VIDEO INTERVISTË | Naser Ziberi: Avokati i Popullit duhet të ketë një status për të qenë plotësisht i pavarur

Naser Ziberi / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Avokati i Popullit Naser Ziberi në një intervistë për programin e mëngjesit të “Sloboden Pechat” kujton se me deputetët e përbërjes së mëparshme janë bërë ndryshime në ligjin për Avokatin e Popullit, të cilat duhet të zgjidhin çështjet kyçe për pavarësinë e këtij institucioni. , por nuk e panë dritën e ditës sepse ajo pikë ishte pika e fundit e rendit të ditës së seancës së fundit të përbërjes së vjetër parlamentare. Një problem shtesë, thotë Ziberi, ishte se e majta paraqiti mbi një mijë amendamente që bllokuan ligjin.

- Ne së bashku me deputetët e përbërjes së mëparshme përgatitëm një propozim për ndryshime në ligjin për Avokatin e Popullit, i cili duhej të zgjidhte çështjet kyçe siç është statusi i institucionit. Ne jemi një institucion kombëtar për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, i cili sipas kritereve ndërkombëtare duhet të ketë standardin më të lartë dhe ato standarde janë të rregulluara me të ashtuquajturën Deklarata e Parisit, në të cilën, si një institucion plotësisht i pavarur që merret me të drejtat e njeriut, ai duhet të ketë statusin A, dhe për të pasur status A dhe duhet të ketë pavarësi të plotë personeli, financiar dhe hapësinor. Ne nuk e kemi atë status. Gjatë procesit të shqyrtimit për fillimin e negociatave, një nga vërejtjet themelore është se Avokati i Popullit nuk i plotëson kriteret për t'u akredituar si institucion kombëtar për të drejtat e njeriut me status A- tha Avokati i Popullit Naser Ziberi, në një intervistë për “Sloboden Pechat”. ".

Lidhur me mandatet që mbulon institucioni i Avokatit të Popullit, ai tha se diapazoni i mandateve që mbulon Avokati i Popullit është shumë i gjerë.

 – Gama e mandateve të mbuluara nga Avokati i Popullit është shumë e gjerë. Institucioni i Avokatit të Popullit mbulon 22 qarqe. Në ato zona ka edhe ankesa se baza e ankesës i referohet përkatësisë, në rastin e përkatësisë kombëtare. Më së shumti ndodh në fushën e punësimit dhe marrëdhënieve të punës. Në periudhën e kaluar ka qenë aktual deklarimi i përkatësisë etnike si kusht për punësim në administratën publike me balancues, fshehje apo paraqitje të rreme të përkatësisë etnike. Në sferën e të drejtave të punës dhe marrëdhënieve të punës, ka edhe bazë për kundërshtim, përkatësia etnike është në sistemin e gradimit dhe avancimit - tha Ziberi.

Ai shtoi se në fushën e arsimit, siç është e drejta në arsim, ka peticione që vijnë mbi këtë bazë.

- Kemi një departament për mbrojtje nga diskriminimi dhe mobingu, ka një departament për të drejtat e punës, por ka edhe çështje për të cilat ne nuk jemi kompetent. Avokati i Popullit nuk mbulon të gjithë sektorin privat. Me atë rast ato peticione i përcjellim në kompetencë të komisionit kompetent për mbrojtje nga diskriminimi - theksoi Ziberi.

Intervistën e plotë me Naser Ziberin mund ta ndiqni në linkun e mëposhtëm:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës