VIDEO INTERVISTË | Maricic: Është një keqkuptim i shtrenjtë që Marrëveshja e Prespës dhe Korniza Negociative për anëtarësim në BE mund të rinegociohen

Bojan Maricic/, foto Sloboden Pechat, Slobodan Djuric

Marrëveshjen e Prespës e kemi negociuar në kushte shumë të vështira pas një periudhe dhjetëvjeçare të bllokadës dhe hapave të dëmshëm të Qeverisë së VMRO-DPMNE-së dhe Nikolla Gruevskit, të mos harrojmë procesin e antikimit, duke ndërtuar një narrativë që nuk përkon fare me popullit tonë dhe erdhëm në një situatë në të cilën duhej të arrinim një kompromis të tillë në kushte shumë më të vështira, tha zëvendëskryeministri për çështje evropiane. Bojan Maricic për Shtypi i lirë.

“Shumë çështje kanë qenë temë e bisedës, për ne ka qenë më e rëndësishme që ta ruajmë gjuhën maqedonase dhe ta sigurojmë atë marrëveshje, të hyjmë në OKB. Për ne ishte shumë e rëndësishme të përdorim mbiemrin maqedonas siç e përdorim dhe ishte shumë e rëndësishme që të mos kishim nevojë për revizionizëm në toponimet e qyteteve, në emrat e disa simboleve dhe ia dolëm. Në një kompromis të vështirë, ju duhet të përcaktoni se cili është prioriteti juaj. Prioriteti ynë ishte identiteti maqedonas, gjuha maqedonase dhe ajo që do të na sillte anëtarësimin në NATO dhe BE. Këto kontrata janë të vështira për t'u rinegociuar.
Nuk mund të ndryshosh vetëm një pjesë, tani do të kërkojmë ndryshimin e afatit nga 5 në 10 vjet për pasaportat. Kjo do të thotë hapja e të gjithë pakos sepse është rënë dakord në një paketë”, tha Maricic.

E njëjta gjë vlen edhe për propozimin francez, shtoi ai.

“Nëse VMRO-DPMNE mendon se Bullgaria duhet të zbatojë aktgjykimet e Strasburgut dhe të përfshijë maqedonasit në Kushtetutën e Bullgarisë, ato janë pritje joreale që do të na çojnë në një rrugë të gabuar dhe në një tunel 10-vjeçar. Të paktën 10 vjet tunel rinegocimi duke shpresuar për një marrëveshje më të mirë që nuk do të vijë kurrë. Ne i kemi paguar shtrenjtë gabimet e VMRO-DPMNE-së në të kaluarën dhe nëse flasim për dashuri të vërtetë për popullin tonë dhe atdheun tonë, duhet të jemi të sinqertë me popullin tonë dhe me atdheun tonë dhe të themi se nuk do t'i sjellim qytetarët tanë në një vend më i mirë me iluzione dhe plane të rreme, vend ose në një pikë më të mirë se ai në të cilin jemi tani", theksoi Maricic.

Ai theksoi se ne kemi njohjen e gjuhës maqedonase në nivel të BE-së në kornizën e negociatave, se korniza negociuese është miratuar, kemi filluar negociatat dhe tani duhet të përfundojmë pjesën tjetër të obligimeve për të vazhduar më tej.

“Kthimi tani në një lloj rinegocimi është vetëm një gabim i shtrenjtë që do të na kushtojë shtrenjtë”, përfundoi Maricic.

Më shumë nga intervista me zëvendëskryeministrin për Çështje Evropiane, Bojan Mariçiq, shikoni në videon e mëposhtme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës