VIDEO INTERVISTË | Gotse Pachemski: Projektet strategjike energjetike nuk nënkuptojnë shitjen e shtetit

Gotse Pachemski/foto Sloboden Pechat/slobodan Djuric

Goce Paçemski Një analist i situatës energjetike në vend konfirmon faktin se vendi ynë është një importues i madh i energjisë në përgjithësi, përfshirë edhe energjinë elektrike. Sipas tij, investimet në kapacitete energjetike janë neglizhuar dhe projektet strategjike energjetike nuk nënkuptojnë shitjen e shtetit, por investimin në të.

Pachemski në një intervistë për Shtypi i lirë thotë se arsyet e sistemit të dobët energjetik në vend janë mungesa e investimeve, mungesa e ndjenjës tek ata që marrin vendimet dhe së fundi, për vetë faktin se projektet energjetike janë komplekse dhe kërkon kohë për realizimin e tyre, të cilat. nënkupton mandatin e disa qeverive.

“Chebren është një hidrocentral i madh që është projektuar, për të cilin ka justifikim që të ndërtohet. Pse nuk ishte ndoshta për shkak të dy faktorëve të tjerë. Tani po vijmë në një situatë që do të ndikojë rëndë ne dhe gjithë Evropën për shkak të krizës energjetike dhe tani kemi filluar të mendojmë se çfarë të bëjmë”, thotë Pachemski.

Sipas Paçemskit, problemi në vend është se të gjitha investimet kapitale në sektorin energjetik janë të politizuara.

“Tani po flas për Chebren dhe katër projektet. Do të jetë e qartë, po bëhet e qartë se ato projekte po politizohen dhe koha nuk është në favorin tonë. As në të ardhmen nuk do të kemi modele më të lira dhe më ekonomike për ndërtimin e atyre projekteve, kështu që çmimi do të rritet, as çmimi i energjisë nuk do të ulet. Nëse shikojmë çmimet aktuale në disa bursa, po, ato mund të jenë më të favorshme, por në terma afatgjatë energjia do të bëhet më e shtrenjtë sepse nuk është aty.” Paçemski i konsideron diskutimet se nga do të vijnë paratë.

Analisti energjetik kujton se investimet në këtë sektor nuk e shesin pavarësinë tonë energjetike.

“Nuk është kështu, energjia është treg, shteti ka mekanizma për të mbrojtur konsumatorin, ato mekanizma lejohen brenda rregullave që vlejnë në të gjithë botën dhe ne jemi të detyruar nga të drejtat e diktuara nga BE-ja, thotë Gotse Pachemski dhe shton se në energjetikë gjërat duhet të planifikohen, të jenë të shpejta dhe ato projekte që nuk duhet të varen nga vullnetet politike dhe natyrisht të mos kenë tronditje dhe kriza të tjera ekstreme siç ka pasur kriza deri më tani, duhet të zbatohen me efikasitet.

Ndiqeni më shumë nga intervista me Gotse Pachemski në videon më poshtë...

 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës