VIDEO INTERVISTË | Mihajlovska: Në provim të maturës vetëm test, stilolaps dhe ujë

Biljana Mihajlovska / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Qershori, muaji i dhënies së provimeve të maturës. Sa maturantë janë të regjistruar? Çfarë është organizimi dhe kur bëhet? A janë gati testet dhe kur shpërndahen? Në emisionin e mëngjesit Shtypi i Lirë Përgjigje kërkuam nga drejtoresha e Qendrës Shtetërore të Provimeve, Biljana Mihajlovska. Drejtoresha thotë se maturantët këtë vit japin provimin e gjuhës amtare më 8 qershor, ndërsa më XNUMX qershor lëndën me zgjedhje.

– Për maturantët ka një ndryshim të lehtë në mënyrën e dhënies së provimit, por vetë provimi nuk ka ndryshuar. Kemi ulur peshën e provimit në vitet e mëparshme. Fillimisht ishte Covid, pastaj vitin e kaluar shumë studentë humbën një pjesë të orëve të tyre për shkak të kërcënimeve me bombë, ata i dëgjuan në internet. Për shkak të kësaj, ne e reduktuam hapësirën e provimit, e shkurtuam programin e provimit. Këtë vit nuk po e kthejmë më. Do të jetë ende një program i shkurtuar. Është shprehje e vullnetit të mirë ndaj kërkesave të gjimnazistëve, gjegjësisht të maturantëve - thotë Mihajlovska.

Ajo shpjegon se gjithçka do të jetë njësoj si vitin e kaluar.

– I vetmi ndryshim në krahasim me vitet e mëparshme është provimi fizik, të cilin maturantët përgjithësisht nuk e kanë problem. Kur një student ulet për të dhënë një provim, ai jep një provim në një tavolinë, në një karrige dhe kjo është e rëndësishme, që të ketë atmosferë për punë, të ketë heshtje. Nëse do të jetë një dhomë prej 20, 30, 50 apo 200 metrash katrorë, nuk është e rëndësishme. Këtë vit ata do të japin provime në një zonë të madhe. Pra, ata do ta japin provimin në sallën e shkollës ose në ndonjë korridor të madh të shkollës. Nëse ata kanë një palestër të mirë, atëherë në palestër. Ideja është që në këtë mënyrë të reduktojmë mundësitë e mbishkrimit, thotë drejtori i DIC.

Biljana Mihajlovska / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Sipas saj, maturantët do të kenë një orar ku do të akomodohen 3 ditë përpara, në mënyrë që ditën e testimit të mos ketë shtytje dhe shtytje.

- Janë të regjistruar rreth 14.800 maturantë. Numri në ditën e parë dhe të dytë është i ngjashëm. Provimin e gjuhës maqedonase i nënshtrohen rreth 10.000 mijë nxënës. Rreth 4.000 i nënshtrohen provimit të gjuhës shqipe. Dhe gjuha turke rreth 300 studentë. Studentët zgjedhin maturën shtetërore nëse duan të regjistrohen në universitet. Nëse nuk duan të vazhdojnë shkollimin, në kuptimin që duan të përfundojnë arsimin e mesëm, atëherë i nënshtrohen provimit të maturës profesionale ose provimit përfundimtar dhe provimit të maturës shkollore - thotë Mihajlovska.

Sipas ligjit, rezultatet e provimit të maturës duhet të publikohen 30 ditë pas provimit të fundit. Kështu deri më 7 korrik. Për të gjithë ata që nuk do ta kalojnë periudhën e parë të provimit ose nuk do ta kalojnë provimin, ka një periudhë të dytë, që është në muajin gusht. Vitin e kaluar rezultati mesatar ishte 3,65,

- Rezultatet janë afërsisht 3, që është plotësisht normale, pra është një shpërndarje normale kur testohet një popullatë e madhe dhe rezultate të tilla janë fjalë për fjalë të pritshme dhe të dëshirueshme, sepse teorikisht një popullatë e madhe pritet të ketë një shpërndarje të tillë të rezultateve. Rezultate të larta gjithmonë marrin studentët që e marrin gjuhën gjermane, ka katër dhe pesëshe, por aty aplikojnë 130 studentë - thotë Mihajlovska.

Sa i përket analizave, ai thotë se procedurat e tyre janë shumë strikte. Së pari, rregullohet me ligj. Hapësira ku bëhen analizat është e siguruar me një sërë masash mbrojtëse.

- Vetëm ata persona që i nënshtrohen testeve mund të hyjnë në atë hapësirë. Plus ne kemi kontrata të veçanta për personat që marrin pjesë në krijimin e detyrave. Ato janë të paketuara në thasë të posaçëm që nuk hapen dhe shpërndahen në ditën e provimit. I sjellim, testimi është bërë dhe i kthejmë. Të gjitha testet janë me barkode. Deri në momentin e fundit, deri një ditë para shpalljes së rezultateve, nuk e dimë se cili student është i lidhur me cilin barkod, thotë drejtori i DIC.

Në momentin që maturanti hyn në dhomë, të vetmet gjëra që mund të përdoren janë një provë, një stilolaps dhe ujë. Çdo gjë tjetër nuk lejohet.

Për rezultatet e ulëta që kanë arritur fëmijët tanë në testet ndërkombëtare, Mihajlovska thotë se kemi problem me shkrim-leximin funksional dhe të kuptuarit e asaj që lexohet. Ai i këshillon studentët të jenë të qetë.

- Nuk ka pse të kesh frikë fare. Është provimi më normal si çdo test që kanë pasur gjatë arsimit të mesëm. Ata duhet të vijnë të qetë, kanë shumë kohë. Provimi zgjat 3-3,5 orë, të gjithë mund të përgjigjen ngadalë, të kontrollojnë se çfarë kanë shkruar. Së dyti, çfarë note marrin? Nuk është nota e vetme që ka marrë në jetën e saj. Ky rezultat, pesë nëse bëhet katër, nuk është fundi i botës. Kur të regjistrohen në fakultet, këto janë nota që do të mblidhen sipas një formule dhe do të marrin pikë të caktuara, ndaj nuk duhet të stresohen, thotë ajo.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës