VIDEO INTERVISTË | Zharko Radoviq: Nuk ka varreza për kafshë shtëpiake, ato varrosen nëpër oborre dhe shtëpi verore

Zharko Radoviq - veteriner / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Mot i ngrohtë në fillim të prillit, tani me shi. Infektimi i rriqrave. Sa të rrezikshme janë për kafshët shtëpiake dhe sa nëse përfundojnë tek njerëzit? Si të mbrohemi dhe çfarë të bëjmë nëse një rriqër na është ngjitur? A ka varreza kafshësh në vend? Sot në mëngjes në emision Shtypi i Lirë Përgjigje kërkuam nga Dr. Zarko Radoviq, veteriner nga ordinanca private Pet-Vet.

- Prania e rriqrave definitivisht nuk varet nga kalendari por nga moti. Dhjetë vjet më parë kishim temperatura të larta në shkurt dhe më pas pati një shpërthim të rriqrave. Dhe kjo tani për shkak të temperaturave të çuditshme të larta. Këpushat dimëruese tani po kërkojnë për hostin e tyre të parë. Dhe ndoshta ai mot i ngrohtë i mashtron edhe njerëzit, normalisht edhe kafshët shtëpiake, dhe kështu rreziku nga rriqrat rritet – thotë Radoviq.

Ai shpjegon se ata janë të rrezikshëm si të tillë dhe ne duhet t'i luftojmë dhe të jemi gati për të përmbushur këtë moment të parë dhe për të shkatërruar sa më shumë. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme që kafshët shtëpiake të mbrohen vazhdimisht.

– Mbrojtja duhet të jetë edhe kundër pleshtave. Pleshtat kanë katër stinë si dimër ashtu edhe verë. Është e rëndësishme të përdoren mjete mbrojtëse dhe rregullisht. Të regjistrohet nga pronarët. Nuk është e njëjta gjë nëse vonohen 15 ditë, të kenë kujdes në përdorimin e ampulave, të mos lahen me shampo. Ka mbrojtje orale, rripa rreth qafës. Por duhet të dimë se mbrojtja qind për qind nuk ekziston. Dhe nëse përdorim më të shtrenjtën, më të mirën, përsëri mund të kafshojmë - thotë Radoviq.

Nëse një rriqër është ende i ngjitur, është mirë ta hiqni atë për shkak të rrezikut të transmetimit të sëmundjes. Për të pasur një kafshë shtëpiake të shëndetshme, doktor Zarko thotë se duhet të veprojmë në mënyrë parandaluese. Pas çdo shëtitje rishikim dhe fshirje. Lidhur me mitin e përjetshëm të fëmijëve dhe kafshëve shtëpiake, sa rekomandohet dhe sa pozitivisht ndikojnë në zhvillimin e tyre, mjeku thotë se është gjithmonë në favor, sepse ai kombinim bën mrekulli.

– Vetë fëmija ka ndjenjën e përgjegjësisë, të përkëdhelurit, të shoqërimit dhe sidomos nga komunikimi që ndikon në forcimin e imunitetit – thotë veterinerja.

Kur zgjidhni një racë, duhet pasur kujdes që ajo të jetë e përshtatshme për shtëpinë dhe fëmijët.

- Të mos vuajë qeni, të mos vuajmë edhe ne, thotë doktori.

Lidhur me hapjen e hoteleve për kafshët shtëpiake, veterineri thotë se ato po hapen gjithnjë e më shpesh në vend.

– Nuk rregullohet me ligj. Nuk ka asnjë bazë ligjore për një gjë të tillë. Dhe si i akomodojnë, si regjistrohen. Nuk ka rregullore dhe kushte se si hapen këto hotele dhe çfarë kushtesh duhet të sigurohen. Me siguri do të sillet së shpejti dhe do të përcaktohen kushtet, thotë mjeku.

Ai thotë se kjo me gjasë do të ndodhë në periudhën e ardhshme. E sa i përket ofertës, varet nga gatishmëria dhe kushtet që ofron konvikti.

Për qentë e rrugës ai thotë se ne si shtet nuk jemi pro eutanazisë.

- Eutanazia nuk është as e nevojshme për ta zgjidhur problemin shpejt. Të gjithë kanë nevojë për sterilizimin, veçanërisht ato kafshët shtëpiake të lagjes. Dhe sigurisht për të futur pagesën e një takse nëse pronari vendos të mos sterilizojë kafshën. Nëse paguan 100 euro taksë, atëherë mendoj se të gjithë do të stimuloheshin që t'i sterilizojnë dhe tredhin kafshët shtëpiake, thotë Radoviq.

Për varrezat e kafshëve, mjeku thotë se në vend nuk ka varreza për kafshët shtëpiake.

- Shkupi, por e gjithë Maqedonia nuk e ka një gjë të tillë, nuk ka iniciativë që do ta marrë së shpejti. Tani kafshët e ngordhura përfundojnë në prona private, gjë që është e paligjshme. Nuk ka asnjë mënyrë dhe vend për t'i varrosur. Mund të jetë një sipërmarrje e mirë ekonomike, të jetë një hapësirë ​​ku për një sasi të caktuar, privatisht, do të varroset. Megjithatë, nuk jam i sigurt nëse do të funksionojë sepse nuk ka legjislacion. Ky eshte problemi. Varrimi duhet të bëhet në tokë të zgjedhur, të mos ndotin ujin, të mos ketë rryma. Besoj se mund të funksionojë, por kur dhe ku nuk e di, thotë doktori.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë: 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës