VIDEO INTERVISTË | Maqedonia është e mbushur me fëmijë që zotërojnë matematikë, fizikë dhe informatikë, thotë profesor Stankoviq nga MIG.

Sladjan Stankoviq / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Para katër vitesh në Shkup u hap shkolla e parë e Mesme Matematiko-Informative. E vendosur në hapësirat e gjimnazit “Zdravko Cvetkovski”, kjo shkollë është e hapur për të gjithë nxënësit e talentuar në lëndët matematikë, fizikë dhe informatikë. Vendi ynë është plot me fëmijë të talentuar nga këto treva, thotë ai Shtypi i Lirë profesori i matematikës Sladjan Stankoviq.

- Ishte e pashmangshme hapja e një shkolle të mesme të specializuar për nxënësit që zotërojnë këto lëndë. Kemi fëmijë shumë të talentuar dhe këtë e tregojnë në garat jo vetëm në vend, por edhe në garat ndërkombëtare dhe olimpiadat botërore. Mund të mburremi me tituj të shumtë, nxënësit tanë jo vetëm fitojnë çmime në garat e informatikës dhe matematikës, por marrin pjesë edhe në gara të tjera. Pasuria jonë e çmimeve është e paçmuar - thotë Stankoviq.

Sladjan Stankoviq / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

MIG ka gjeneratën e parë të maturantëve këtë vit.

- Fillimi ishte i vështirë duke pasur parasysh që mësimin e filluam gjatë pandemisë së Covid-19, por me 1 tetor 2020 filluam. Në gjeneratën e parë u regjistruan gjithsej 24 nxënës të ndarë në dy paralele. Këta fëmijë sot po shkruajnë historinë e MIG-ut si gjenerata e parë e maturantëve – tha profesori.

Vitin e kaluar shkolla është përballur me probleme sa i përket personelit mësimor për lëndët profesionale. Prindërit u ankuan se fëmijëve u mungonin mësimet në shumë lëndë, por profesori thotë se ata shpejt e kanë tejkaluar këtë problem dhe se tani ka mjaft mësues për të gjitha lëndët.

- E zgjidhëm me sukses atë që ndodhi vitin e kaluar, por është e vërtetë se parimet dhe bazat mbi të cilat mbështetet puna në gjimnaz janë cilësia, ekspertiza dhe njohuria. Vitin e kaluar studentët u përballën me një situatë ku ata nuk ishin të kënaqur me atë që njëri prej nesh duhej t'u ofronim. Momenti u përhap me shpejtësi nga nxënësit, nëpërmjet prindërve dhe ministrisë dhe kështu arriti në publik. Për fatin tonë, në një kohë të shkurtër u përpoqëm t'i sigurojmë të gjitha kërkesat e studentëve - shpjegon Stankoviq.

VIDEO INTERVISTË | Matematikanët nuk duhet të kenë dilemë se cilën shkollë të mesme të zgjedhin - MIG, thotë Ivano Bozhinovski

Profesori thotë se nga viti në vit numri i studentëve të interesuar rritet.

Regjistrimet janë në zhvillim e sipër dhe nga biseda mund të mësoni se kush mund të aplikojë dhe çfarë përbëhet nga provimi pranues.

Më poshtë ndiqni intervistën e plotë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës