VIDEO INTERVISTË | Jankuloski: Po mundohemi të tërheqim studentë sepse profesioni i veterinarëve është i rëndësishëm për një shtet si Maqedonia

Prof. Dekan Jankuloski Dekan i Fakultetit të Mjekësisë Veterinare / Shtypi i Lirë - Dragan Mitreski

Fakti është se numri i studentëve është ulur. Trendi në fakultetet e tjera është ndoshta i ngjashëm. Fakti që ne si fakultet po përpiqemi të tërheqim studentë është sepse profesioni veterinar është mjaft domethënës për vende si Maqedonia, sepse vendi ynë është i orientuar drejt bujqësisë dhe është klima më e mirë për kultivimin e ushqimit me bazë shtazore dhe bimore. Fakulteti prezanton ndryshime në planprograme dhe programe në mënyrë që të jetë vazhdimisht në linjë me drejtimin në të cilin po ecën profesioni veterinar në botë. Fakulteti ka 12 semestra në planprogram. Duke filluar nga shtatori 2023, vendosëm që viti i fundit, pra viti i gjashtë, dy semestrat e fundit t'i kushtohen tërësisht mësimit praktik, tha profesori. dekani Janculoski Dekani i Fakultetit të Mjekësisë Veterinare në një intervistë Shtypi i lirë në bashkëpunim me Gradska.mk.

Ai shtoi se numri i studentëve në Fakultetin e Mjekësisë Veterinare në Shkup, kur ai filloi studimet në këtë fakultet në vitin 1992, ishte mbi 100 studentë, ndërsa vitet e fundit janë rreth 20-25 studentë.

- Fakulteti i Mjekësisë Veterinare në Shkup, aktiviteti parësor i të cilit është veprimtaria edukative, ka një numër të madh të laboratorëve të akredituar që merren me lloje të ndryshme të testimeve, duke përfshirë sigurinë dhe cilësinë e ushqimit. Në lidhje me sigurinë ushqimore, ne kemi rreth 250 metoda të akredituara, që është dëshmi se mënyrat që testojmë janë relevante dhe të vlefshme. Gjithashtu kemi një numër të madh pajisjesh që janë vënë në funksion për kryerjen e këtyre lloj analizave, staf të trajnuar i cili është i gatshëm në çdo moment për t'iu përgjigjur të gjitha kërkesave duke filluar nga ministritë dhe agjencitë shtetërore kompetente në fushën e sigurisë ushqimore dhe të sigurisë ushqimore dhe cilësisë. Megjithatë, çdo individ që dëshiron të testojë cilësinë e ushqimit që ne të gjithë si konsumatorë e konsumojmë”, tha profesori Jankuloski.

Ai shtoi se në këtë moment janë aktuale rreziqet mikrobiologjike që dalin nga helmimi me ushqim.

- Helmimi nga ushqimi ndodh si pasojë e kontaminimit të mëparshëm të ushqimit, në vendin e origjinës së përpunimit. Megjithatë, si e ruajmë ushqimin në shtëpi, si përpunohet termikisht dhe më pas si e ruajmë më tej. Ekzistojnë edhe rreziqe të tjera që mund të shkaktojnë pasoja të padëshiruara tek njerëzit, përkatësisht lloje të ndryshme të mbetjeve në ushqim, si rezultat i përdorimit të disa mjeteve mbrojtëse dhe barnave në prodhimin e ushqimeve me origjinë bimore dhe shtazore. Pastaj ato mbetje apo metabolitë mund të gjejnë rrugën në zinxhirin ushqimor dhe pastaj të shkaktojnë pasoja”, theksoi Jankuloski.

Ai përmendi edhe ndotjen e mjedisit si pasojë e aktivitetit industrial që ekziston, këto janë mbetje të metaleve të rënda dhe përbërjeve të tyre që mund të gjenden në ushqime dhe shkaktojnë pasoja të dëmshme për shëndetin e konsumatorëve dhe për këtë arsye alergjitë apo intolerancat po bëhen gjithnjë e më të mëdha. përkatëse për ushqime si gluteni apo laktoza apo prania e llojeve të ndryshme të alergeneve që mund të jenë të pranishëm në ushqim, por që nuk deklarohen dhe mund të shkaktojnë sërish pasoja shëndetësore për konsumatorët.

- Ne si konsumatorë jemi vërtet të shqetësuar se çfarë konsumojmë dhe si reagojnë institucionet për të mbrojtur shëndetin tonë, nëse ndodh një ngjarje, duhet kohë për të stafuar një aktivitet që t'i ofrohet një mundësi e qytetarëve. . Në këtë moment fakulteti nuk ka një aktivitet të tillë. Kjo është diçka që është vërtet e re dhe na duhet kohë për të parë se si mund t'i përgjigjemi kësaj pyetjeje. Lidhur me mushkonjat janë bërë kërkime dhe projekte disa vite më parë dhe për momentin për rolin e tyre si vektorë për transmetimin e sëmundjeve infektive. Ne e bëjmë këtë si një aktivitet. Në çdo rast, aktiviteti ynë është reduktuar në ekzaminimin e insekteve të kapur dhe hulumtimin nëse ata disi e transmetojnë shkaktarin e ndonjë sëmundjeje infektive”, shtoi Jankuloski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës