Artistja pamore Tanja Balac mori çmimin në “Sallonin e Dimrit” të 20-të të DLUM.

Hapja e 20-të “Salloni Dimëror” i DLUM-it në Çifte Hamam

Shoqata e Artistëve të Bukur të Maqedonisë (DLUM) më 22 shkurt në objektin Çifte Hamami në Galerinë Kombëtare hapi edicionin jubilar të 20-të të ekspozitës tradicionale "Salloni dimëror".

Tema kuratoriale e ekspozitës dyvjeçare “Salloni Dimëror” të DLUM titullohet “Intimiteti dhe ndërlidhja”. Rreth 80 artistë aplikuan për të marrë pjesë në ekspozitë dhe për ekspozitën përfundimtare u përzgjodhën 34 vepra të artistëve maqedonas dhe tre vepra të artistëve ukrainas.

Përzgjedhësja e ekspozitës është Oksana Karpovets, kuratore nga Ukraina, e cila jeton dhe punon në Paris. Për të marrë pjesë në ekspozitë, artistët mund të ofronin vepra të punuara në teknika dhe media të ndryshme dhe më e rëndësishmja ishte që veprat t'i përgjigjeshin temës së caktuar.

– Në këto kohë shqetësuese, me skena të krimeve masive, katastrofave natyrore, pandemive dhe ndryshimeve klimatike që shpalosen para syve tanë çdo ditë, ka një ndërgjegjësim më të madh për ndërlidhjen e gjithçkaje që ndodh në botë. Çdo ngjarje në anën tjetër të planetit mund të ndikojë në atë që po ndodh këtu dhe tani. Shumë shekuj më parë, lidhja mitike me gjithçka rreth nesh - shpirtrat e paraardhësve, natyrën, tokën, kafshët ishte e natyrshme dhe reale për njerëzit. Por me këtë zhvillim të logjikës së epokës moderne, ka një amnezi për ndërlidhjen globale. Sot, njerëzimi është shkëputur nga ndjenja e të qenurit pjesë e universit, duke e konsideruar veten një qenie superiore dhe të izoluar, jo vetëm në raport me natyrën, por edhe në raportin e njerëzve me njëri-tjetrin. Vetëm përjetimi dhe ndjenja e afërsisë dhe e veprimit të ndërsjellë, që quhet dashuri, mund të zvogëlojë tjetërsimin dhe atomizimin e njeriut modern, dhe është arti ai që mund të inicojë dhe provokojë të gjitha këto ndjenja. Intimiteti është shumë i rëndësishëm në botën moderne, sepse na bën njerëz - tha selektorja Oksana Karpovec.

Maja Raunik Kirkov, Jana Maneva-Chuposka dhe Oksana Karpovec në takim me gazetarë / Foto: Strahil Petrovski

Kryetari i DRUM-it, prof. Dr. Jana Maneva-Çuposka theksoi se "Salloni Dimëror" është një nga ekspozitat programore më domethënëse të Shoqatës. Ajo kujtoi se “Salloni i parë dimëror” u mbajt në vitin 1992, kur si kuratore u punësua historiania e artit Victoria Vaseva Dimeska.

Koncepti i selektivitetit, i cili ushqehet që nga ekzistimi i ekspozitës, synon përfaqësimin sa më të madh të veprave cilësore që i përgjigjen temës së caktuar dhe që përmbajnë komponentin e një koncepti bashkëkohor dhe të shprehjes artistike bashkëkohore.

– Historikisht, kjo ekspozitë është kyçe përsa i përket debateve dhe instalimeve të guximshme artistike që afirmojnë rolin e veprave pamore si pasqyrim i shoqërisë, me pavarësinë që shërben si një platformë eksperimentimi dhe sfidimi i konventave ekzistuese në kërkim të ideologjive dhe mënyrave të reja të shprehjes. - thekson prof. Dr. Maja Raunik Kirkov, kryetare e Këshillit Artistik të DLUM.

Ekspozita dyvjeçare “Salloni dimëror” ka karakter konkurrues dhe ndahet një çmim i cili mundëson qëndrim dy mujor në atelienë maqedonase në “Cite des artes” në Paris, Francë. Fituesja e çmimit në “Sallonin Dimëror” të 20-të të DLUM është artistja pamore Tanja Balac me videoveprën “Next Generation”.

Që nga viti 2003, mjetet financiare për qëndrimin në Paris sigurohen nga Ministria e Kulturës e RSM-së. Jana Maneva-Çuposka falënderoi në mënyrë të veçantë Galerinë Kombëtare dhe drejtoreshën Dita Starova Qerimi për bashkëpunimin. Dizajni grafik i katalogut për ekspozitën është i Hristijan Sanev.

Në sallonin e 20-të “Winter Salon” në Çifte Hamam, punime nga artistet Ana Ivanovska, Ana Spasova, Ana Trajkovska, Ana V'çkova, Anica Kitanoska, Valentina Ilijevska, Dijana Tomic Radevska, Dorina Teneva, Zulejha Zuberi Ali, Iliana Petrushevcali, I. , Jana Jakimovska, Jana Lulovska, Jana Maneva-Chuposka, Kole Manev, Maja Kirovska, Maja Raunik Kirkov, Marija Mitsova Gatsova, Maria Chepisheva, Marina Cvetanovska-Martinovska, Mila Dobrevska, Miroslava Cvetkovic, Nela Jankovska, Nikolabed Aivaz, Pandora Apostoloska Sazdovska, Slavica Taneska, Slobodan Millosheski, Stefan Jakimovski, Strahil Petrovski, Tanya Balak, Hristina Zafirovska, Shqipe Mehmeti, si dhe të ftuar nga Ukraina Miro Klochko, Anatoly Tatarenko, Andriy Rachinski, Daniillyetovski dhe.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 219, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 24-25.02.2024)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës