VIDEO INTERVISTË| Bukureshti më mësoi të jem më i guximshëm, thotë studenti me dëmtim të dëgjimit Aliekber Shaqiri

Aliekber Shakirov / Foto: Sloboden Pechat / Dragan Mitreski

Dhjetë nxënës nga e vetmja shkollë e mesme profesionale për personat me dëmtime të dëgjimit në vend, DUCOR “Partenija Zografski”, të shoqëruar nga mësues të së njëjtës shkollë, së fundmi kanë vizituar Rumaninë si pjesë e një projekti të mbështetur nga Erasmus+. Duke fituar përvojë nga shkollimi rumun, ata e kanë ndjerë edhe jetën jashtë vendit, më saktë duke gjetur rrugën në një vend tjetër të panjohur, shpjegon për Shtypi i Lirë Aliekber Shakiri, student me dëmtim të dëgjimit i cili është në vitin e dytë të degës mekanike në DUCOR "Partenija Zografski"-Shkup.

- Në Rumani, tre nga studentët ishin vajza që ndiqnin një pjesë praktike për industrinë e tekstilit, dhe ne djemtë ndiqnim një praktikë për inxhinierinë mekanike. Duke bërë këtë, ne patëm mundësinë të njiheshim me karrocat e makinave dhe ishte një përvojë vërtet interesante për ne, sepse gjatë praktikës na lejuan të përpiqeshim të ndryshonim gomat, frenat dhe vajin e automjeteve. Ishte vërtet interesante – thotë Shaqiri.

Për Aliekber, vizita në Rumani ishte një mundësi për të njohur kulturën evropiane. Aty takoi studentë që nuk dëgjojnë dhe bëri shumë njohje të reja.

- Gjatë vizitës në Bukuresht, ne u ndamë nga profesorët dhe pedagogët tanë dhe duhej të menaxhonim dhe jetonim sipas kushteve të atij vendi. Ishte një sfidë e vërtetë të kuptoje se ku të ecje në qytet, cilat pamje të vizitosh, ku të blesh diçka, ishte shumë argëtuese të mësoje të menaxhoje vetë. Ky udhëtim ishte një përvojë e madhe për mua dhe më bëri më të guximshëm – thotë Shaqiri.

Secili shtet ka gjuhën e vet të shenjave, shpjegon bashkëbiseduesi ynë, por për t'u kuptuar me njëri-tjetrin, njerëzit e shurdhër dhe memec duhet të njohin gjuhën ndërkombëtare të shenjave.

VIDEO INTERVISTË| Volak: Praktikoni që në moshë të re në arsim në Spanjë

Shihni të gjithë bisedën më poshtë:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës