VIDEO + FOTO | Profesioni nga e kaluara: "Alarmi i gjallë", zgjon njerëzit për punë duke trokitur në dritare me shkop

Foto: Ekrani i printimeve / YouTube

Në kohën e Revolucionit Industrial në Britania e Madhe и Irlanda kishte njerëz që fitonin para duke zgjuar njerëzit në mëngjes para turnit sepse orët e alarmit në atë kohë nuk ishin aq të sakta, madje shumë nuk ishin as të përballueshme.

Besojeni ose jo, njerëzit dikur fitonin para si "orë me zile të gjalla". Gjegjësisht, në Britaninë e Madhe dhe Irlandë, në kohën e Revolucionit Industrial, kur orët e alarmit nuk ishin ende të përballueshme dhe të sigurta, ekzistonte profesioni i "trokitës", i cili fjalë për fjalë ishte një person që do të trokiste për t'u zgjuar dhe për të vazhduar. koha.në punë, shkruan BBC.

Kështu funksionoi. Këta ishin njerëz që mbanin një shkop ose një shkop të gjatë për të trokitur në dyert e klientëve. Këto shkopinj ishin bërë shpesh prej bambuje dhe ishin shumë të gjata për të arritur dritaret në katet më të larta, pasi njerëzit që jetonin lart ishin gjithashtu klientët e tyre dhe duhej të zgjoheshin. Në disa raste, dyshohet se janë përdorur shkopinj për të shuar llambat me gaz që ishin pjesë e ndriçimit të rrugëve në agim.


Kryesisht këtë punë e kryenin burra e gra të moshuara, por është vërejtur se ndonjëherë e bënte edhe policia dhe si rrjedhim siguronte të ardhura shtesë gjatë patrullimeve të mëngjesit. Disa prej tyre trokitën derisa u bindën plotësisht se klienti ishte zgjuar (të paktën derisa u shfaq në dritare), megjithëse në shumicën e rasteve trokitën disa herë në dritare dhe vazhduan. Për këtë ata merrnin disa qindarka në javë nga klientët e tyre.

Sipas të dhënave të disponueshme, në disa pjesë të Mbretërisë së Bashkuar nevoja për këtë lloj zgjimi vazhdoi deri në vitet 70, megjithëse profesioni në fakt filloi të shuhej në vitet 40 dhe 50. Sipas disa të dhënave, “ora e gjallë me zile” e fundit ishte znj. Molly Moore, vajza e znj Mary Smith, e cila ka bërë edhe atë punë dhe ka shërbyer si model për një libër me figura kushtuar asaj dhe atij profesioni.


Ndryshe, nënë e bijë kanë përdorur një teknikë të veçantë, pra nuk kanë trokitur në dritare. Në vend të kësaj, ata kishin një tub të gjatë gome me një vrimë, si një ventilator i vogël me top, përmes të cilit ata frynin dhe qëllonin në dritaret e klientëve të tyre.

Është gjithashtu interesante se minatorët në qytetin e vogël Ferrihil, në qark Durham, shkruante me shkumës në dërrasat e shtëpive të tyre kur fillonin turnet, në mënyrë që “alarmet e gjalla” t’i zgjonin në kohë. Këto pjata njiheshin si orari i zgjimit.

Shikoni se si dukej në video:

 

Video e ditës