VIDEO INTERVISTË | Stevço Jakimovski: Mjerë ne maqedonasit nëse hapet Kushtetuta

Stevço Jakimovski, kandidat për president nga GROM/Foto: Sloboden Pechat/Dragan Mitreski

Stevço Jakimovski, kandidati për kryetar të shtetit nga GROM-i dhe koalicioni "Trima për Maqedoninë", nëse e merr besimin e qytetarëve në zgjedhjet presidenciale të 24 prillit në Vila Vodno, do të largohet nga posti i kryetarit të komunës së Karposh. Në mesin e kandidatëve ai ka përvojën më të gjatë politike në skenën politike maqedonase në vazhdimësi dhe ka mbajtur poste ministrore, kryetar komune dhe parlamentare. Lideri i GROM-it po merr pjesë në zgjedhje në koalicion me INTEGRA dhe PCER.

Pak para fillimit të fushatës presidenciale, ai u fut në listën e zezë të Shteteve të Bashkuara për abuzime. Ai thotë për “Sloboden Pechat” se kjo nuk është pengesë në fushatën e tij, edhe pse ka marrë përkrahje nga qytetarët pavarësisht denigrimeve.

- Sa i përket pjesës sime të fushatës, jam i kënaqur me pjesëmarrjen e qytetarëve dhe mbështetjen e qytetarëve. Çdo ditë më dërgojnë mesazhe mbështetjeje, sidomos qytetarët janë të indinjuar nga lista e zezë: “Ngrini kokën, ne ju mbështesim, mbajeni, ju jeni zëri ynë”. Dhe më vjen shumë keq që këtu do të marr edhe ndonjë votë proteste që nuk e dua. Përkundrazi, mendoj se në një debat korrekt, një fushatë korrekte, qytetarët do të mund të veçojnë saktësisht se kush është kush dhe të votojnë për atë që mendojnë se do ta udhëheqë më së miri vendin, tha Jakimovski në një intervistë për “Sloboden Pechat”. .

Ai thotë se si kryetar i shtetit fillimisht do të forconte gatishmërinë luftarake të ushtrisë maqedonase dhe kapacitetet e shërbimeve të sigurisë nën autoritetin e presidentit të shtetit për shkak të përkeqësimit të situatës së sigurisë në Evropë me luftën në Ukrainë. si dhe në Lindjen e Mesme. Pak para fillimit të fushatës për zgjedhjet presidenciale, SHBA e futi atë në listën e zezë për "minim të shtetit ligjor dhe besimit të publikut në institucionet demokratike".

- Së pari, forcat e armatosura të Republikës së Moldavisë duhet të ngrihen në nivelin më të lartë të gatishmërisë luftarake, sepse ne kemi 90.000 trupa në kufirin me Bjellorusinë dhe Rusinë. Për shkak se NATO nuk kishte asnjë tank në 2013, tani ka 3.000 tanke në Evropë, sepse në Lindjen e Mesme shohim se ka një konflikt serioz që ka potencial të bëhet rajonal, pra ndoshta jo aq global sa lufta në Ukrainë. mund të bëhet globale, duke pasur parasysh se trupat e vendeve anëtare të NATO-s tashmë po hyjnë në Ukrainë. Pra, përbërja e ushtrisë duhet të përmirësohet ashtu siç duhet, të sigurohet municion, të sigurohet armatimi, të sigurohet ushtria materialisht që në rast konflikti të kemi dezertim dhe gjithçka është e panevojshme. Nga ana tjetër, duhet të përgatitet përbërja rezervë, shefi i SHP-së duhet të jetë më i talentuari, më i arsimuari, masteri apo doktori i shkencave dhe gjenerali në ushtrinë e Republikës së Maqedonisë. Vëmendje të veçantë do t'i kushtoja Agjencisë së Inteligjencës, duhet të forcohen kapacitetet e saj. Më lejoni t'i kujtoj AR, duhet të ketë të dhëna të inteligjencës se çfarë po ndodh jashtë dhe çfarë po përgatitet për RM. Gjithashtu duhet të rriten kapacitetet e tij. Aty drejtor duhet të jetë dikush që vjen nga brenda shërbimeve, që e njeh punën, thotë Jakimovski.

Nëse zgjidhet nga qytetarët, ai do të përpiqet t'i kthejë dinjitetin Këshillit Gjyqësor dhe Gjykatës Kushtetuese, ku do të propozojë për anëtarë profesorë dhe juristë të respektuar dhe do të shkojë një hap më tej për të kërkuar ndryshime kushtetuese presidenti mund të zgjedhë kreun e Agjencisë së Inteligjencës si dhe guvernatorin e Bankës Popullore.

- Po ashtu mendoj se është e çuditshme se si presidenti emëron shefin e Shërbimit të Sigurisë, kreun e Agjencisë së Inteligjencës dhe nuk emëron guvernatorin e Bankës Kombëtare. Nëse tashmë jemi duke bërë disa ndryshime, atëherë në atë pjesë, presidenti dhe delegacioni i dy gjyqtarëve në Gjykatën Kushtetuese dhe në Këshillin Gjyqësor dhe Guvernatori i BK-së duhet t'i propozojë drejtpërdrejt, jo përmes Kuvendit dhe të jenë pjesë e partisë. -pazaret politike, por përkundrazi presidenti duhet të kujdeset për të gjithë qytetarët dhe me përgjegjësi pohoj se si president ju shikoni atje të emëroni njerëz që mendojnë për ligjin, për rendin kushtetues dhe mendoj se Banka Kombëtare duhet të ketë edhe pavarësi më e madhe, sepse të gjitha anketat tregojnë se ajo gëzon shumë besim te shteti dhe pavarësia më e madhe e bankës qendrore do të jetë në interes të stabilitetit të politikës monetare - kreditore në Maqedoni, stabilitetit të denarit dhe madje. më shumë për të zvogëluar ndikimin e Qeverisë në Bankën Popullore, thotë Jakimovski.

I pyetur për qëndrimin e tij për ndryshimet kushtetuese për përfshirjen e bullgarëve si kusht për vazhdimin e integrimit të vendit në BE, Jakimovski mbron mbylljen e plotë të çështjes bullgare para se bullgarët të përfshihen në Kushtetutë.

- Unë nuk jam kundër hyrjes së bullgarëve në Kushtetutë, thjesht po them ta mbyllim plotësisht çështjen bullgare. Ne nuk mund t'i gënjejmë njerëzit tanë. Për çdo justifikim të Pendarovskit apo kryeministrit se nëse i vendosim bullgarët në Kushtetutë se nuk do të kemi më pengesë për të hyrë në BE, përgjigja e Rumen Radevit apo e ndonjë zyrtari tjetër të Bullgarisë, e jo juve, e keni akoma. gjëra për të pranuar. Dhe pse duhet t'i gënjejmë tani qytetarët, që do të thotë të pranojmë se jemi një komb që nga viti 1944 dhe të pranojmë se gjuha jonë është "gjuhë e rreme bullgare", d.m.th se është ndajfolje e gjuhës bullgare dhe të pranojmë se të gjithë revolucionarët tanë ishin bullgarë nga lindja. Historianët e Komisionit tonë dhe atij Bullgar le të nxjerrin dokumente për revolucionarët, le të përfshihen edhe ekspertë ndërkombëtarë, por nuk ka negociata për identitetin dhe gjuhën. Ne nuk duhet të negociojmë për këtë çështje dhe nëse biem dakord për këtë, bullgarët do të hyjnë në Kushtetutë, ne do të shtyjmë më tej. Pse? Për shkak se kapitulli i parafundit është kapitulli i gjuhës, askush nuk flet për të dhe askush nuk flet për faktin se 28 parlamente duhet të votojnë nëse gjuha maqedonase do të përdoret në PE dhe pastaj bullgarët me siguri do të jenë atje. stacion, na pret dhe do të jetë prapë le ta pranojmë këtë për të hyrë në BE. Prandaj mendoj se ajo pako duhet të mbyllet plotësisht, paralajmëroi Jakimovski.

Ai iu referua programeve të disa prej kandidatëve kundërshtarë që mbrojnë kushtetutën civile, si dhe propozimeve për fshirjen e dispozitave të tjera nga Kushtetuta, si dhe zgjedhjen e Presidentit të Shtetit në Kuvend.

- Mjerë ne maqedonasit nëse hapet Kushtetuta. Me çdo hapje të Kushtetutës, ne jemi, në terma popullorë, plaçkitës. Me Kushtetutën e fundit na e ndryshuan emrin dhe e hodhën ASNOM-in, e futën Marrëveshjen Kornizë të Ohrit. Ishte kështu, apo nuk ishte kështu? Tani me këtë Kushtetutë duan, nëse e ndryshojnë Kushtetutën, të zgjedhin president në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë. Së dyti, këta 20 për qind duan që ai formulim të hiqet nga Kushtetuta. Kemi kandidatë presidencialë që mbrojnë një kushtetutë të re, një kushtetutë civile, kështu që ne do t'i kapërcejmë bullgarët. Le të kalojmë mbi bullgarët, por do të bëjmë eutanazinë sepse i vetmi vend ku shkruhet fjala maqedonas është Kushtetuta. Praktikisht do ta fshijmë veten, pra themelin e shtetësisë maqedonase, dhe nga ana tjetër, kompleksin që kemi ne si maqedonas, si pasojë e mosnjohjes nga bullgarët, nga grekët, madje pothuajse nga mosnjohja e autoqefalisë së serbëve dhe për këtë arsye kjo çështje është jashtëzakonisht e ndjeshme për ne dhe prandaj besoj se nuk duhet lejuar hapja e Kushtetutës sepse me pretekstin e bullgarëve bëhen ndryshime kushtetuese të cilat shkaktojnë ndryshimet në rendin kushtetues-juridik dhe jetën politike të Republikës së Moldavisë.

Më poshtë ndiqni intervistën e plotë me kandidatin për president Stevço Jakimovski:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës