VIDEO INTERVISTË| Volak: Praktikoni që në moshë të re në arsim në Spanjë

Victoria Volak / Foto: Sloboden Pechat/ Dragan Mitreski

Me qëllim të njohjes më të mirë të sistemit arsimor në Spanjë dhe idesë për realizimin e përvojës në arsimin maqedonas, dy arsimtarë dhe dy edukatore nga e vetmja shkollë e mesme profesionale për nxënës me dëmtim të dëgjimit, DUCOR "Partenija Zografski" - Shkup, mori pjesë në projektin Erasmus+ “Work in shadow” ose “Job Shadowing” realizuar në Sevilje të Spanjës.

E kënaqur nga organizimi i shkëlqyer i shkollave fillore dhe të mesme atje, mësuesja e shkollës Victoria Volak për Shtypi i Lirë thotë se, ndryshe nga këtu, arsimi i detyrueshëm në Spanjë përfundon shumë më herët.

- Pas moshës 12 vjeç, fëmijët në Spanjë nuk janë të detyruar të ndjekin arsimin e detyrueshëm. Pastaj ata duhet të vendosin se në çfarë të fokusohen. Na gëzoi sistemi arsimor i arsimit profesional, i cili është plotësisht i përshtatur me aftësitë e punës së nxënësve, edhe nëse ata nuk kanë lëndë të arsimit të përgjithshëm. Ata kanë shkolla publike, shkolla të kombinuara publike dhe private dhe vetëm shkolla private. Ndër to, Kisha Katolike është e lidhur me shkollat ​​shtetërore, ka një ndikim të madh, domethënë ndihmon shumë në arsim – thotë mësuesi Volak.

Victoria Volak dhe Aliekber Shaqiri / Foto: Sloboden Pechat/ Dragan Mitreski

Ata kanë vizituar një shkollë të tillë, e cila është prapa kishës, dhe nuk ka lidhje me fenë, shpjegon ajo, madje edhe nxënësit ishin të feve të ndryshme dhe vunë re se ka shumë fëmijë refugjatë, pra shteti i ndihmon të shkollohen.

- Ishin salla të mëdha në të cilat shihnim sesi fëmijët punonin me veglat vetë, sigurisht nën mbikëqyrje, por ata punonin të pavarur sikur të ishin në praktikë. Meqenëse vijmë nga një shkollë për fëmijë me dëmtim të dëgjimit, pyetëm nëse kishte ndonjë prej tyre dhe ata na shpjeguan se janë në një qëndrim studimor tre mujor në Gjermani në një shkollë profesionale për të marrë njohuri dhe aftësi të reja. . Vizitat në vende të tjera janë të zakonshme për nxënësit e shkollave të mesme spanjolle. Kjo na pëlqeu shumë dhe do të donim që të bëhej praktikë edhe për studentët tanë – shpjegon Volak.

Alexandra Alarampieva / Foto: Sloboden Pechat/ Dragan Mitreski

Alexandra Alarampiova është mësuesja e dytë që ka vizituar Spanjën, e cila thotë se është kthyer në shtëpi me një përvojë të pasur nga ajo që ka parë atje, por edhe me kujtime të mira.

- Projekti na u prezantua përmes prezantimeve interesante dhe interaktive, një vizitë në shkollën e mesme profesionale katolike "Salesianos" ku, përfshirë gjithëpërfshirjen, vëmendje e veçantë i kushtohet zhvillimit të aftësive fizike, njohëse, emocionale dhe shpirtërore, një qendër arsimore për zhvillimi i aftësive praktike në fushën e dizajnit grafik, programimit dhe dizajnit të ueb-it, duke punuar në lloje të ndryshme programesh. Pritësi krijoi kushte për realizimin e plotë dhe të suksesshëm të aktiviteteve të planifikuara. Spanjollët, me shpirtin e tyre gazmor dhe mikpritjen, treguan gatishmërinë e tyre për të na treguar bukuritë e Seviljes, zemrën e Andaluzisë, kështu që, përveç aktiviteteve të planifikuara lidhur me punën, patëm mundësinë të vizitonim lokacione të bukura, të shijonim bukuritë tradicionale. ushqimin, njihuni me ndërtesat e tyre të jashtëzakonshme me arkitekturë specifike, monumente historike dhe kulturore - tha Alarampiova.

VIDEO INTERVISTË| Volak: Praktikoni që në moshë të re në arsim në Spanjë

Përshtypja më e fortë, tha ajo, la Plaza de España, një pikë referimi e jashtëzakonshme arkitekturore që të lë pa frymë dhe njihet si një sfond piktoresk skenik në filmin "Star Wars" - pjesë e Ted City në Naboo.

Shihni të gjithë bisedën më poshtë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës