VIDEO INTERVISTË | Zemon: Është për të ardhur keq që nacionalizmi po kthehet në skenë, jo vetëm në Maqedoni por edhe më gjerë

Rubin Zemon / Foto: Sloboden pechat / Metodij Zdravev

“Është për të ardhur keq që nacionalizmi është rikthyer në skenë, jo vetëm në Maqedoni, por shohim edhe rritje të numrit të partive nacionaliste në zgjedhjet evropiane. Liberalizmi është në krizë në Evropë, ndaj i njëjti proces mund të ndodhë në Amerikë si rezultat i interesit të bazuar në nacionalizëm, shovinizëm, etnocentrizëm. Në përgjithësi, është një proces negativ për vetë shoqërinë. Për të mos thënë që ne nuk mbijetuam në Ballkan për shkak të nacionalizmit. Para dy-tre vitesh në Parlament ka pasur një iniciativë për të bërë karta identiteti me përkatësi etnike. “Tani po ata njerëz flasin për zëra të pastër shqiptarë”, tha ai Rubin Zemon, profesor dhe drejtor i Institutit për Kërkime të Avancuara në një intervistë me Shtypi i lirë në bashkëpunim me Gradska.mk.

Ai shtoi se është për të ardhur keq që mazhoranca e pranon atë fjalor nacionalist dhe se nuk ka mjaft rryma të forta liberale që mund ta kundërshtojnë atë.

“Njohuritë që ka pasur populli ynë 30 vjet më parë dhe tani që kemi njohuri të përgjithshme, kjo që po ndodh është katastrofike. Testet e garave ndërkombëtare i shohim nëpër shkolla. Sigurisht që kemi përjashtime, vijnë me shpërblime. Tabloja e përgjithshme është se arsimi ynë është në një nivel më të ulët. Edhe librat lexohen pak. Kjo ul nivelin e tolerancës dhe kulturës. Kur kemi diversitet dhe nëse nuk i realizojmë vlerat kulturore në shoqërinë tonë, tensioni do të shfaqet në shoqëri”, përfundoi Zemon.

Më tej ai në bisedë sqaroi se Instituti për Kërkime të Avancuara në Hungari merr pjesë në një projekt kërkimor shkencor për integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor.

“Jam në një qëndrim katër mujor në Universitetin e Kozik të Hungarisë dhe atje po zhvillojmë një projekt kërkimor shkencor për integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor me ndihmën e përvojave dhe njohurive të vendeve të Evropës Qendrore. Jemi duke bërë kërkime në fushën e letërsisë, për debatet që kanë ndodhur vitin e fundit, si dhe për të gjitha proceset që po ndodhin. Po bëjmë edhe një pyetësor kërkimor, sepse duam mendimin e qarqeve akademike, aktivistëve të sektorit joqeveritar dhe figurave politike, për të parë se çfarë mund të përdorim nga përvojat në vendet e Evropës Qendrore, sepse kemi një e kaluara e përbashkët”, tha ai. Zemon.

Ai shtoi se pyetësori hulumtues është ende në vazhdim dhe pritet që rezultatet të dalin deri në fund të muajit.

“Ne do të nxjerrim përfundime. Ajo që na shqetëson ne si Maqedoni është mënyra se si Çekia, Polonia dhe Sllovenia janë përballur me korrupsionin, një nga problemet më të mëdha që ekziston në vendin tonë. Kemi probleme edhe me stafin. Në pyetësor ka edhe një pyetje, ajo është nëse vendet e Ballkanit Perëndimor duhet t'i përmbahen rreptësisht kritereve të Kopenhagës, pra kushteve të veçanta. Maqedonia ka amendamentet kushtetuese, Serbia ka çështjen me Kosovën, Bosnja duhet të zgjidhë tensionet”, ka theksuar Zemon.
Ai arriti në përfundimin se Evropa është mjaft e papërshkueshme nga korrupsioni dhe shoqëria demokratike.

Më shumë nga intervista me Rubin Zemon në linkun e mëposhtëm.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës