VIDEO INTERVISTË | Trifun Kostovski: Nuk devijoj nga dëshira për të ndihmuar

Trifun Kostovski - Foto: Sloboden pechat / Metodij Zdravev

I goditur për qëndrimet dhe ambiciet e tij vizionare nga njëra anë, por edhe këmbëngulës në luftën për ruajtjen e traditës dhe autenticitetit të monumenteve tona kombëtare, Trifun Kostovski është një njeri që me përvojën e tij jetësore la gjurmë në kulturën tonë dhe jeta shoqërore dekada më parë. Kostovski në emisionin e mëngjesit “Shtypi i Lirë” foli për jetën dhe rrugën e tij profesionale, për humanizmin dhe filantropinë si pjesë përbërëse të jetës së tij, për vendlindjen e tij Shkupin.

 - Kohët po ndryshojnë dhe Shkupi si qytet, si qendër urbane i nënshtrohet procesit të ndryshimit dhe rritjes së zonave urbane. Është një proces që nuk mund ta ndalojmë, është një proces i pashmangshëm në nivel botëror. Më kujtohet Shkupi në kohën kur kishte 100.000 deri në 120.000 banorë, unë kam lindur në Novo Maalo, kur nuk kishte ujësjellës dhe kanalizim dhe rrugët ishin me baltë. Kohët në Shkup dikur dhe sot janë të ndryshme, sot ndjej se ana materiale e jetesës dhe ajo sociale e të gjithë banorëve të Shkupit është prioritet. Më parë nuk kishte dallime të mëdha në gjendjen pasurore të individëve, kishte njerëz që ishin fëmijë, në mënyrë konvencionale për deputetë, njerëz të mëdhenj në atë kohë, por ne si fëmijë në asnjë moment nuk e kemi ndjerë presionin e dikujt që ka dhe dikujt jo. - tha Kostovski.

I njohur për themelimin apo financimin e shumë fondacioneve, klubeve sportive, individëve, artistëve, spitaleve, organizatave joqeveritare, monumenteve kulturo-historike, shenjtore... ai për filantropinë thotë se është diçka që ndërtohet që në moshë të vogël.

- Një person lind, rritet dhe edukohet për të qenë filantrop. Është një segment i shumë gjërave që kalojmë në jetë. Unë jam rritur në një familje konservatore, të krishterë dhe babai im thoshte: "Kur dal në rrugë dua të kem një fytyrë të pastër". Kjo do të thotë të mos vjedhësh, të mos godasësh llambat, dritaret, të mos hysh në oborre të tjera për të vjedhur qershi, kajsi... Thjesht bëhuni fëmijë të sjellshëm. Vetë filantropia, humanizmi është si një nxitje fetare, ke më shumë, ndaje me atë që nuk e ka. Është një mesazh qytetërues që unë jam një filantrop dhe jo vetëm kaq, por një dashnor i planetit Tokë, i gjithë florës dhe faunës për mua është pjesë e jetës sime. Unë dua ta ruaj atë në mënyrë autentike, ashtu siç do ta ndiej, duke inkurajuar në të njëjtën kohë racën njerëzore që të vazhdojë në ekzistencën e saj sa më gjatë në Tokë, duke ndërtuar një sistem të ri vlerash. Duke dhënë dimension human, të mos jemi kafshë të zakonshme - tha Kostovski.

Ai thotë se nuk do të devijojë kurrë nga altruizmi dhe humanizmi, pavarësisht nga rrethanat aktuale financiare.

- Edhe sot jam filantrop, nuk mund të urrej, dhe ai që më ka bërë të keqen më të keqe, ky është problemi i tij, unë e konsideroj se jam i pastër para vetes, para ndërgjegjes sime ose Zotit, si të duash. Unë jam i pastër. Po, kam bërë gabime në jetën time, por nuk i kam bërë me vetëdije apo me qëllim që të lëndoj dikë. Përkundrazi, nëse mund të ndihmoj, ndihmoj, jam gjithmonë këtu për ndihmë edhe sot, sigurisht në aspektin e mundësive të mia financiare, por nuk devijoj nga dëshira për të ndihmuar - thotë Kostovski.

Të gjithë bisedën me Trifun Kostovskin mund ta ndiqni në linkun e mëposhtëm:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës