VIDEO INTERVISTË | Prof. Dr. Lazarevska: Ëmbëlsira dhe makaronat bëhen nga mielli i insekteve, por kjo duhet të jetë në deklaratë

Stanislava Lazarevska/Foto Sloboden pechat/ Mete Zdraev

Çfarë është entomofagia? A lejohet ngrënia e insekteve në Maqedoni? A janë të dobishme proteinat që gjenden tek insektet dhe cilat janë përfitimet nëse konsumohen Pyetëm Prof. Stanislava Lazarevska nga Fakulteti i Bujqësisë dhe Ushqimit i UKIM. Për Shtypi i Lirë Lazarevska thotë se insektet nuk janë të dëmshme, edhe pse njerëzit kanë fobi. Ajo shpjegon se një pjesë e madhe e tyre kanë rëndësi ekonomike, si krimbi i mëndafshit që prodhon mëndafsh, bleta që prodhon mjaltë e shumë produkte të tjera.

- Insektet janë një lidhje në natyrë pa të cilën nuk mund të jetohet. Ato janë ushqim për një numër të madh organizmash si zogjtë, hardhucat, gjarpërinjtë dhe një numër të madh brejtësish. Nuk është diçka e re që hahen insektet. Ato janë përfshirë gjithmonë në dietën e njeriut. Është vetëm një çështje e dallimeve kulturore që çojnë në faktin se ne tani mund të përfshijmë insektet në dietën tonë. E kam fjalën për evropianët. Ndryshe, në vendet e Afrikës dhe Azisë Juglindore, Amerikës Jugore, njerëzit kanë kohë që hanë insekte, thotë Lazarevska.

Ajo shpjegon se deri në vitin 1997 insektet trajtoheshin si ushqime të pasigurta në rregulloren e BE-së. Nga viti 2021 tashmë ka një rregullore që përcakton se cilët insekte dhe si mund të aplikohen.

- Katër insekte tashmë kanë leje për përdorim në ushqim në BE. Këto janë një kriket i madh, një kriket shtëpiake dhe një shkretëtirë dhe një kriket tjetër. Të gjitha insektet mund të përdoren në gjendje të ngrirë, të thara ose pluhur, për të bërë miell dhe për të bërë ëmbëlsira, paste, simite prej tyre. Mund të jenë pa asnjë gjurmë në formën e një insekti, si pluhuri, por mund të jenë edhe të plota. Megjithatë, duhet ditur se kudo shënohet se produkti përmban insekte. Duhet të shkruhet në deklaratë, veçanërisht alergenet, thotë profesori.

Ajo shpjegon se është një mit që mund të gjesh insekte në çdo gjë, në paste deri në erëza. Sigurisht që mundet, por duhet të shënohet.

- Çdo konsumator mund të vendosë nëse do të hajë apo jo këtë lloj ushqimi. Kompanitë fillestare që prodhojnë insekte dhe i përpunojnë më tej dhe i tregtojnë ato po hapen intensivisht në Evropë. Nuk kam informacion që po tregtohen në raftet e ushqimit të shëndetshëm, por është një ushqim i ri, ushqim i pasuruar me proteina insektesh ose insekte të plota. Në Kroaci ka birrë kriket. Të gjithë mund të zgjedhin dhe të provojnë - thotë Lazarevska.

Ajo shpjegon se ambalazhi duhet të jetë i shënuar. Edhe pasta e dhëmbëve duhet të tregojë se përmban produkte të insekteve.

– Ky ushqim është shumë i pasur me proteina. Për shembull, te mishi i derrit ka nga 16 deri në 21 për qind proteina, tek insektet nga 10 deri në 30 për qind - thotë Lazarevska.

E pyetur se ku është Maqedonia kur bëhet fjalë për ushqimin nga insektet, Lazarevska thotë se është në natyrën e njerëzve që diçka e re është e vështirë të pranohet.

– Gjithmonë ka frikë, skepticizëm. Sipas ligjit tonë, insektet janë ende të ndaluara për ushqim, sepse ato trajtohen si të pasigurta. Ka interes nga kompanitë tona të prodhimit të insekteve. E di që ka pasur një iniciativë për të rritur larvat e një specie mizash shumë të dobishme. Kompania ka kërkuar që t'i prodhojë ato si zëvendësim për miellin e peshkut në ushqimin e kafshëve, por Agjencia e Ushqimit ende nuk ka bërë një deklaratë për këtë çështje, thotë profesori.

Me të folëm edhe për praninë e insekteve në suplementet ushqimore, nëse lejohet apo jo, për mënyrën e mbarështimit të insekteve që përdoren për ushqim, për ushqyerjen me proteina, por edhe për sigurinë ushqimore.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës