VIDEO INTERVISTË | Dr. Stojovski: Kirurgu estetik është si mjeku i familjes për zbukurim

Dr. Robert Stojovski / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Kirurgji estetike, plastikë, botox, filler. Një luftë e vazhdueshme për rininë e përjetshme. A është e mundur të qëndroni të rinj përgjithmonë dhe të luftoni kundër plakjes? Në emisionin e mëngjesit Shtypi i Lirë Këtyre dhe shumë pyetjeve të tjera, kërkuam nga mjeku Robert Stojovski, specialist i kirurgjisë plastike dhe rekonstruktive nga ordinanca private shëndetësore “Robert Stojovski”. E pyetur nëse ka vetëm paciente femra, mjeku thotë se femrat ia besojnë çdo ditë pamjen e tyre, por më shpesh pjesëtarët e seksit të fortë janë edhe pacientët e tij.

- Ka ende një stereotip mes meshkujve për operacionet plastike, ata fshihen. Kur bëhet fjalë për korrigjimin e veshëve dhe hundës, nuk fshihen më, sidomos të rinjtë që kanë gjoksin mashkullor të zmadhuar. “Meshkujt e moshuar zakonisht i kanë ngritur qepallat, të cilat relaksohen me kalimin e viteve dhe kanë lëkurë të tepërt”, thotë Stojovski.

Lidhur me trajtimet jokirurgjikale si botoksi dhe fillerët, ai thotë se trajtimi me to fillon shumë më herët. Është kundër plakjes.

– Nëse dikush përdor botoks nga 25 deri në 35 vjeç, në atë moshë sigurisht që do të duket më i ri. Për 15 vjet përdorim të këtyre fondeve shkurtohen 10 vite, vetëm mos e teproni. Nëse përdoret me tepri, ka ënjtje dhe fryrje në fytyrë, thotë mjeku.

I pyetur se kur është koha e duhur për botoks, Stojovski thotë se ai është individual dhe varet nga gjenetika.

Dr. Robert Stojovski / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

- Një vajzë apo një djalë 19-vjeçar mund të ketë më shumë rrudha se një 29-vjeçar. Botox-i përdoret aty ku ka mimikë, pra vendoset në një muskul dhe në atë vend bëhet pareza e lehtë. Përtëritja me blefaroplastikë ose kirurgji të qepallave është një operacion me anestezi lokale. Ndërhyrja zgjat 50 minuta, rikuperimi nga 5 deri në 7 ditë. Një procedurë shumë e thjeshtë dhe pothuajse pa komplikime. Bëhet me anestezi lokale ose me anestezi të plotë, varësisht nëse duhet të hiqen dhjamin rreth syve apo jo, thotë Stojovski.

Ngritja e fytyrës bëhet kur tashmë ka dobësi në qafë. Botox dhe filler nuk mund të përdoren atje, dhe rikuperimi zgjat rreth 2 javë. Në vendin tonë bëhet pas moshës 50 apo 60 vjeç.

- Më shumë bëhet te pacientët që pinë duhan, lëkura plaket, është e thatë dhe e ekspozuar ndaj ndikimeve të jashtme - thotë Stojovski.

Ai thotë se nuk operon pacientë transgjinorë. Një ndërhyrje e shpeshtë në zyrën e tij është vendosja e implanteve të gjoksit. Tek të rinjtë për shkak të gjoksit të vogël ose asimetrik, ndërsa tek të moshuarit bëhet më shpesh pas 2-3 lindjeve, kur shfaqet asimetria e gjirit.

- Vendoset dhe korrigjohet një implant, hiqet lëkura e tepërt, veçanërisht për nënat që ushqehen me gji nga njëri gji. Ka edhe situata të kundërta kur kërkohet zvogëlimi i gjoksit, nga gjoksi i madh në atë më të vogël. Çdo muaj ka disa pacientë që kërkojnë zvogëlimin e gjoksit për shkak të dhimbjes së shpinës. Në Amerikë ky operacion mbulohet nga Fondi i Shëndetësisë – thotë Stojovski.

Ai shpjegon se shpesh ndodh që pacientët të shfaqen me një foto të një personi të famshëm dhe të kërkojnë një korrigjim të fytyrës për t'i ngjasuar personit në foto.

- Por unë nuk e pranoj. Ata duhet të më sjellin një foto të atij personi siç dukeshin më parë, në mënyrë që të shohim se si duken tani. Le të shohim se me çfarë materiali ka për të punuar. Gjithmonë përpiqem që pacientët e mi ta ruajnë origjinalitetin dhe gjithçka të jetë brenda kufijve normalë, të mos ngjajnë me njëri-tjetrin – thotë Stojovski.

Ai thotë edhe për gruan e tij se ajo është pacientja e tij.

- Po, sigurisht, nëse është me dikë tjetër, le të thotë lirisht - thotë Stojovski.

Për meshkujt thotë se shpesh bëjnë korrigjime joestetike. Kryesisht kur humbin dhe shtojnë peshë. Liposuksioni pranohet vetëm tek femrat dhe meshkujt që kanë ndryshuar stilin e jetesës. Nëse në tre muaj nuk ndryshojnë asgjë dhe nuk humbin 5 deri në 7 kilogramë, nuk pranojnë liposuksion.

- Më e lehtë është për të hequr indin dhjamor, por nëse ha si më parë nuk ka efekte, pesha rritet dhe nuk kemi arritur asgjë. Unë jam pro liposuksionit për pacientët që duan të ndryshojnë stilin e jetesës dhe zakonisht e bëj liposuksionin me abdominoplastikë. Pas shtatzënisë, veçanërisht në nënat e moshuara. Unë jam tashmë si një mjek familjar i kirurgjisë plastike. Nëse nuk ndihet i sigurt, pacienti nuk vjen më, thotë mjeku.

Ai thotë se ai vetë përdor botoks zakonisht në tetor dhe maj, sepse ai merr sport jashtë, dhe qëllimi i tij është të mbrojë lëkurën e tij.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë: 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës