Verë, birrë, pije e fortë... Sa kohë qëndron alkooli në organizëm?

Efektet e alkoolit varen nga gjinia e konsumuesit, mosha, metabolizmi, pesha trupore, lloji i alkoolit, çfarë keni ngrënë para se të pini, por ka korniza kohore që tregojnë se sa kohë duhet të prisni përpara se të hipni në timon pas një nate jashtë.

Fatkeqësisht, një numër i madh njerëzish në vendin tonë dhe në mbarë botën vuajnë nga aksidentet e trafikut ku përfshihen drejtuesit e mjeteve nën ndikimin e alkoolit. Shumë shoferë mendojnë se janë gati për të vozitur gjysmë ore ose një orë pasi kanë pirë, por kjo nuk është e vërtetë. Alkooli qëndron në trup për një kohë të gjatë.

Prandaj, kini kujdes me alkoolin, dhe veçanërisht me vlerësimin se kur mund të vozitni.

Organizata britanike e sigurisë rrugore Road Respect ka analizuar konsumin e alkoolit dhe aftësinë e drejtimit të automjetit dhe ka lëshuar rekomandime se sa kohë duhet pritur pas pirjes, domethënë sa kohë qëndron alkooli në trup. Mundohuni t'u përmbaheni këtyre këshillave, të cilat i përcjell portali RevijaHak.

Një gotë verë (13,5 përqind alkool)

Një pije - 3,5 orë

Dy pije - 7 orë

Tre pije - 10,5 orë

Katër pije - 14 orë

Pesë pije - 17,5 orë

Një gotë pije e fortë (40% alkool)

Një pije - 1,5 orë

Dy pije - 3 orë

Tre pije - 4,5 orë

Katër pije - 6 orë

Pesë pije - 7,5 orë

Birrë (5 për qind alkool)

Një pije - 2,5 orë

Dy pije - 5 orë

Tre pije - 7,5 orë

Katër pije - 10 orë

Pesë pije - 12,5 orë

 

 

 

Video e ditës