VIDEO INTERVISTË | Gjoko Velkovski: Mbi 9.000 familje në rrezik social dëmtohen mesatarisht 120 euro në vit

Djoko Velkovski / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Mbi 9.000 mijë familje në rrezik social janë dëmtuar nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale mesatarisht mbi 120 euro në vit. Ai i bëri këto pretendime Gjoko Velkovski ministri teknik i punës dhe politikës sociale gjatë paraqitjes së tij të ftuar në emisionin e mëngjesit të "Shtypi i Lirë ".

Sipas Velkovskit, shkak për këtë është paaftësia që ka bërë një gabim për të cilin, siç thotë ai, do të kërkohet përgjegjësi para institucioneve. Sipas tij mbi 30.000 mijë qytetarë Kush janë ata përfituesit e fondeve nga sistemi i mbrojtjes sociale dhe të fëmijëve nga viti 2020 viti deri më sot janë dëmtuar sepse asnjë nga udhëheqjet e mëparshme të ministrisë nuk ka punuar sipas detyrimeve të përcaktuara me ligj kur është fjala për harmonizimin e shumës së ndihmës sociale në raport me koston e jetesës dhe inflacionin.

- Bëhet fjalë për 1,7 milionë euro para të shtetit që nuk janë paguar për qytetarët - përfitues të mjeteve nga sistemi i mbrojtjes sociale dhe të fëmijëve. Sipas ligjit, këto mjete duhet t'u paguhen qytetarëve. Arsyeja është e thjeshtë dhe e lehtë për t'u parë është ajo që nuk janë bërë korrigjime në zgjidhjet e asistencës sociale në vitet e fundit. Ministria është përgjegjëse për secilin viti pas publikimit të kostove për standardin e jetesës, që publikohet nga Enti i Statistikave, të bëhen korrigjimet e zgjidhjeve për ndihmë financiare. Megjithatë, qendrat e punës sociale nuk e bënë këtë. Problemi është sepse sistemi nuk funksionon në praktikë si çfarë duhet - pohon Velkovski dhe shton se Qeveria e re do të ndërmarrë hapa konkretë për tejkalimin e këtij problemi që në ditët e para të formimit të saj.

Në bisedë, ministri teknik Velkovski iu referua edhe premtimit për pensionistët se në vitin e parë qeveria e re do t'i rrisë pensionet për 5000 denarë në mënyrë lineare.

- Mbetemi në premtimin parazgjedhor dhe premtimin e konfirmuar nga lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, se do të ketë rritje të pensioneve të qytetarëve. Të njëjtën gjë po e përsëris, nuk do ta dëmtojë fondin pensional, sepse sipas informacioneve të mia është stabil dhe në gjendje të mirë - theksoi Velkovski.

Më shumë nga intervista me ministrin teknik të Punës dhe Politikës Sociale Gjoko Velkovski mund të shikoni në videon e mëposhtme.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës