VIDEO INTERVISTË | Pesheva: Shkupi është përmbytur me qen të pastrehë, të sjellë nga vendbanimet periferike dhe qytete të tjera

Radmila Pesheva – drejtoreshë. në Lajka / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Rrugë dhe qen endacakë, kafshime, sulme ndaj njerëzve. A po zgjidhet problemi dhe nga vjen rritja ditore e numrit të qenve të pastrehë? Kush është përgjegjës, kush duhet t'i kapë dhe a ka një zgjidhje problemi? Përgjigje në programin e mëngjesit të Shtypi i Lirë pyetëm drejtoreshën e “Laika” Radmila Pesheva. E pyetur nëse ka një numër të madh të qenve të pastrehë në Shkup dhe nëse janë sjellë nga zona të tjera, Pesheva thotë se askush nuk është më i vetëdijshëm për problemin me qentë e rrugës sesa ata.

- Ne e kuptojmë se është kështu çdo ditë. Problemi është kompleks dhe ne nuk mund ta zgjidhim atë. Jemi të vetëdijshëm se këta nuk janë qen të ambientit të Shkupit. Qentë e Shkupit janë një përzierje e racave të njohura të qenve shtëpiak, dhe tani papritmas kemi qen të mëdhenj që duken si aziatikë, kangalë, qen mali, shumë sharrëllanë, pitbull, staford. Jemi të vetëdijshëm se sa alarmante është, sa qen janë hedhur dhe marrë nga komunat e tjera. Bashkitë periferike janë vendgrumbullimi i qenve të rrugës. Këta qen në trafik lëvizin në mënyrë të pakontrolluar, janë të çorientuar, luftojnë për territor, krijon një situatë kaotike - thotë Pesheva.

Ajo shpjegon se kjo krijon më tej bllokime në qytet, dhe ata janë lënë të përballen vetë. Sa i përket ristrehimit të qenve, ata po kthehen në shtëpi vazhdimisht.

Radmila Pesheva – drejtoreshë. në Lajka / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

- Rreth 35 qen janë birësuar muajin e kaluar, që do të thotë se çdo muaj birësohet një qen, gjë që është mirë. Problemi komunal zgjidhet vetëm në mënyrë humane me strehim. Ne reklamojmë të gjithë qentë e kapur për birësim. Ne promovojmë banesat në krahasim me blerjen - thotë Pesheva.

Sipas saj, gjëja më e thjeshtë është të tredhni kafshën shtëpiake, të mos prodhoni mbeturina të padëshiruara. Vetëm arsimi mund të ndihmojë këtu. Problemi më i madh janë qentë pronarë nga familjet që mbahen në mënyrë të papërgjegjshme.

- Ne nuk kemi një sistem kontrolli. Nuk kemi rregullore të keqe, nuk ka kush ta zbatojë.

Radmila Pesheva – drejtoreshë. në Lajka / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Vendbanimet rurale janë kritike. Aty duhet shpjeguar se qeni duhet të shëtiset me zinxhir në prani të një personi. Përndryshe mund të çiftohet. Pastaj ajo mbeturinë hidhet ose i jepet kujtdo që mund ta marrë. Është vërtetuar se dy të tretat e këtyre qenve përfundojnë në rrugë, thotë Pesheva.

Aktualisht në “Laika” ka 183 qen.

– Ne punojmë me dy ekipe gjuetarësh dhe dy furgona. Bashkitë nuk bashkëpunojnë dhe nuk paguajnë për punën tonë dhe ne u paguajmë kërkesa për dëmshpërblime nga kafshimet. Nga buxheti vitin e kaluar kemi paguar rreth 10 milionë denarë për dëme dhe kërkesa për kafshime, thotë Pesheva.

Ajo sqaron se kanë miratim për 120 kuti dhe kanë strehë të improvizuara për 180 qen.

- Kemi edhe qen që janë të vendosur në mënyrë të përhershme. Këto janë raca të sikletshme që kanë treguar agresivitet, ka raca të mëdha që duken të frikshme, qëndrojnë këtu derisa të kthehen në shtëpi. Dhe falë aktivistëve ata vendosen këtu, por edhe jashtë vendit – thotë Pesheva.

Për momentin, macet nuk po kapen, por po kthehen në shtëpi falë aktivistëve. Rreth 1.000 mace mund të strehohen çdo vit.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës