VIDEO INTERVISTË | Galabov: Kemi krijuar një revistë ku të rinjtë shkruajnë për të rinjtë

Goran Galabov-Qendra Vullnetare Shkup/Foto Sloboden pechat

Qendra Vullnetare Shkup është krijuar në vitin 2006 si një ide e një grupi miqsh për të hapur mundësi për të rinjtë nga Maqedonia. Gjatë viteve, më shumë se 9.000 njerëz kanë kaluar nëpër WCS përmes projekteve të ndryshme dhe programeve të shkëmbimit dhe kanë krijuar miqësi të përjetshme. Është themeluar 18 vjet më parë nga drejtori i përhershëm Nikolla Stankovski. Pas një viti vullnetar në një projekt EVS në Lituani, atëherë 19-vjeçari Nikolla Stankoski u kthye në Maqedoni me idenë për të mundësuar përvojat vendore dhe ndërkombëtare, duke jetuar sipas parimit: “Të mësosh përmes praktikës”. Kështu është themeluar një organizatë joqeveritare për të rinj, ose me emrin e plotë: Shoqata për Vullnetarizëm Qendra Vullnetare Shkup.

Goran Galabov Koordinator i ESC & AAP për Shtypi i Lirë thotë se organizata e tyre ekziston për tetëmbëdhjetë vjet.

– Ideja ka ardhur nga drejtori ynë Nikolla Stankoski. Ishin vitet e pasluftës në Maqedoni dhe nga ajo kohë lindi ideja për të krijuar një revistë ku të rinjtë do të shkruanin për të rinjtë. Përveç këtyre aktiviteteve që kryejnë vullnetarët, ne punojmë në aftësitë e tyre sociale, punojmë me vullnetarë të huaj, i presim këtu - thotë Galabov.

Projekti i tyre është revista “Voices”, e cila është tërësisht produkt i vullnetarëve.

- Vullnetarët tanë zotërojnë sekretet e shkrimit krijues, të teksteve, të gazetarisë, por punojnë edhe në hartimin e saj. Prandaj, revista që në fillim është projekt i Qendrës Vullnetare Shkup. Revista del online një herë në muaj dhe ne shtypim një numër çdo tre muaj, thotë Galabov.

Ekipi i tyre përbëhet nga 6 persona, drejtor, menaxher projekti, menaxher operacionesh dhe redaktor i revistës, koordinator projekti dhe dy vullnetarë nga Polonia si koordinatorë të mediave sociale dhe koordinator programi.

Gjithçka nisi në vitin 2006 kur u shtyp i pari “Zërat”. Ajo që nisi si një bashkëpunim i thjeshtë me shkollën e mesme “Dr.Pançe Karagjozov” tani është një arsye e plotë që vullnetarët të vijnë në Maqedoni për të forcuar kapacitetet e tyre dhe për të mësuar aftësi të reja.

Qendra Vullnetare Shkup inkurajon të rinjtë që të jenë aktivë në shoqërinë e sotme përmes gazetarisë dhe dizajnit duke u dhënë atyre një platformë për t'u shprehur. Ata kanë shkrimtarë dhe përkthyes nga të gjitha anët që kontribuojnë në revistë. Qëllimi i QVSH-së si organizatë është të ofrojë mundësi arsimore joformale për të rinjtë në fusha të ndryshme, në nivel lokal dhe ndërkombëtar.

- Të rinjtë në Maqedoni janë në listën prioritare - dëshirojmë që ata të përparojnë, të dalin nga apatia që ndjejnë, të shkojnë jashtë vendit, të forcojnë ndjenjën e përkatësisë, të kthehen dhe të fillojnë të ndryshojnë gjërat rreth tyre - thonë në Qendrën Vullnetare Shkup.

Deri më tani, më shumë se 180 të rinj vullnetarë nga Evropa dhe aktivistë kanë kaluar nëpër organizatën e tyre përmes programeve të ndryshme të Komisionit Evropian. Vullnetarët vendosën të vijnë në Maqedoni për të forcuar kapacitetet, aftësitë dhe njohuritë e tyre, por edhe për të ndihmuar në ndërtimin e një shoqërie më të fortë dhe më të shëndetshme përmes vullnetarizmit dhe thyerjes së stereotipeve dhe paragjykimeve.

Më poshtë ndiqni të plotë intervistën e koleges Agnesa Chavoli:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës