VIDEO INTERVISTË | Filip Jovanovski: "Qyteti si skenë" është një proces kërkimor artistik ku problemet e qytetit mund të bëhen skenë

FILIP JOVANOVSKI/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Artisti Filip Jovanovski në një intervistë me Shtypi i lirë foli për projektin e tij “Qyteti si skenë” me të cilin performoi në edicionin e fundit të Teatrit të Hapur të Rinj.

- Ai projekt është një lloj shkrirje e asaj që më intereson, që është qyteti dhe teatri, sepse kam qenë i zënë me skenografinë dhe qyteti si skenë për mua është një proces kërkimor artistik ku ndërthur problemet e qytetit. dhe kur mund të bëhen skenë dhe praktikisht ai projekt bazohet në metodën e leximit të ndërtesave dhe realizimit të shfaqjeve nga ndërtesat, si godina e stacionit hekurudhor, Universale, Posta... Përpiqem të lidh praktikën arkitekturore, që është bachelor. diplomë, me praktikë teatrore dhe meqenëse vetë projektet janë ndërdisiplinore mes teatrit dhe qytetit, kemi bërë një sërë punëtorish me studentë të arkitekturës dhe FDU-së - theksoi Jovanovski.

Si shembull i mirë i një interdisiplinariteti të tillë, Jovanovski veçoi shfaqjen "Universal në flakë", si dhe shfaqjen në Kuadrenialin e Pragës vitin e kaluar.

- Mirëpo, bashkëpunimi më i dukshëm ka qenë me Kristina Lelovac në shfaqjen "Universal në flakë" ku kemi bashkëpunuar me nxënës të klasës së saj dhe ka qenë një përvojë mjaft interesante. Dhe projekti i fundit serioz për mua ishte Kuadrenjali i Pragës për Dizajn të Performancës dhe Hapësirës vitin e kaluar, ku për herë të parë prezantuam pavijonin kombëtar të Republikës së Maqedonisë së Veriut. E krijuam me Kristinën dhe përfshinim studentë si nga arkitektura ashtu edhe nga teatri dhe ishte një përvojë interesante për të gjithë - thotë Jovanovski.

Më shumë nga intervista e artistit Filip Jovanovski në videon e mëposhtme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës