VIDEO INTERVISTË | Dimovski: Në Ballkan zbatohet një politikë e dhunshme që promovon dhunën tek të rinjtë

Vlado Dimovski / Foto: Sloboden pechat / Metodij Zdravev

Në Ballkan politikanët bënë një politikë të dhunshme dhe ishte një mesazh i keq për qytetarët të cilët nga këndvështrimi i tyre panë një mundësi në dhunë. Këtë e panë të rinjtë dhe e kopjuan me fjalët “kur mund ta bëjnë ata, pse të mos e bëjmë edhe ne”. Për krahasim në rajon, parandalimi është ende duke u bërë, dhe më rrallë me ligje strikte. Si organizata civile, ne jemi të suksesshëm, por synimi është që shtetet të jenë të gatshme të reagojnë në mënyrë të duhur ndaj ekstremizmit të shfaqur, tha ai. Vllado Dimovski kreu i projektit të edukimit kundër ekstremizmit të dhunshëm në emision Shtypi i lirë.

- Historik nëse janë nëse kthehemi pas në kohë do të vërejmë se grupet e tifozëve janë ata që ushtrojnë ekstremizëm të dhunshëm. Në të njëjtën kohë, ndryshe nga Ballkani, në vendet evropiane me masa rigoroze dhe ligje të rrepta, dhuna në stadiume apo jashtë tyre ndërmjet tifozëve është reduktuar në minimum dhe në fakt është një gjë e rrallë - thekson Dimovski.

Në bisedën në studion e Sloboden Pechat, Dimovski paralajmëroi konferencën ndërkombëtare në të cilën do të diskutohet për shfaqjen e ekstremizmit të dhunshëm në Shkup.

- Në këtë konferencë marrin pjesë përfaqësues të shoqatave civile nga Maqedonia, Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina dhe Kosova. Kush janë ata pjesëmarrës në një projekt të përshtatshëm për parandalimin dhe edukimin e nxënësve nga dhuna e bashkëmoshatarëve, ekstremizmi i dhunshëm dhe radikalizmi. Programi i këtyre aktiviteteve mbulon fushat ku shprehet ekstremizmi i dhunshëm. Këto janë vende nga të cilat qytetarët largohen si ushtarë të trajnuar për të marrë pjesë në pikat e nxehta të luftës në botë. Puna jonë katërvjeçare konsiston në aktivitete me të kthyerit dhe anëtarët e familjeve të tyre. Aktivitetet tona janë të koordinuara me institucione të caktuara shtetërore në mënyrë që të për t’i dhënë atyre ndihmojini këta persona përmes risocializimit - tha Dimovski.

Më shumë nga biseda me Dimovskin mund të shikoni në videon e mëposhtme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës