VIDEO INTERVISTË | Vangelov: Viti i kaluar ishte padyshim i keq në luftën kundër korrupsionit

Ognen Vangelov / Foto: Sloboden Pechat / Slobodan Djuric

Maqedonia u rikthye në sundimi i ligjit dhe lufta kundër korrupsionit, thuhet në raporti i ri vjetor i organizatës joqeveritare Freedom House - "Shtetet në Tranzicion", e cila ka monitoruar prej kohësh aktivitetet e vendeve në zhvillim, duke i ndarë në shtatë tregues (qeverisja demokratike, procesi zgjedhor, shoqëria civile, media e pavarur, qeverisja demokratike lokale, gjyqësori dhe korrupsioni).

Në një bisedë për "Shtypi i lirë“, autori i raportit, profesori Ognen Vangelov Ai na shpjegoi se ku po pëson rënien më të madhe Maqedonia dhe për cilat arsye.

“Maqedonia mbetet në zonën e “vendeve hibride”, që përfaqëson diçka mes demokracisë dhe autokracisë. “Maqedonia nga viti 2017 në 2023 u ngrit, për disa vite rezultati u rrit minimalisht, dhe sipas metodologjisë së Freedom House, nëse tejkalohet përqindja prej 51, atëherë vendi hyn në zonën e demokracisë”, shpjegon Vangelov.

Sipas raporteve të mëparshme, Maqedonia vitin e kaluar arriti në 49 për qind, por këtë vit, sipas vlerësimeve, ka filluar të zbresë sërish në këtë shkallë, duke mbetur kështu në atë zonë të “vendeve hibride”.

Vangelov shpjegon se përmirësimi dhe përkeqësimi i pozitës së një vendi në këtë raport nuk mund të ndryshohet në mënyrë drastike në baza vjetore, gjegjësisht nevojiten disa ndryshime të mëdha politike që do të çonin në rënie ose rritje të konsiderueshme të vlerësimit të një vendi.

Sipas raportit të fundit, Maqedonia pa një kthim prapa në sundimin e ligjit dhe luftën kundër korrupsionit, duke përmendur skandale të shumta që shënuan vitin e kaluar.

“Për sa i përket vitit 2022, nuk mund të anashkalohej numri i skandaleve korruptive dhe problemeve me drejtësinë që ishin të dukshme për të gjithë publikun. Sigurisht që do të rregullonte notën. Ato skandale janë të njohura jo vetëm në vendin tonë, por edhe në opinionin ndërkombëtar”, thotë Vangelov.

Shihni të gjithë bisedën më poshtë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës