Ndizni pajisjet sapo të shihni shenjën T2 - do të thotë që keni energji elektrike të lirë në njehsor

njehsor aktual
Energji elektrike / Foto: MPB

Me vendosjen e tarifës së lirë ditore, nga nesër amvisëritë do të kenë në dispozicion gjithsej 11 orë energji elektrike të lirë gjatë një dite e nate nga e hëna në të shtunë dhe 24 orë të dielën. Ekipet e EVN-së nuk mund t'i ndërrojnë të gjithë njehsorët përnjëherë, por deri në fund të dhjetorit do t'i kenë 90 për qind të amvisërive, tha Marko Bislimoski, kryetar i RKE.

Nëse nesër në ekranin LCD të njehsorit tuaj shfaqet shenja T2 (për tarifa të ulëta), do të thotë se jeni ndër ata mbi 170 mijë fatlumët që kanë marrë energji elektrike të lirë nga ora 13:15 deri në orën XNUMX:XNUMX. Shtypi i Lirë nga EVN Maqedoni ka marrë përgjigjen në pyetjen më të shpeshtë se si do ta kuptojnë qytetarët nëse njehsori është vendosur në tarifën e re. Sistemi i ri tarifor ka hyrë në fuqi më 1 dhjetor dhe më pas do të nisë vendosja e matësve.

Me futjen e tarifës së lirë ditore, familjet do të kenë në dispozicion gjithsej 11 orë energji elektrike të lirë gjatë një dite e nate nga e hëna në të shtunë dhe 24 orë të dielën. Maqedonia ishte i vetmi vend në rajon që kishte energji elektrike të lirë ditore. Shteti e hoqi për herë të parë atë tarifë në vitin 2012 për shkak të kostove të importit. Pastaj të gjitha vendet e ish-Jugosllavisë hoqën tarifën e lirë ditore të energjisë elektrike dhe disa prej tyre, si Serbia dhe Kroacia, hoqën edhe tarifën javore. Norma ditore u rikthye më pas në 2017 dhe u hoq më 1 janar 2022.

– Etiketa T1 është (për tarifë të lartë) dhe T2 (për tarifë të ulët), që do të thotë se në varësi të periudhës së ditës, këto etiketa përkatëse shfaqen në ekran dhe janë aktive. Konkretisht, përdoruesi mund të dallojë nëse njehsori i tij është vendosur në tarifë të lirë nga ora 13:15 deri në 1:XNUMX pas datës XNUMX dhjetor, nëse shenja e duhur për tarifë të lirë shfaqet në periudhën e caktuar kohore - sqaron EVN.

Elektrodistribucija përkujtoi se kanë 170.000 mijë metra me komunikim në distancë dhe 650.000 mijë matës të zakonshëm që duhet të rregullohen në vend. Matësit do të rregullohen që në muajin e parë (dhjetor), me përjashtim të atyre të padisponueshëm që do të vendosen në periudhën në vijim.

- Të gjitha familjet që kanë lexim në distancë do të kenë nga sot tarifë të lirë, matësat do të vendosen grup pas grupi. Ekipet e EVN-së nuk mund të zëvendësojnë njëherësh edhe 400.000 mijë metra, por deri në fund të muajit do të kenë 90 për qind - tha Marko Bislimoski, kryetar i RKE.

Ashtu si në rastet e mëparshme, rregullimi i secilit njehsor individual është manual, gjë që kërkon kontakt fizik me secilin prej tyre nga ekipet e EVN-së, në kohëzgjatje nga 45 sekonda deri në një minutë në varësi të llojit të njehsorit.
Pas vendosjes së tarifave bllok, njehsorët kanë katër pozicione në të cilat regjistrohet tarifa e shtrenjtë dhe tani duhet të vendoset edhe një tarifë e lirë.

- Pas analizave të bëra, RKE vlerësoi se janë krijuar kushte që amvisëritë të shfrytëzojnë orë shtesë në të cilat kompensimi për energjinë e konsumuar do të llogaritet me çmim të lirë. Të dhënat tregojnë se cikli i investimeve në burimet e ripërtëritshme e ka rritur prodhimin e energjisë elektrike, që ka ndikuar drejtpërdrejt në uljen e çmimit gjatë ditës - përkujtoi Bislimoski.

Qeveria hoqi energjinë e lirë ditore më pak se një vit më parë, kur çmimi i energjisë elektrike u rrit me 9,48 për qind. Nëse do të mbetej tarifa e lirë, qytetarët do të duhej të paguanin 14,23 për qind më shtrenjtë energjinë elektrike. Qytetarët do të vazhdojnë të përdorin energjinë elektrike të lirë gjatë natës, nga ora 22 deri në orën 7:5 çdo ditë dhe gjatë gjithë ditës të dielave. Në fillim të këtij viti, TVSH-ja për energjinë elektrike është rritur nga 10 në 18 për qind. Në periudhën e verës është rikthyer në nivelin e rregullt prej XNUMX për qind.

Ndërsa vitin e ardhshëm RKE do ta ketë fjalën e fundit për çmimin e energjisë elektrike

Çmimi i energjisë elektrike nga 1 janari i vitit të ardhshëm nuk do të rritet në blloqet tarifore, por edhe në përgjithësi. Nga viti 2024 përllogaritjet për çmimin e energjisë elektrike do t'i bëjë EVN, por fjalën përfundimtare për çmimin do ta ketë Komisioni Rregullativ për Energji, i cili do t'i mbikëqyrë llogaritjet, ka vendosur ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi.

Sipas tij, kryetari i saj Marko Bislimoski do të ketë të drejtë të ndërhyjë në çmim, nëse konstatohet se llogaritjet nuk janë të sakta. Ai pret që në tenderin e ri për zgjedhjen e furnizuesit universal të energjisë elektrike për amvisëri dhe konsumatorë të vegjël të zgjidhet një konkurrent me marzh më të ulët fitimi, i cili mund të ulë çmimin e energjisë elektrike në tregun e rregulluar. Furnizuesi aktual universal është EVN Home, dhe së shpejti do të ketë një thirrje të re për pesë vitet e ardhshme.
Për sa i përket marzhit të fitimit, i cili aktualisht është rreth 11 për qind, ministri është i bindur se vitin e ardhshëm do të jetë më i ulët. Ai shpjegoi se ndikimin më të madh në çmimin e energjisë elektrike e ka marzhi që do të ofrohet nga furnizuesi universal.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës