Nisma e Vjenës në Shkup: Inflacioni po ngadalësohet, por është herët për të shpallur fitoren, kemi nevojë për politika të kujdesshme

“Realiteti ynë i ri është - pasiguria është siguria e sotme”, u tha disa herë në një panel diskutimi ku u theksua se duhet të ketë bashkëpunim ndërmjet bankave qendrore, dhe në nivel kombëtar koordinim të politikës monetare dhe fiskale. Kritikat janë drejtuar ndaj rritjes së pagave pa vlerë të re të shtuar përkatëse

Të gjitha vendet me ekonomi të hapur, si Maqedonia e Veriut, e cila është një nga më të hapurat në Evropë, kanë një rimëkëmbje të ngadaltë. Inflacioni po ngadalësohet, por është shumë herët për të shpallur fitoren. Bashkëpunimi dhe koordinimi i bankave qendrore është thelbësor në kohë krize dhe politika monetare duhet të korrespondojë me politikën fiskale. Realiteti ynë i ri është "pasiguria është siguria e sotme".

Këto janë pikat kryesore nga paneli i diskutimit në kuadër të konferencës vjetore të Iniciativës së Vjenës, e cila sot dhe nesër mbahet në Shkup, e cila mbahet nga Banka Popullore.
Guvernatori i Bankës Popullore Anita Angelovska-Bezoska thotë se hapja e ekonomisë sonë është e tillë që tregtia e jashtme është 140 për qind ndaj prodhimit të brendshëm bruto.

Varësia e madhe nga ushqimi dhe energjia prek veçanërisht kategoritë më të cenueshme të qytetarëve. Ne jemi një vend shumë joefikas energjetik. Ne konsumojmë tre herë më shumë energji për njësi të prodhimit të brendshëm bruto sesa Bashkimi Evropian. Është gjithashtu e rëndësishme të përmirësohet konkurrueshmëria e tregjeve të huaja. Masat e qeverisë kanë një fokus të përzier, por më shumë synojnë kategoritë vulnerabël të qytetarëve - tha guvernatori.

Ajo shpjegoi se në të ardhmen inflacioni në vendet e hapura si ky i yni do të varet kryesisht nga tre faktorë. Së pari, nga zinxhirët e furnizimit global dhe kjo është përtej kontrollit tonë. Së dyti, ajo që nuk mund të ndodhë brenda natës, por për të cilën po punojmë, është ndryshimi i strukturës së ekonomisë dhe këtu kemi lëvizje pozitive për sa i përket investimeve në burimet e rinovueshme të energjisë. Dhe e treta është ruajtja e një përzierjeje të kujdesshme makroekonomike.

Duke folur për domosdoshmërinë e ndërlidhjes së politikës monetare dhe fiskale, Angelovska-Bezhoska tha se "rritja e pagave duhet të pengohet pa u lidhur me rritjen e produktivitetit".

Pjesëmarrësit e panelit ranë dakord se në të gjitha vendet, për të amortizuar rritjen e inflacionit, ka rritje të pagave, por se është e papranueshme që kjo të ndodhë pa krijuar vlerë të re të shtuar.

Për rritjen e marzheve të fitimit në kohë krize, Angelovska-Bejoska tha se sektorë të tillë ka, por se gjërat nuk duhet të përgjithësohen dhe se ende do të ketë analizë për këtë çështje.

Ministri i Financave Fatmir Besimi në duart e kujt është politika fiskale, ai tha se është kujdesur respektimi i politikës monetare dhe se një pjesë e konsiderueshme e deficitit buxhetor ndahet për përballimin e krizës energjetike.

Jemi përballur me kriza të shumta dhe ato janë normalja jonë e re. Në vitin 2020, tregjet financiare ishin të disponueshme me një çmim të mirë dhe kjo na lejoi të qetësojmë krizën nga pandemia dhe kryesisht të gjitha vendet e rritën borxhin publik me 10 për qind të PBB-së dhe kishte nga ato që e rritën atë me 20 për qind. Por askush nuk mund të parashikonte se çfarë do të ndodhë në Ukrainë dhe kjo solli çmime të reja në tregjet financiare - tha Besimi, duke theksuar se edhe në 5 vitet e ardhshme objektivat e vendosura mbeten - deficiti buxhetor të jetë deri në 3 për qind të PBB-së, dhe borxhi publik në 60 për qind, që është një sfidë e madhe.

Zëvendëspresidenti i Bankës Evropiane të Investimeve Liljana Pavlova tha se shpenzimet e qëndrueshme për investime do të vazhdojnë të jenë shtytësi kryesor i rritjes në Evropë, si nga subjektet publike ashtu edhe ato private.

Ne besojmë se projektet e qëndrueshme të infrastrukturës nuk duhet të vonohen, pasi ato mundësojnë aktivitete në zinxhir që përndryshe nuk do të ishin të mundshme. Prandaj, investimet duhet të përqendrohen në burimet e rinovueshme të energjisë, efikasitetin e energjisë, inovacionet, infrastrukturat dixhitale dhe të qëndrueshme, në përputhje me prioritetet e secilit vend në të cilin punojmë - theksoi Pavlova.

Në panel u tha gjithashtu se ka rritje të pasurive të paluajtshme në të gjitha vendet. Si shembull i veçantë u përmend Sllovakia, ku ka rritje më të madhe të çmimeve. Sllovakia është gjithashtu vendi i dytë në BE për sa i përket pronarëve të pronave.

Familjet në Sllovaki kanë dyfishuar huamarrjen e tyre në dekadën e fundit, dhe për këtë ne jemi kampionë në BE- tha guvernatori i Bankës Kombëtare të Sllovakisë, Peter Kazimierz.

Ai theksoi se kanë pasur një rritje të madhe të normave të hipotekave dhe se familjet e kanë përballuar këtë, por kanë fiksuar normën e interesit.

Guvernatori i Bankës Qendrore të Malit të Zi, Žugić, iu referua rritjes së pagave të fundit në këtë vend, duke theksuar se ato nuk janë shoqëruar me rritje të produktivitetit.

Pagat rritën nivelin e kërkesës jo vetëm për produkte dhe shërbime, por edhe për kredi, si dhe mund të thuhet se rritën bazën tatimore në afat të shkurtër. Mirëpo, në afat të mesëm, kjo do të kthehet në një problem të madh fiskal sepse do të rritet deficiti buxhetor dhe do të rriten edhe kostot e financimit të tij - tha Zhugić.

Nisma e Vjenës ofron një platformë për vendimmarrje dhe koordinim me qëllim parandalimin e rreziqeve sistematike bankare, si dhe kushte për flukse të pandërprera krediti në ekonomitë e rajonit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës