VIDEO INTERVISTË | Trençevska: Ministri duhet të merret me politikë, jo me politikë

Jovana Trenchevska - Foto: Sloboden Pechat

Është shumë e rëndësishme që ministri të mbahet mend nga publiku për krijimin e politikave të mira dhe zgjidhjen e problemeve të qytetarëve, thotë zëvendësministri shtesë për Punë dhe Politikë Sociale. Jovana Trenchevska në shfaqje Shtypi i Lirë.

– Është shumë keq që ministri kur merr detyrën të merret me punën e kabinetit, me spekulime apo me informacione e manipulime gjysmake pa fakte. Kjo bëhet për të krijuar kaos në popull. Nëse vini si ministër në Ministri, duhet të bëni politikë, jo politikë. Për dy vite e gjysmë si ministre janë miratuar zgjidhje shumë të mira për paga, pensione dhe mbrojtje sociale, shërbime sociale dhe përkujdesje ndaj fëmijëve duke hapur një numër të madh të çerdheve - tha Trençevska.

Një nga akuzat ishte se gjatë pandemisë, MTSP nuk korrigjonte vendimet sipas të cilave duhej të bëhej pagesa e ndihmës sociale, në përputhje me normën e inflacionit të grupeve të ndryshme.

- Në muajin shkurt, nga personat që punonin në softuerin për mbrojtje sociale, më njoftuan se në disa qendra disa zgjidhje nuk ishin të harmonizuara, e më e madhja ishte në qendrën e Shkupit. E vërteta është se gjatë pandemisë ka disa lëshime si pasojë e mos shkuarjes së punonjësve në punë, sepse të tilla kanë qenë protokollet për të parandaluar përhapjen e virusit. Megjithatë, nga viti 2022 deri në vitin 2024 deri në ditën kur unë jam ministër, të gjitha zgjidhjet janë të harmonizuara. Është bërë në vitin 2023 në përputhje me koston e jetesës nga viti 2022 me 14,2 për qind, dhe në vitin 2023 kostoja e jetesës ishte 9,3 për qind dhe në fillim të vitit 2024 të gjithë përfituesit ushtronin të drejtat e tyre dhe morën shuma të reja të përshtatura me kostot e jetës - ajo tha.

Në një pjesë të vogël të qendrave zgjidhjet nuk ishin korrigjuar për shkak të pandemisë, por kjo më vonë u zbatua dhe numri më i madh i qytetarëve morën zgjidhje të harmonizuara me shuma të korrigjuara.

- Nga numri total prej 9000 përdoruesve që u deklarua se nuk u janë paguar shumat e korrigjuara, sot ka mbetur një pjesë shumë e vogël, të cilëve do t'u bëhet pagesa. Kjo është përgjegjësi e drejtorëve të qendrave që i përgjigjen ministrit - tha Trençevska.

Intervistën e plotë me Trençevskën mund ta ndiqni në linkun e mëposhtëm:

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës