VIDEO INTERVISTA| Jovan Despotovski: Kombinati i gazit "Mytilineos" do të sjellë më lirë energji elektrike dhe do të zvogëlojë ndotjen

Jovan Despotovski - Drejtor i TIRZ / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Mytilineos me bazë në Graca është një lojtar kryesor në tregun botëror, është një kompani që aktualisht ka të ardhura 7-7,5 miliardë euro dhe si e tillë ka akses në burimin më të lirë të gazit në Evropë, me një çmim në aksionet holandeze. shkëmbim, që është akses që ESM-ja shtetërore nuk e ka.

Impianti i gazit "Mithylineos" është një investim strategjik që do të zvogëlojë varësinë tonë nga energjia, do të kursejë para nga importet e reduktuara të energjisë elektrike, do të sjellë energji elektrike më të lirë sepse kompania greke ka akses në gaz të lirë, të cilin ne si vend me konsumin tonë nuk do ta kemi. mund të sigurojë gjithashtu atë që nuk mund të matet me para - do të zvogëlojë ndotjen dhe do të shpëtojë shumë jetë njerëzore.

Këto janë mesazhet e dërguara nga Jovan Despotovski, drejtor i Drejtorisë për Zona Zhvillimore Teknologjiko-Industriale, i cili ishte mysafir në TV Sloboden Pechat.

-Tranzicioni energjetik tashmë është një trend global, ndotja këtu, veçanërisht në Manastir, është shumë e lartë. Kombinati i gazit është një hap serioz përpara në uljen e ndotjes - thotë Despotovski.

Ai përkujtoi se përveç energjisë elektrike, si produkt shtesë i termocentralit do të jetë edhe energjia termike.

- Impianti i gazit i "Mytilinios" do të dyfishojë prodhimin e energjisë termike nga gazi. Pastaj në kuadër të sistemit ekzistues do të marrim 40 për qind energji termike më të lirë, sepse kjo është formula dhe do t'i mundësohet shtetit të investojë në rrjet për të rritur numrin e amvisërive që do të ngrohen me ngrohje qendrore - tha Despotovski.

Ai shpjegoi gjithashtu se si impianti i gazit do të çojë në energji elektrike më të lirë.

– Ne marrim një burim më të lirë të energjisë elektrike. Ne harrojmë që më pak se dy vjet më parë u përballëm me një krizë të rëndë energjetike. Në një vit shteti ka shpenzuar afër 400 milionë euro për import të energjisë elektrike. Dhe në kushte normale, ne shpenzojmë 150 milionë euro për importin e energjisë elektrike. Me këtë projekt, kjo varësi energjetike zvogëlohet. Mytilineos me bazë në Graca është një lojtar kryesor në tregun botëror, është një kompani që aktualisht ka të ardhura 7-7,5 miliardë euro dhe si e tillë ka akses në burimin më të lirë të gazit në Evropë, me një çmim në referencën holandeze. bursë, kjo është një qasje që ESM-ja shtetërore nuk e ka. Kështu shteti do të bëhet dukshëm më pak i varur nga gazi që vjen nga Lindja - shpjegoi Despotovski.

Çmimi i ESM-së është rreth 90 euro për megavat orë, por rryma që i ofrohet EVN-së është 40 për qind më e ulët në mënyrë që energjia elektrike të arrijë tek familjet me çmim më të lirë. Pra, shteti jep para të mëdha për subvencionimin e energjisë elektrike për amvisëritë, dhe siç theksoi Despotovski, me termocentralin e gazit çmimi i prodhimit do të ulet nga 5 në 7 për qind në vit.

Lidhur me kritikat e opinionit se ne po u japim investime strategjike të huajve, në vend që t'i ndërtojmë vetë, Depotovski thotë se ai vetë ka menduar shumë se cilat janë argumentet "për" dhe cilat "kundër" në lidhje me termocentralin e gazit. por që faktet kanë treguar se është shumë më mirë nëse partneri ynë strategjik është “Mytileneos” grek. Ai thotë se vetëm për të ndërtuar impiantin, së bashku me koston e huamarrjes duhen 400 deri në 420 milionë euro. Më pas, duhet pasur parasysh se do të shpenzohen të paktën dy vjet sesa studime të ndryshme, procedura e huamarrjes. Ndërkohë, duhet të mendojmë për tarifat e CO2 që ekzistojnë në Evropë, të cilat do të duhet t'i paguajmë si anëtarë të Komunitetit të Energjisë. Sa më e lartë të jetë pjesa e energjisë elektrike nga qymyri, aq më e lartë është kjo kosto.

- Në dy vjet nga sot, shteti ka detyrimin të vendosë tarifat e CO2 që ekzistojnë tashmë në Evropë. Aktualisht kryesisht prodhojmë rrymë nga thëngjilli, kështu që çdo shtyrje e projektit nënkupton që barra vjetore e faturave të energjisë elektrike do të jetë 50 milionë euro shtesë - thotë Despotovski.

Ai kujtoi gjithashtu se nëse shteti është bartës i këtij projekti, nuk do të ketë tatimin mbi fitimin, por do të duhet të paguajë kontribute, pra të gjitha tarifat që do të paguante investitori privat dhe që në një periudhë 20 vjeçare është diku. rreth 100 milionë euro.

- Duhet pasur parasysh edhe mirëmbajtja e impiantit. Pra, fillimisht duhet të përcaktojmë se nga dhe si do të sigurojmë një shumë prej 600 deri në 700 milionë euro - thotë Despotovski.

Sipas tij, lidhur me dilemën nëse shteti mund të ndërtojë një impiant të tillë gazi, shtrohet pyetja: “Me çfarë çmimi do ta jepte shteti gazin?”.

- Drejtoria e TIRZ si institucion shtetëror prokuron gaz për kompanitë e zonave çmimi i të cilave është dy herë më i lartë se çmimi i ofruar nga "Mitilineo" në bursën holandeze, sepse ne si shtet jemi një konsumator shumë i vogël për të. kanë qasje atje - thotë Despotovski.

Sipas tij, nuk ka ndihmë të madhe apo të vogël shtetërore për një projekt, por e rëndësishme është se çfarë do të na sjellë. Në këtë rast, me 50 milionë euro ndihmë shtetërore, ose me 17 për qind të investimit, do të marrim shumë për standardin, kostot buxhetore, mjedisin e jetesës dhe teknologjinë më të lartë europiane do të sillen në vend.

Për investitorët e rinj strategjikë, për përfitimet që marrin kompanitë e huaja dhe vendase, për pritshmëritë e reja në zonat e zhvillimit teknologjiko-industrial, lexoni të plotë VIDEO INTERVISTËN më poshtë:

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës