VIDEO INTERVISTË | Prof. Dr. Milka Dimitrovska: Ligji për Masat Kufizuese po miratohet me ngut pa transparencë

Milka Dimitrovska/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Në rrugën drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian për Maqedoninë, mendimi dhe politika e SHBA-së është e një rëndësie të veçantë, vlerëson Prof. Milka Dimitrovska, politolog nga Instituti për Kërkime Sociologjike dhe Politiko-Juridike (ISPPI). Sipas saj, për sukses dhe efikasitet më të madh të politikës sonë, është e rëndësishme që të ketë një nivel të lartë të përafrimit të politikave të SHBA-së dhe Bashkimit ndaj Maqedonisë.

- Për mendimin tim, politika e jashtme amerikane dhe në përgjithësi politika ndaj Maqedonisë është shumë më e konsoliduar në krahasim me Bashkimin. Ka dallime në mënyrën se si bëhet politika mes politikanëve dhe ekspertëve dhe shumicës së qytetarëve. Politika e jashtme amerikane është e njëanshme dhe konsistente, gjegjësisht nuk kushtëzohet me ndryshimin e subjektit politik në Uashington, ndërsa politika evropiane varet nga ndryshimet e brendshme, konstelacionet, lëvizjet, partneritetet në shtetet anëtare të Unionit, tha Dimitrovska në emisioni i mëngjesit i "Shtypi i lirë".

Ajo iu referua gjithashtu propozimit të qeverisë për një ligj mbi masat kufizuese pasi Shtetet e Bashkuara futën në listën e zezë disa shtetas maqedonas.

- Fjala është për ligjin për masat kufizuese i cili është ende në fazën e propozimit dhe për të cilin nuk mund të prononcohem siç bënë ekspertët e fushës së drejtësisë, e sidomos që bëhet fjalë për një këndvështrim tjetër të miratimit të kësaj zgjidhjeje ligjore nga. kriminelët dhe ata që zbatojnë praktikën e drejtësisë. Nuk do të komentoj masat konkrete të propozuara nga ligji, siç kanë bërë të tjerët. Domethënë, mund të flasim për parime, politikë dhe ligj. Ky ligj është një përpjekje e Qeverisë për të dhënë një shtysë shtesë për të inkurajuar Prokurorinë Publike që të ndërmarrë ndjekje penale të disa figurave të rëndësishme politike nga Maqedonia. Ligji është i bazuar dhe i frymëzuar nga lista e zezë e SHBA-së dhe unë e respektoj përkushtimin e tyre për të inkurajuar procesin e luftimit të korrupsionit, tha Dimitrovska për “Sloboden Pechat”.

Sipas saj, këto ligje kanë një komponent të theksuar politik dhe duhet të merren, analizohen dhe interpretohen nga perspektiva e vendosur politike.

- Ekziston një dilemë kryesore, që është se ligje të tilla, ku ka një ndjeshmëri të lartë ndërmjet ligjit dhe politikës, duhet të interpretohen në mënyrë specifike. Ndodh shpesh që norma juridike që miratohet, nëse nuk ka vullnet politik për zbatimin e saj, është normë e “vdekur”. Ky ligj është miratuar me nxitim dhe procedurat për shkrimin e tij nuk janë të qarta dhe nuk ka transparencë. Me këtë ligj nuk është i qartë roli i Qeverisë në inkurajimin e Prokurorisë Publike. Nëse roli është i fortë, atëherë ka shkelje të parimit të ndarjes së pushteteve, shton Dimitrovska.

Më shumë nga intervista me Dimitrovskën shikoni në videon më poshtë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës