VIDEO INTERVISTË | Ignatova: Prindërit duhet të mësojnë të mbrohen në internet dhe t'ua kalojnë këtë fëmijëve të tyre

Milena Ignatova / Foto: "Sloboden Pechat" / Metodij Zdravev

Siguria kibernetike bëhet e rëndësishme për çdo person që edhe një herë vendos të hyjë në botën virtuale. Interneti është bërë pjesë e pashmangshme e përditshmërisë sonë, ndaj duhet të dimë të mbrohemi kur jemi “aty”. Në çdo hapësirë ​​ka rregulla të caktuara se si të sillemi, dhe në çdo hapësirë ​​sigurisht që fshihen kërcënime dhe sfida të caktuara, kështu që në hapësirën e internetit ka sfida të ndryshme, kërcënime, por edhe rregulla që duhet t'i respektojmë. Dhe në bazë të kësaj lind vetë siguria brenda asaj hapësire, thotë ai Shtypi i Lirë Milena Ignatova, menaxhere e projektit të laboratorit për inovacione sociale "SmartAP".

- Me avancimin e përditshëm të teknologjisë, është padyshim e vështirë të monitorohet çdo ditë se çfarë kërcënimesh mund të lindin në atë hapësirë ​​interneti, por sigurisht, ka mënyra për të reduktuar ose zbutur të gjitha ato sulme që mund të na ndodhin dhe për të bërë një lloj mbrojtjeje. të ndihen të sigurt. Por nuk mund të themi kurrë se jemi 100% të mbrojtur, çdo herë mund të ndodhë diçka e re, por nga ana tjetër, nëse dimë disa rregulla të përgjithshme, nëse i respektojmë ato, sigurisht që mund të mbrojmë veten dhe të jemi të sigurt se çfarë në të vërtetë ne e përdorim në atë hapësirë ​​interneti është e sigurt për të gjithë ne dhe nuk do të rrezikojë individët tanë, të drejtat personale - thotë Ignjatova.

Ajo njofton “Trajnim për edukatorë për sigurinë kibernetike”, por shton se në këtë kurs mund të marrin pjesë edhe fëmijët edhe prindërit.

– Bëhet fjalë për një portal, “Edualab”, i cili është i destinuar për ngritjen profesionale të pedagogëve në përgjithësi. Pikërisht në atë portal është kursi dixhital, trajnimi për sigurinë kibernetike për edukatorët, i cili në përgjithësi është i destinuar për edukatorët, d.m.th., si t'u qasen edukatorëve në mënyrë që ata të marrin të gjitha kompetencat që u nevojiten për ligjin, si të sillen në atë hapësirë ​​të internetit dhe si të mbrojnë veten, dhe më tej, me ndihmën e burimeve dhe informacionit që marrin, t'ua transferojnë ato njohuri vetë studentëve. Ndër të tjera, vetë kursi është mjaft i mirë për përfshirjen e prindërve, sepse trekëndëshi i komunikimit kur bëhet fjalë për arsimin është i pashmangshëm dhe nëse nuk formohet ai rreth i të gjithë aktorëve apo pjesëmarrësve në arsim, nuk do të arrinim një sukses të tillë. si të doje - tha ajo.

Ndiqni më poshtë bisedën e plotë:

 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës