VIDEO INTERVISTË | Haxhi Janev: Gjykata Penale Ndërkombëtare po përballet me një provë të re për çështjen me Izraelin, mandati për Putinin mbeti i papërmbushur

Metodat Haxhi Janev / Foto Sloboden Pechat / Slobodan Djuric

Pas njoftimit të prokurorit të Gjykatës Ndërkombëtare Penale për lëshimin e një urdhër-arresti për figurat kryesore të konfliktit aktual izraelito-palestinez, kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu dhe ministrit të Mbrojtjes si dhe kundër tre liderëve të organizatës terroriste palestineze. Hamas, mbetet pyetja nëse edhe ky rast do të ketë të njëjtin fat si urdhërarresti i lëshuar vitin e kaluar nga GJNP për presidentin rus Vladimir Putin për ndërhyrjen ushtarake në Ukrainë.

- Fakti që është ngritur një aktakuzë, njësoj si në rastin e Putinit, tregon se Gjykata nuk bën dallim midis regjimeve të mbështetura nga perëndimi apo regjimeve të mohuara nga perëndimi që në fakt sulmohen, por një çështje tjetër është se si do të jetë e mundur të zbatohet. e gjithë kjo. Është interesante tani që një numër i madh avokatësh perëndimorë që ishin të zëshëm kur doli akuza ndaj Putinit se është shumë e vështirë, ose do të jetë djallëzisht e vështirë të zbatohet kjo akuzë, tani do të shohim nëse ata avokatë apo si do të reagojnë. ndaj këtij zhvillimi të ngjarjeve, aq më tepër që ata ishin shumë të zëshëm duke pretenduar se është e mundur të ekzekutohet ky njoftim kundër Putinit dhe se Putini mund të arrestohet, analizon prof. Dr. Metodi Haxhi Janev për “Shtypi i Lirë”.

Një sfidë e madhe në Izrael do të jetë përballja me mbështetjen që Izraeli dhe lidershipi në konfliktin me palestinezët dhe Hamasin marrin nga Shtetet e Bashkuara, dhe presidenti amerikan Biden dhe sekretari i shtetit kanë deklaruar se janë kundër ndjekjes penale të Udhëheqja ushtarake izraelite për krime lufte kundër popullit palestinez.

- Unë mbetem i mendimit se fillimisht do të duhet të mposhtet regjimi i Izraelit, por edhe që të shtrihet dora e mbështetjes së SHBA-ve për të arrestuar Bibin, dhe për liderët e Hamasit supozoj se. situata është tashmë më e lehtë, por në atë rast nëse arrestojnë liderët e Hamasit, kjo përfaqëson një problem edhe më serioz në përçarjen që tashmë qëndron si pykë në të gjitha ato komplote për vlerat që komplotojnë për një lloj sistemi të bazuar. për mosrespektimin e normave të së drejtës ndërkombëtare. Në përgjithësi, e gjithë kjo përfaqëson një goditje reale për përpjekjet e të dyja palëve në garën gjeopolitike për të ndërtuar argumentin se ata kërkojnë drejtësi, duke përmbushur të drejtën ndërkombëtare. Si regjimet autoritare që janë sfidues në këtë garë gjeopolitike, por edhe demokracia liberale, një pjesë e mirë e vendeve që mbështesin Izraelin po përballen tani me një provë serioze se si dhe në çfarë mënyre të zbutin narrativat e tyre për respektimin e vlerave dhe vlerave. veprimet e tyre në zbatimin e vlerave, thotë Haxhi Janev.

Profesori në analizën për “Sloboden Pechat” paralajmëron pasoja kaskaduese të vendimeve të tilla që nuk duhet të anashkalohen dhe mund të kenë implikime serioze për të gjithë rajonin.

- Netanyahu gjithashtu mund të arrestohet, por ju duhet të kontrolloni zemërimin ose nëse nuk e kontrolloni zemërimin jo vetëm të Izraelit dhe Uashingtonit dhe e gjithë kjo në vetvete e vë në provë këtë institucion ndërkombëtar si dhe shumë çështje në kontekstin e Afrikës. dhe ish-Jugosllavia - në të tri palët, boshnjake, kroate dhe serbe, por edhe për anën tonë, nëse dhe cili është legjitimiteti i atyre institucioneve, nëse bëhet fjalë në të vërtetë për vendime politike apo është fjala për drejtësinë ndërkombëtare apo të drejtën ndërkombëtare që ekziston në një lloj kornize që mbështetet. Do të ketë implikime serioze për të gjithë në rajon, siç është rezoluta aktuale kundër Serbisë për gjenocidin në Srebrenicë, thotë Haxhi Janev.

Nga ana tjetër, Norvegjia, Spanja dhe Irlanda kanë njoftuar tashmë njohjen e Palestinës në fund të majit, gjë që dërgon një mesazh tjetër.

- Kjo është një goditje e rëndë për kohezivitetin e brendshëm në kuadrin e demokracisë perëndimore, por edhe një goditje e rëndë për të gjitha përpjekjet e regjimeve autoritare për ta paraqitur demokracinë perëndimore si një demokraci me standarde të dyfishta. Me këtë hap, këto vende në fakt mbajnë të njëjtën linjë në qëndrimet e tyre për të mbrojtur Ukrainën, por jo në rastin e Izraelit, me qëndrimet e tyre për mbrojtjen e palestinezëve, sepse ata besojnë se qëndrime të tilla shkelin ligjin ndërkombëtar, të cilin ata komplotojnë për ta kundërshtuar. Haxhi vendosi.

E gjithë analiza e Prof. Dr. Metodi Haxhi Janev, shih më poshtë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës