VIDEO INTERVISTË | Denis Jankulovski - Kosmonautko: Synimi ynë është të arrijmë ata që nuk jetojnë me persona me atipikë

Denis Jankulovski Kosmonautko / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Për t'u njohur dhe pranuar diversitetet në jetën shoqërore dhe private është synim personal por edhe kolektiv i çdo anëtari të shoqërisë. Nga të rriturit tek fëmijët, ne të gjithë duhet të përfshihemi në aktivitetet dhe si vetëdija do të rritet për ekzistencën dhe përfshirjen e personat me zhvillim atipik, në mënyrë që ne t'i ndihmojmë ata që t'ua lehtësojnë jetën.

Për këtë dhe për nevojat dhe luftën që bëjnë çdo ditë njerëzit dhe familjet që jetojnë me ndonjë atipizëm, në emisionin e mëngjesit “Shtypi i Lirë” biseduam me aktivisten dhe kryetaren e Shoqatës së Autizmit AAMK. Denis Jankulovski – Kozmonaut.

– Një nga mënyrat se si duhet të funksionojmë është ndershmëria. Kur më pyesin pse dua ta bëj këtë, është sepse dua të ndihmoj, të jap kontributin tim në përmirësimin e cilësisë së jetës së njerëzve me zhvillim atipik, pavarësisht se çfarë është. Shoqata është AAMK për Autizëm, por në të gjitha ngjarjet gjithëpërfshirëse që bëjmë ka njerëz me dhe pa zhvillim atipik - thotë Jankullovski.

Jankullovski njihet për organizimin e ngjarjeve gjithëpërfshirëse çdo vit ku fëmijët me zhvillim jotipik kënaqen dhe shoqërohen, por sigurisht edhe të tjerët, të ftuarit, të cilët tashmë janë rregullisht pjesë e këtyre manifestimeve, të cilat zakonisht zhvillohen në parkun e qytetit të Shkollës.

- Kur ishte ngjarja e parë, mbledhja e parë në parkun e Frankofonisë, ishim rreth pesëmbëdhjetë veta dhe rreth njëzet fëmijë, kështu që vitin e kaluar, në manifestimin e vitit të kaluar, kishim tetëqind fëmijë. Pra, tetëqind fëmijë kanë ardhur me të paktën një prind dhe kjo do të thotë se është rritur ndërgjegjësimi, jo vetëm për familjet që jetojnë me njëfarë atipike, por edhe për ata që nuk kanë njerëz të tillë rreth tyre - thotë Denis.

Për sa i përket nëse dhe sa po ndryshojnë gjërat në nivel shoqëror dhe individual, Dennis thotë se megjithëse ka pasur ndryshime sporadike, ne jemi ende larg asaj që nevojitet për t'i ndihmuar me të vërtetë këta njerëz të përballen me jetën e tyre të përditshme tashmë të vështirë.

- Pikërisht ky është synimi ynë, të arrijmë ata prindër që nuk jetojnë me persona me atipizëm, dhe duam që ta zbulojnë, të bashkohen në shoqëritë tona, të vijnë, të përfshihen, thjesht të njihen. Pra, momenti i parë është njohja me njëri-tjetrin. Tani është individuale, kështu që ne i shohim të gjitha. Në raport me nivelin shtetëror, social, pra në krahasim me kohën kur kam nisur zyrtarisht apo më parë, kur dëgjoja gjithë ato nevoja, biseda, biseda me prindërit, me familjet që jetojnë me aftësi të kufizuara, jo se nuk ka ndryshime. , por këto janë zhvendosje sporadike. Le të themi është një shkollë, në një komunë, e cila doli në pritje. A është një rampë e karrigeve me rrota, a është gjithëpërfshirëse, a është një dhomë ndijore, a ndihmon në një farë mënyre, vërtet tregon përfshirjen, pra pranimin dhe respektin e atyre njerëzve. Mirëpo, në të njëjtën komunë, mund të mos jetë në një shkollë tjetër, ndaj është sikur është lënë thjesht në vullnetin e mirë të një kryetari ose një drejtori. Mirëpo, fakt është se në nivel shtetëror jemi larg asaj që duhet të jetë - shton Jankullovski se deri ku ka arritur lufta për të drejtat e këtyre njerëzve.

Pjesën tjetër të bisedës me Denis Jankulovskin mund ta ndiqni në linkun e mëposhtëm:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës