët që janë konfirmuar laboratorikisht me KOVID-19 (me testin PCR ose testin e shpejtë të antigjenit), dhe që kanë zhvilluar një pasqyrë klinike të përshtatshme për virusin, pra janë raste simptomatike që duhet të izolohen për shtatë ditë nga dita e testimit plus tre. ditë të njëpasnjëshme nëse personi nuk ka temperaturë.

Sipas këtyre ndryshimeve, personat që kanë pasur kontakte të ngushta për rastet e konfirmuara me KOVID-19 referohen në izolim/karantinë në shtëpi për shtatë ditë nga dita e kontaktit të fundit me rastin e konfirmuar dhe pas përfundimit të vetë-izolimit. Periudha e izolimit/karantinës, tre ditë shtesë për të respektuar rreptësisht masat e mbrojtjes personale.

Përjashtim nga masa e vetëizolimit/karantinës në shtëpi për ata persona që plotësojnë një nga kriteret e mëposhtme:

- Vaksinuar me vaksinën COVID-19 me dy ose tre doza dhe nuk kanë kaluar më shumë se gjashtë muaj nga doza e fundit;

- Ka kaluar me COVID-19, dhe testi pozitiv është jo më i vjetër se gjashtë muaj;

- Personat që janë në kontakt të ngushtë dhe që për shkak të plotësimit të kritereve të mësipërme përjashtohen nga izolimi/karantina, duhet të respektojnë masat për mbrojtje personale brenda 10 ditëve nga kontakti i fundit me rastin e konfirmuar.

Data e kontaktit të fundit me rastin e konfirmuar konsiderohet dita zero.

Video e ditës