VIDEO INTERVISTË | Toshkovski: Nga fotografimi deri në dhënien e dokumenteve personale kalojnë më shumë se 40 ditë

Pançe Toshkovski/, foto Sloboden Pechat, Slobodan Gjuriq

Kaos në dhënien e dokumenteve të udhëtimit, a do të mund të ushtrojnë të drejtën e votës të gjithë qytetarët, si të marrin dokumentet personale dhe ku bëhet dorëzimi i tyre në adresën e shtëpisë, pyetëm kreun e MPB-së nga tranzicioni Qeveria teknike për përgjigje Pançe Toshkovski.

Ai i bën apel Kuvendit që të ndryshojë dispozitat ligjore që rregullonin mënyrën e identifikimit dhe mënyrën e votimit në mënyrë që 100.000 mijë qytetarë të mos humbin të drejtën e votës.

- Nëse nuk ndryshohet dispozita ligjore që rregullon mënyrën e identifikimit dhe mënyrën e votimit, do të kemi një problem serioz, do të cenohet në mënyrë drakonike e drejta e votës. Këta 100 mijë persona që nuk kanë dokument me emrin e ri kushtetues janë banorë të Maqedonisë, të gjithë kanë të drejtë vote, jetojnë në këtë vend. Por ata nuk kanë letërnjoftim të vlefshëm dhe kanë pasaportë aktive me emrin e vjetër kushtetues dhe në këtë situatë del se këta persona e humbin të drejtën e votës - thotë Toshkovski.

Pançe Toshkovski/, foto Sloboden Pechat, Slobodan Gjuriq

Ai shpjegon se shteti nuk është në gjendje të nxjerrë një numër të tillë dokumentesh sepse numri është i madh.

- Ministria e Punëve të Brendshme tashmë ka përgatitur informacionin e duhur për Qeverinë dhe unë do të kërkoj që të shqyrtohet nesër në seancën e Qeverisë dhe shpresoj që qeveria të vijë në vete dhe t'i propozojë Kuvendit që vetë ta hetojnë dhe ta zgjidhin. ky problem”, tha Toshkovski.

Toshkovski: 100 mijë qytetarë do të mbesin pa të drejtë vote nëse Kuvendi nuk e rregullon mënyrën e identifikimit gjatë votimit

Kërkesës së Avokatit të Popullit që të gjithë ata që nuk kanë dokument të vlefshëm për votim të bëhet një korsi e shpejtë, Toshkovski thotë se është mirë që të gjithë njerëzit mund të kërkojnë atë që u nevojitet.

- Kërkesa e Avokatit të Popullit për lëshimin e shpejtë të letërnjoftimeve për ata qytetarë që nuk kanë dokument dhe nuk do të mund të votojnë në zgjedhje është e shkëlqyer. E madhe është edhe kërkesa e Qeverisë për operatorë të caktuar, por po kërkojnë edhe inxhinierë të IT-së dhe punëtorë shëndetësorë dhe profesorë. Të gjithë po kërkojnë dhe unë i inkurajoj të gjithë të organizohen dhe të paraqesin një kërkesë. Por fakti është se MPB ka dy makina për shtypjen e pasaportave, thotë Toshkovski.

Ai tha se kapaciteti i punonjësve që punojnë në printimin e pasaportave është rreth 3.000 mijë në ditë.

Pançe Toshkovski/, foto Sloboden Pechat, Slobodan Gjuriq

- Punojnë dhjetë orë të shtunave dhe të dielave. Zgjidhja është ndryshimi i ligjit, thotë Toshkovski.

Ai bëri të ditur se të mërkurën do të hapet pika e re për nxjerrjen e dokumenteve personale, e cila do të jetë e vendosur në Qendrën e trajnimit në Idrizovë.

“Të mërkurën do të hapet pika e re për nxjerrjen e dokumenteve personale, e cila do të vendoset në qendrën stërvitore në Idrizovë. Pika do të jetë me katër stacione bazë që janë transferuar në Idrizovë nga brendësia e vendit. “Ne po fillojmë me një turn, sepse për këtë kemi staf të trajnuar dhe do të mund t'u shërbejmë 250 deri në 300 persona”, tha Toshkovski.

Ai shpjegoi se rreth 400.000 formularë do të dorëzohen deri në qershor. Synimi është që ata të lëshojnë aq sa munden më herët, minimumi njëqind mijë për të kënaqur dinamikën.

Toshkovski thotë se më nuk prodhojnë 50 mijë pasaporta në muaj, por nga 75 në 80 mijë.

Të mërkurën në Idrizovë do të hapet pika e re për lëshimin e dokumenteve personale

-Formularët ndoshta do të jenë në dispozicion deri më 8 maj, deri në zgjedhjet ose në javën e parë të majit. por nuk dua të lë të njëjtin problem që kam hasur në ditën e parë. Dua të siguroj vazhdimësi, të ketë ridorëzimin e formularëve. Ne kemi rreth 400.000 formularë që do të dorëzohen deri në qershor. Qëllimi është që nga ato 400 mijë të lirohen sa më shpejt, së paku njëqind mijë për të kënaqur dinamikën, tha Toshkovski.

Lidhur me projektin për dërgimin e dokumenteve personale në shtëpi, Toshkovski thotë se ideja ishte e mirë, por jo zbatim. Tani po punojnë për një projekt që secili të marrë dokumentin personal në komisariatet e vendbanimit.

Më poshtë ndiqni të plotë intervistën me ministrin e Punëve të Brendshme, Pançe Toshkovski:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës