VIDEO INTERVISTË | Dr.Sima: Nëna më e re është 14 vjeç, gjithnjë e më shumë bebe lindin pas moshës 35 vjeçare.

Dr. Aneta Sima / Foto: "Sloboden Pechat"

Muaji maj, muaji i shëndetit të grave. Kur është koha për të vizituar për herë të parë një gjinekolog, sa shpesh duhen bërë kontrolle të rregullta, si ta kaloni më lehtë menopauzën janë vetëm disa nga pyetjet e diskutuara në emision. Shtypi i Lirë Përgjigje kërkuam asistent Dr. Aneta Sima, gjinekologe specialiste, obstetere nga Klinika për Gjinekologji dhe Obstetrikë në Shkup.

Mjeku thotë se vajzat zakonisht kërkojnë ndihmën e tyre, pra shkojnë tek gjinekologu për herë të parë kur i vijnë menstruacionet e para.

– Para kësaj vizitohet rrallë gjinekologu, vetëm nëse ka ndonjë çrregullim. Zakonisht ndodh rreth moshës 10-12 vjeç. Nëse ata janë mirë, zakonisht nuk ka arsye për shqetësim. Edhe nëse ciklet janë të parregullta gjatë kësaj periudhe, në 5 vitet e para të ashtuquajtura menstruale lejohen lëkundjet dhe parregullsitë e ciklit për shkak të papjekurisë së atij boshti hormonal që e dikton atë cikël menstrual, thotë Sima.

Ajo shpjegon se në dhjetë vitet e fundit është rritur ndërgjegjësimi i femrave për vizitat e rregullta te gjinekologu, gjë që është për t'u përshëndetur.

- Përveç këtyre ndryshimeve me ciklin, çrregullime të tjera që janë më tipike në këtë moshë dhe deri në adoleshencë është e ashtuquajtura sindroma e varicelës policistike, të cilën në shumicën e rasteve as që e dinë se e kanë. Megjithatë, jep disa ndryshime si shtimin e qimeve, rritjen e peshës trupore, puçrrat, të cilat i shqetësojnë sidomos vajzat gjatë pubertetit – thotë Sima.

Ajo shpjegon se cikli mund të jetë i vonuar dhe i pakët dhe ky është akoma më shumë një alarm për të vizituar menjëherë një gjinekolog.

- Ekzaminimet e rregullta në këtë periudhë deri në adoleshencë nuk janë veçanërisht të detyrueshme, përveç nëse ka disa devijime. Në këtë periudhë është shumë e rëndësishme të përmendet rëndësia e informacionit për kontracepsionin, sepse në këtë periudhë deri në adoleshencë, në shumicën e rasteve, ata fillojnë jetën e tyre seksuale. Dhe këtu duhet kushtuar shumë vëmendje, më së shumti për shkak se numri i shtatzënive adoleshente është në rritje. Është një problem i madh serioz për të cilin po punojmë tashmë. Dhe arsyeja e dytë, e cila është harruar shumë qartë, është nevoja për mbrojtje nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme – thotë Sima.

Dr. Aneta Sima / Foto: "Sloboden Pechat"

Sipas rregulloreve tona, Fondi i Shëndetësisë lejon zgjedhjen e një gjinekologu familjar nga mosha 12 deri në 18 vjeç. Mjeku thotë se ka ende ambiente në të cilat nuk diskutohet për parandalimin e shtatzënisë së hershme.

– Në varësi të mjedisit nga vijnë dhe ku ndodhen, ka ende rajone të stigmatizuara në një farë mënyre dhe mendojmë se ka ende një mungesë serioze arsimore. Po bëjmë përpjekje në bashkëpunim me Ministrinë e Shëndetësisë për të krijuar një qendër këshilluese për kontracepsionin për të rinjtë. Mirëpo, megjithatë, për mendimin tim si prind, mbetet që familja është njësia bazë nga e cila duhet të fillojë edukimi, nënat, i theksoj këtu për vajzat, thotë Sima.

Me kalimin e viteve që punon ka parë shtatzëni në moshën 13 dhe 14 vjeç dhe që në moshën 15 vjeçare lindja është e zakonshme për disa mjedise.

- Ne jemi kaq të çuditur, dhe ata lindin në mënyrën më normale, në 5-6 muajt e kaluar kemi pasur 2 ose 3. Pra, ata vijnë nga mjedise të tilla ku është normale, e pranojnë ashtu, sillen ashtu. që, për të mos thënë që bashkëpunojnë më mirë dhe lindja po shkon më normalisht, ndryshe nga gratë e moshuara në lindje - thotë Sima.

Për sa i përket periudhës riprodhuese, është një periudhë e madhe e jetës së gruas, kur ndodhin edhe ndryshime fiziologjike. Sima thotë se trendi i viteve të fundit është njëfarë ndërgjegjësimi dhe nevoja në rritje për të kërkuar ndihmë, për kontrolle.

- PAP testi në vetvete është një metodë citologjike, detyra e së cilës është të zbulojë ato ndryshime të hershme dhe të veprojë në mënyrë parandaluese në kancerin, kryesisht të fytit, të mitrës. Kjo është arsyeja pse është bërë. Aktualisht Pap testi bëhet në një interval prej tre vitesh. E kam fjalën për pacientët që nuk kanë asnjë problem i ashtuquajturi skrining me tipizimin e HPV-së tashmë po futet në vendet evropiane, thotë Sima.

Ajo thotë se si masë parandaluese rekomandohen kontrolle të rregullta gjinekologjike, së paku një herë në vit. Këtu përfshihet një ekzaminim me spekulum, një ekografi gjinekologjike, një Pap test, nëse kemi nevojë dhe problem. Plotësohet me HPV, tiping, kolposkopi, ndaj ka metoda monitorimi. Për shtatzëninë e vonuar, Sima thotë se foshnja e parë është planifikuar pas 35 vitesh.

- Sipas mendimit tonë, kjo është shumë vonë. Nataliteti po bie, steriliteti po rritet. Pas Covid-it pati një epidemi malinje. Shumica e tyre ndodhën në një fazë të vonë, kur mbijetesa është e ulët dhe ekziston ende një epidemi e sëmundjeve malinje, që disi zvarriten. Shkalla e mbijetesës nuk ka ndryshuar. Për sa i përket sterilitetit, mund të them se është shumë i madh, veçanërisht steriliteti mashkullor. “Covid na ka prekur me një sërë patologjish”, thotë Sima.

Sa i përket vaksinimit kundër HPV, ai thotë se është në nivel shumë të ulët. Menopauza është periudha e tretë e jetës së çdo gruaje.

- Është një periudhë në të cilën çdo paciente do të marrë fjalë për fjalë atë që nuk ka bërë për vete gjatë jetës së saj. Do t'i kthehet si bumerang në këto vite, thotë Sima.

Ajo shpjegon se çdo pacient duhet të kujdeset për veten, shëndetin e saj, duhet të bëjë ekzaminime parandaluese, të bëjë kontrolle të rregullta, të kujdeset për të mbajtur peshën normale, të bëjë një jetë aktive, t'i kushtojë vëmendje dietës.

- Ajo grua do të plaket e shëndetshme dhe do të jetë e shëndetshme edhe në vitet e mëvonshme. Dhe anasjelltas, çdo neglizhencë do të reflektohet në fillimin e mëtejshëm të hershëm të sëmundjeve kronike. Rekomandimi për çdo grua është të kujdeset për veten, të ndjejë trupin e saj dhe ta dëgjojë atë, thotë Sima.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës