VIDEO INTERVISTË | Arben Taravari: Nuk do të kërkoj as amnisti, as heqje, vetëm të dalë drejtësia në sipërfaqe, të pafajshëm të mos gënjejnë në burg

Arben Taravari, kandidat për president nga VREDI/Foto: Sloboden Pechat/Dragan Mitreski

Kryetari aktual i komunës së Gostivarit Arben Taravari dhe kandidati për kryetar nga koalicioni opozitar VREDI publikoi programin zgjedhor për zgjedhjet presidenciale të quajtur “Unifikimi” në katër gjuhë: maqedonisht, shqip, turqisht dhe anglisht në mënyrë që qytetarët të lexojnë dhe kuptojnë vizionin e tij për presidencës. Ai avokon për ndryshime kushtetuese deri në fund të vitit në mënyrë që Maqedonia të vazhdojë procesin e integrimit evropian.

Programi quhet “Programi Unifikues”, që është shumë i rëndësishëm për mua sepse ky është një vend multietnik dhe duhet të jemi të bashkuar, për të mirën e vendit, për të gjithë ne, sepse të gjithë jetojmë këtu, ne. janë këtu bashkë dhe nuk ka shpëtim. Programi bazohet në katër shtylla kryesore. E para është Bashkimi Evropian, e dyta është Shteti i së Drejtës, e treta është Siguria dhe Siguria e Shtetit dhe e katërta është Demokracia Konsensuale. Shtylla e parë është më e rëndësishmja: para së gjithash dhe mbi të gjitha është shumë e rëndësishme që Maqedonia të vazhdojë rrugën evropiane sepse ne nuk kemi alternativë tjetër, nuk kemi alternativë tjetër dhe për këtë flasin edhe qytetarët tanë. Kemi një migrim që tashmë po kalon një eksod. Mbi 800.000 qytetarë janë larguar në 13 vitet e fundit, e kjo është më shumë se një e treta e qytetarëve që jetojnë në Maqedoni dhe nëse pyesim se ku shkojnë këta qytetarë që largohen nga Maqedonia, 99,9 për qind shkojnë në vendet evropiane. Pra, na tregojnë se edhe ne si shtet duhet të ndjekim atë rrugë. Për ta bërë këtë kemi kushte, një kornizë që janë ndryshimet kushtetuese dhe pa këtë nuk mund t'i fillojmë negociatat dhe shpresoj t'i përfundojmë deri në vitin 2030, thotë Arben Taravari në një intervistë për "Sloboden Pechat". 

Ai beson se në skenën politike maqedonase pothuajse të gjitha partitë janë pro-evropiane me përjashtime të rralla, prandaj beson në mbështetjen e tyre për zbatimin e ndryshimeve kushtetuese.

- Nëse zgjidhem president, garantoj se vizita e parë do të jetë në Bruksel, ku do të kërkoja garanci, siç janë dhënë për Kosovën, nga Mogherini i Ashton se këto janë kushtet e fundit për Maqedoninë. Pra, ne do ta votojmë kornizën, por le të ketë kushte të tjera, ekologji, drejtësi, ekonomi, por jo politikisht dhe shpresoj që me një rezolutë të bëjnë një precedent të tillë në SHBA, në Bruksel, në vende të tjera evropiane. një lloj garancie se nuk do të ketë disa pengesa të tjera për Maqedoninë, thotë Taravari.

I pyetur nëse do të shkonte edhe në Sofje për shkak të garancive se nuk do të ketë kushte të reja në rrugën evropiane të vendit nga pala bullgare, ai u përgjigj pozitivisht.

-Pse jo. Mendoj se duhet të kemi barazi dhe marrëdhënie të mira me të gjithë fqinjët tanë. Pra, disi e shqetëson vendin që ka marrëdhënie të shkëlqyera me Beogradin dhe marrëdhënie të këqija me Sofjen. Marrëdhënie fantastike me Prishtinën dhe Tiranën dhe marrëdhënie neutrale me Athinën. Unë mendoj se duhet të kemi marrëdhënie të mira me të gjithë fqinjët tanë, pa lejuar asnjë ndikim nga vendet fqinje, dhe sigurisht që do të vizitoja Sofjen për të treguar fleksibilitet sepse ne jetojmë të gjithë bashkë dhe ata kanë një minoritet bullgar që jeton në Maqedoni dhe për të. është shumë më mirë për ta, për bullgarët që jetojnë në Maqedoni, që Shkupi të ketë marrëdhënie të mira me Sofjen. Garancia e dytë që do të kërkoja nga mandatari i ardhshëm, si president i ardhshëm, është të më japë një lloj garancie për dinamikën e ndryshimeve kushtetuese, që të mos na ndodhë viti 2008 pas Bukureshtit, kur bashkë me Shqipërinë dhe Kroacinë. ne duhej të ishim pjesë e NATO-s dhe më pas na duheshin më shumë 10 vjet për të kaluar kohë për të qenë anëtare e NATO-s dhe kjo me kushte shumë më të këqija se në vitin 2008. Mendoj se së paku për 6 muaj duhet të zbatohen ndryshimet kushtetuese me garanci të caktuara që do t'i merrnim nga Brukseli, është vendimtar Taravari.

I pyetur për shtyllën e dytë të programit presidencial që i referohet sundimit të ligjit dhe nëse parashikon falje apo amnisti për siç thotë ai “raste të montuara politikisht”, që është në kompetencat e presidentit të vendit, Taravari thekson se. i referohet ekskluzivisht arritjes së drejtësisë për individët që janë të pafajshëm dhe të shtrirë në burgje.

– Askund nuk them falje apo heqje. Unë do të insistoja që drejtësia të vendoset. Ndaj nuk kërkoj amnisti dhe shfuqizimin e askujt, por drejtësi. Ju kujtohet shumë mirë kur përgjoheshin bisedat e zotit Zaev, nuk i kam dëgjuar. Ai publikisht ka thënë se ka biseda në të cilat thuhet se këta persona që janë në burg për shkak të “Monsterit” nuk janë fajtorë, dhe nëse është kështu, atëherë është turp që dikush është ulur në burg dhe është. nuk është fajtor për këtë. Nga bisedat e përgjuara për rastin “Alfa” e dimë se personat nuk ishin fajtorë, tashmë ka prova. Ata nuk kanë nevojë për heqje, që dikush t'i falë, por që drejtësia të dalë në sipërfaqe. Një rast tjetër është rasti “Sopot”. E mbani mend bisedën mes Sasho Mijallkovit dhe Gordana Jankullovskës kur thonë se njerëzit janë të pafajshëm, të shtrirë në burg. Këto nuk janë gjëra të bukura. Këtu nuk e kam fjalën vetëm për shqiptarët etnikë, sigurisht që ka raste të tilla të sajuara edhe për maqedonasit. “Absolutisht vetëm që drejtësia të dalë në sipërfaqe dhe nëse populli është i pafajshëm, është turp që mbetet në burg”, thotë Taravari.

Nëse ai zgjidhet president i vendit, do të angazhohet që qeveria të miratojë një paketë masash për vettingun në sistemin e drejtësisë, vettingun për politikanët dhe një kod sjelljeje dhe monitorimi të politikanëve aktivë në politikë.

“Nuk është në kompetencat e presidentit, por presidenti është autoritet që merr besimin e qytetarit sovran dhe ka të drejtë të aktualizojë tema të caktuara”, tha Taravari.

Për shtyllën e katërt të programit – Demokracia konsensus, sqaron se ky koncept ekziston por duhet zhvilluar, sepse në shoqëri mbretëron reduksionizmi, mazhoritarizmi dhe duhet menduar në drejtim të një Kushtetute të re civile të shtetit.

- E shoh që partitë shqiptare më kritikojnë menjëherë - kërkon Taravari një kushtetutë civile. Jam i hapur mes nesh që të flas për gjithçka, edhe për Balancer edhe për Badinter, edhe për një Kushtetutë të re, të hapim gjithçka, sistem meritash, që të mos ketë tabu mes nesh. Mendoj se gjeneratori i krizës në Maqedoni, veçanërisht në mesin e bashkësive etnike, është Kushtetuta. Në vitin 1991, Kushtetuta u miratua ashtu siç u miratua. Më kujtohet nga një intervistë me ish-ministrin Vllado Popovski se kushtetuta u përgatit me nxitim dhe kushtetuta u arnua. Ne nuk e kemi problem që fillimisht të hapim një debat publik mes ekspertëve, pastaj pasi të marrim një produkt prej tyre, ta transferojmë atë te partitë politike, pastaj të hapim një debat publik mes qytetarëve dhe në fund, pas disa vitesh, ndërsa ne. janë duke negociuar me Bashkimin Evropian për të sjellë një produkt pas të cilit nuk do të flasim më për gjëra të tilla, që për mua janë gjëra të vogla, por le të flasim për ekonominë, për migrimet, për papunësinë, për sundimin e ligjit, për investimet, tha Taravari.

Ai ka pas vetes një mandat të dytë kryetar komune në Gostivar, për të cilin thotë se nuk u ka ndodhur asnjëherë paraardhësve të tij dhe beson se gëzon besimin e qytetarëve nga të gjitha bashkësitë etnike. Si mjek – specialist i neurologjisë nuk ka pasur asnjëherë paragjykime dhe i ka trajtuar të gjithë pacientët në mënyrë të barabartë. Kështu do të veproja si president - për të gjithë qytetarët.

Më poshtë ndiqni të plotë intervistën me Arben Taravarin, kandidat për president nga VREDI:

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës