VIDEO INTERVISTË | Pavle Trajanov: Situata në Maqedoni është e qetë, stabile dhe pret të shpërthejë

Pavle Trajanov - kryetar i DS / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Paqësor, stabil dhe në pritje për të shpërthyer është vlerësimi i situatës së sigurisë në vend sipas deputetit Pavle Trajanov, i cili konsideron se varësisht nga rezultatet e zgjedhjeve, subjekte të caktuara politike në Maqedoni, në radhë të parë ka parasysh Bashkimin Demokratik për Integrim. BDI), mund të shkaktojë një krizë sigurie.

– Situata është e qetë, e qëndrueshme dhe pret të shpërthejë. Mendoj se tani, siç janë të gjithë këta elementë, ka një revoltë te qytetarët, mosbesim te institucionet qeveritare, që është një element i fortë për një shtet të paqëndrueshëm. Me sa duket jemi stabil, paqësor, nuk kemi elemente që tregojnë dhunë, por si ecin proceset dhe si ecin zgjedhjet dhe këtu rolin kryesor e ka BDI. Nëse BDI vlerëson se e humb mbështetjen, atëherë është i mundur radikalizimi i situatës ose destabilizimi. Nuk shpresoj se qytetarët nga të gjitha bashkësitë etnike nuk do t'i nënshtrohen përsëri manipulimeve politike se dikujt i kërcënohen të drejtat, të drejtat e tilla - tha Trajanov në paraqitjen e tij të ftuar në programin e mëngjesit të Shtypit të Lirë.

Pavle Trajanov - kryetar i DS / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Trajanov foli edhe për iniciativën e dorëzuar në Gjykatën Kushtetuese nga partia e tij Bashkimi Demokratik, me të cilën, sipas rekomandimit të Këshillit të Evropës, rifillimi i të ashtuquajturit. Rastet e Hagës, të cilat dikur u ndërprenë pas miratimit të Ligjit për Amnistinë.

– Kjo çështje u iniciua nga Këshilli i Evropës ndoshta bazuar në një konsultim më të gjerë mbi faktorët kyç në bashkësinë ndërkombëtare. Sepse nuk besoj se Këshilli e ka marrë këtë vendim në mënyrë të pavarur, që të çojë në hapjen e katër rasteve të Hagës që janë vënë ad acta, pas interpretimit autentik se Ligji për Amnistinë mbulon krimet e luftës, që absolutisht nuk është e vërtetë. Sipas ligjeve tona, sipas kodit penal nuk ka parashkrim për disa krime. Veprat penale për krime kundër civilëve nuk kanë parashkrim dhe kjo është në përputhje me Konventën e Gjenevës. Tribunali i Hagës vendosi një standard të dyfishtë. Ai filloi procedimin ndaj atyre që mbronin shtetin dhe ata u dënuan. Ljube Boshkovski dhe Johan Tarchulovski u dënuan dhe ishin në burg. Për palën tjetër, rastet e konstatuara i janë caktuar Maqedonisë në vend që të gjykohen prej tyre. Kjo është rruga e dyfishtë, ata e dinin se kapaciteti ynë është i vogël, se palët do të pajtohen dhe se do të amortizohet - shtoi Trajanov.

Lideri i DS-së për momentin nuk mund të thotë nëse partia e tij do të marrë pjesë në një koalicion të caktuar në zgjedhje, por ka treguar se aktualisht është në negociata me disa parti politike.

E gjithë intervista me deputetin Pavle Trajanov mund ta shikoni në linkun e mëposhtëm:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës