VIDEO INTERVISTË | Stojanovski: Mbështetësit e partisë e bazojnë mendimin e tyre për institucionet në qëndrimin e partisë

Foto: Shtypi i Lirë

Vitet e fundit, Eurotink kryen rregullisht sondazhe të opinionit publik mbi besimin tek institucionet. Ky lloj ekzaminimi fokusohet kryesisht në perceptimin e qytetarëve për Ministrinë e Brendshme.

- Eurotink është një nga organizatat më të vjetra think-tank në Maqedoni dhe ka rreth 10 vjet që kryen hulumtime të këtij lloji. Puna jonë nënkupton, ndër të tjera, të kryejmë të paktën një hulumtim në vit. Me anketën tonë të titulluar Eurometer, dëshirojmë të shohim opinionin e qytetarëve për çështje të caktuara që prekin shoqërinë tonë. Në hulumtim ne përdorim një lloj identik të pyetjeve për të krahasuar rezultatet e fituara me rezultatet e viteve të kaluara, tha Aleksandar Stojanovski, koordinator i projektit nga Eurotink, në programin "Sloboden Pechat".

Sipas Stojanovskit, përmes hulumtimit të tyre po mundohen të matin shkallën e besimit të qytetarëve ndaj institucioneve dhe të rangojnë nivelin e besimit.

- Një nga institucionet që ka një nivel të lartë besimi, disa vite me radhë, është policia dhe me të njëjtin nivel besimi janë edhe Ushtria dhe organizatat fetare. Hulumtimi ynë nuk shqyrton arsyet pse policia dhe ushtria kanë një nivel të lartë besimi dhe gjyqësori dhe prokuroria më të ulëtin, dhe kjo gjendje apo perceptim daton vite më parë. Mund të supozojmë se ushtria dhe policia janë institucione që kanë një rend të caktuar hierarkik dhe përmes kësaj ndërtohet një qëndrim pozitiv në opinion, nga njëra anë, dhe niveli i ulët i prokurorisë ndoshta ndikohet nga të ashtuquajturat. “halo effect” që do të thotë se i anketuari nuk ka domosdo përvojë personale, por ka ndërtuar qëndrim dhe ka mendim për institucionin, tha Stojanovski.

Mendimet e partive politike dhe liderëve të tyre ndikojnë shumë në krijimin e opinionit publik dhe sipas Stojanovskit nuk përjashtohet mundësia që disa qytetarë që janë përkrahës të partive të mëdha politike të shprehin mendim për të cilin nuk janë plotësisht të bindur në vërtetësinë e tij.

Nuk flet në favor të tezës për imazhin objektiv të institucionit se gjendja në institucionin e caktuar është ashtu siç e shohin këta qytetarë. Më shumë mund të flitet për idhujtari apo bindje tek këta qytetarë si përkrahës të partive politike.

Të gjithë bisedën me Stojanovskin mund ta ndiqni në linkun e mëposhtëm:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës