VIDEO INTERVISTË | Gjoreski: Karcinomat trajtohen me krioablacion, pa kirurgji dhe citostatikë

dr. Aleksandar Gjoreski/ Foto: Metodi Zdravev

Çfarë është ablacioni i tumorit? A mund të trajtohet kanceri pa kirurgji? Sa të suksesshme janë këto metoda? Përveç terapisë citostatike, a ka metoda të tjera alternative të trajtimit? Përgjigje për këto dhe shumë pyetje të tjera sot në mëngjes në emisionin “Sloboden Pechat” do të marrim nga shefi i Departamentit të Radiologjisë, Onkologjisë dhe Mjekësisë Bërthamore nga spitali privat “Acibadem Sistina”, mjeku Aleksandar Gjoreski.

Gjoreski thotë se është radiolog intervenues që merret me trajtime minimale invazive.

– Jam subspecialist i radiologjisë intervenuese. Kjo do të thotë që ne jo vetëm diagnostikojmë, por në një masë të madhe trajtojmë disa sëmundje. Radiologjia intervenuese me kalimin e viteve po bëhet gjithnjë e më e madhe, ndaj këtu tashmë janë krijuar disa nëndegë. Kështu e ndajmë në radiologji intervenuese jo-vaskulare, radiologji intervenuese vaskulare, onkologji intervenuese dhe pjesa më specifike që ka të bëjë me trajtimin e ndryshimeve në kokë, pra në tru, që është radiologjia neurointervencionale, thotë doktori.

dr. Aleksandar Gjoreski/ Foto: Metodi Zdravev

Fokusi i tij, një fushë më e ngushtë interesi, është onkologjia intervenuese, ku kryhen trajtime tumorale minimalisht invazive.

– Vitet e fundit onkologjia intervenuese është shfaqur si shtylla e tretë në trajtimin e kancerit. Kjo do të thotë, nëse shtylla e parë është onkologjia klasike dhe radioterapia, shtylla e dytë është kirurgjia, shtylla e tretë, e cila është po aq e rëndësishme, është onkologjia intervenuese. Këtu e gjejmë veten me disa lloje të ndryshme trajtimi, duke filluar me diagnostikimin invaziv të tumoreve. Cfare do te thote ajo? Kjo do të thotë se nëse një pacient ka një dyshim për kancer, i cili është vërtetuar me ndonjë nga imazhet klasike si tomografia e kompjuterizuar, rezonanca magnetike, ekografia, rëntgen e kështu me radhë, mjeku onkolog ka nevojë për një konfirmim patohistologjik përpara se të fillojë terapinë. Dhe këtu e gjejmë veten me lloje të ndryshme biopsish. Radiologu intervenues, duke përdorur disa mjete, CT ose ultratinguj ose fluoroskopi, mund të arrijë në pjesët më të thella të trupit të njeriut pa operacion, pa prerje, pa prerje dhe të heq një pjesë të indit, thotë Gjoreski.

Ai shpjegon se nëse radiologët intervenues më herët trajtonin vetëm tumoret e mëlçisë, tumoret malinje si karcinoma hepatoqelizore, në ditët e sotme trajtojnë edhe metastazat në mëlçi.

– Mund të trajtojmë metastazat e kancerit të zorrës së trashë, por edhe metastazat nga lloje të tjera të ndryshme kanceri, si metastazat e kancerit të gjirit, metastazat e kancerit të veshkave etj. Këtë e bëjmë me ablacionin që është një teknikë minimalisht invazive dhe nga ana tjetër me aplikimin e drejtpërdrejtë të citostatikëve në mëlçi, një metodë që quhet embolizimi, pra kemoembolizimi, thotë doktori.

Ai thotë se bëjnë embolizimin e arteries së prostatës te pacientët me prostatë të zmadhuar.

dr. Aleksandar Gjoreski/ Foto: Metodi Zdravev

- Pacientët nuk duhet të shkojnë në kirurgji klasike. Natyrisht, është metoda e zgjedhur dhe e tillë do të mbetet. Mirëpo, në një grup të caktuar të përzgjedhur të pacientëve të cilët nuk mund të operohen për arsye të ndryshme, duhet t'i trajtojmë dhe t'ua zvogëlojmë madhësinë e prostatës me metodë minimale invazive - thotë Gjoreski.

Ky është i vetmi departament i tillë në rajon, jo vetëm në vend. Që nga tetori i vitit të kaluar, ata kanë bërë krioablacionin, një metodë që shkatërron qelizat e tumorit duke ngrirë indet.

– Futet një gjilpërë e hollë, në tomografi të kompjuterizuar, një ose më shumë gjilpëra, në varësi të madhësisë së tumorit, lidhen me një pajisje të veçantë, të cilën e kemi në departamentin tonë, prodhon temperatura jashtëzakonisht të ulëta direkt në indin tumoral. nga minus 40 në minus 20 dhe kështu vdesin qelizat e kancerit, thotë radiologu.

Tumori më i madh që ata trajtuan ishte 8 deri në 9 centimetra. Ndërhyrja kushton rreth 5.000 euro dhe pacienti shkon në shtëpi pas një dite.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë:

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës